Translate

marți, 3 ianuarie 2012

CSA obligă companiile de asigurări să plătească despăgubiri clienţilor dacă nu le plătesc la timp daunele RCA

Asigurătorii care nu achită la timp sau integral despăgu­bi­rile aferente poliţelor de răs­pundere civilă auto (RCA) vor fi obligaţi la plata către păgubiţi a unor penalizări de 0,2% din valoarea totală a daunei pentru fiecare zi de întârziere, a decis Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
“Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe acest segment de piaţă. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluţiilor şi tendinţelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obţinerea unui nivel optim de protecţie a clienţilor”, a declarat Constantin Buzoianu, preşedintele CSA.
Comisia a primit în primele nouă luni aproape 4.900 de sesizări din partea clien­ţilor, din care trei sferturi au vizat poliţe de răspundere civilă auto. Companiile cu cel mai mare număr de reclamaţii sunt în ordine Euroins, Carpatica, Astra, Omniasig şi BCR Asigurări. Mai mult de jumătate din recla­maţii au fost soluţionate în favoarea clienţilor. CSA a redus, de asemenea, la jumătate termenul în care asigurătorii au obligaţia să anunţe păgubiţii de intenţia de a desfăşura investigaţii suplimentare privind producerea eve­nimentelor pentru care se solicită despă­gu­biri. Termenul va fi de cinci zile odată cu aplicarea noilor norme.
Companiile care nu îşi notifică în 30 de zile clienţii cu privire la respingerea preten­ţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, vor fi obligate la plata daunelor soli­citate. Dacă valoarea reparaţiilor de­pă­şeşte valoarea vehiculului avariat, asigură­to­rul trebuie să comunice păgubi­tului în termen de zece zile de la avizarea daunei valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi achitată.
Asigurătorii s-au bătut anul acesta mai aprig ca oricând să atragă clienţi pe acest segment de piaţă şi au redus tarifele cu până la 25% faţă de 2010. Din această cauză, subscrierile din RCA s-au redus cu aproxi­mativ 20% la nivelul întregii pieţe în primele nouă luni, până la 1,4 miliarde de lei. Presiu­nea daunelor a crescut însă în condiţiile în care despăgubirea medie a urcat cu 8% după primele nouă luni, până la 5.200 de lei.
La o despăgubire medie de 5.200 de lei reiese că un asigurător care întârzie 30 de zile cu plata despăgubirii trebuie să achite păgubitului o sumă suplimentară de circa 300 de lei, potrivit noilor reglementări ale CSA.
Printre modificările aprobate de CSA se numără şi aplicarea sistemului bonus-malus, care recompensează şoferii fără daune şi îi penalizează pe cei care au cauzat accidente de circulaţie, pentru poliţele vândute clienţilor persoane juridice.
Companiile de asigurări au avizat în primele nouă luni peste 241.000 de dosare de daună pe segmentul RCA, valoarea despăgubirilor plătite fiind de aproape 1,2 miliarde de lei. Asigurătorii aveau, de asemenea, la sfârşitul lunii septembrie rezerve de daună cu o valoare cumulată de 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
cogitus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii