Translate

luni, 31 ianuarie 2011

Riscul are gustul vinului rosu

Se afiseaza foarte des in limbajul asigurarilor notiunea de risc.
Despre managementul riscului foarte putini stiu sau foarte putini constiientizeaza ca exista.
Riscul face parte din viata noastra de zi cu zi.
De cand ai deschis ochii dimineata si pana seara la culcare, te supui unui ritm de viata care are incorporat o doza de risc.
Am vazut o statistica ce arata ca 1 din 3 oameni, are in timpul anului o problema majora de sanatate. Apoi accidentele si decesele au si ele statisticile lor.
Intr-un reportaj TV am fost atras de o intamplare care scoate in evidenta notiunea de risc.
Avusese loc un accident cu o masina de gabarit mare. Masina care trecea pe sub un pod, a agatat cu un brat metalic podul si bratul s-a prabusit peste o femeie care trecea pe trotuar.
Femeia nu avea de unde sa stie de dimineata ca i se va intampla acel accident.
Din punct de vedere al unui manager de risc, ea ar fi trebuit sa stie totusi ca in apropierea unei cai circulate de masini, exista un risc mai mare decat undeva la distanta.
Riscul pe care ni-l asumam zi de zi are niste variabile si niste constante. Starea de sanatate este aparent o constanta, mediul inconjurator este insa mereu plin de variabile.
Este vorba de constante si variabile de risc personal.
In ceea ce priveste activitatea aducatoare de venit, ea este cu atat mai mare purtatoare de risc cu cat intensitatea si efortul depus pentru a aduce venitul sunt mai mari.
Daca ai bani multi, dar depui un efort imens fizic sau financiar pentru ai avea, esti la fel de supus riscului ca cel care are venitul prea mic pentru a putea fi ferit de risc.
Undeva la extreme cel bogat si cel sarac se supun aceluiasi risc.
Daca conduci un bolid de tip Mercedes si esti obosit, undeva intr-o localitate oarecare, vei acrosa un tip sarac care merge obosit pe marginea drumului si vei derapa intr-un sant. Finalul va fi comun.
Daca despre riscul personal nu prea vorbeste nimeni despre riscul unei afaceri pare a fi insa constienta toata lumea.Si totusi nu este asa. Si aici lucrurile sunt neclare.
Cand incepi o afacere personala o incepi cu gandul unui castig foarte bun sau cu gandul unei aventuri de succes. Daca insa nu ai calculat bine riscul vei sfarsi in faliment.
Trebuie sa stapanesti foarte multi factori inconjuratori care se opun ideilor tale de castig.
Daca nu cunosti acesti factori vei sfarsi prin a fi dezamagit, gustul pe care il vei simti va fi cel de pelin, infrangerea iti va lasa un gust amar.
Pentru ca sa dezvolti o afacere ai nevoie de bani si de informatii valoroase din mediul economic in care vrei sa te dezvolti.
Riscul iti apartine in totalitate.
Cel mai fericit caz ar fi sa poti face investitii cu bani putini si sa poti din cand in cand sa simti gustul vinului rosu.
Ajungem insa la un punct in care ne intoarcem la titlu. Riscul are gustul vinului rosu
Exista un singur loc sigur, unde riscul are acest gust. In fondurile politelor de asigurare.
Aici gasim investitii manageriate de specialisti, care au bani multi la dispozitie si ne ofera si posibilitate unor castiguri de 100%, daca stim sa intelegem jocul dat de variatiile fondurilor de risc.
.
Managementul eficient al variatiilor de pret al actiunilor de la bursa ne ofera aceasta posibilitate.
Fata de riscul pe care il suportam intr-o investitie personala, riscul controlat al fondurilor de investitii poate fi o varianta castigatoare.
In fondurile de risc se tranzactioneaza actiuni in portofolii foarte puternice si flexibile.
Este mai usor de manageriat un portofoliu decat o afacere de productie spre exemplu.
Daca nu mai ai desfacere la un anumit tip de productie, inchzi fabrica.
In portofoliu daca nu iti mai place de o societate o tranzactionezi

Daca ai un consultant finaciar cu ajutorul caruia urmaresti oportunitatile de investire de pe fondurile asiguratorilor, poti obtine profit intr-un mod in care, riscul iti face victoria la fel de placuta ca gustul vinului rosu.
In timp ce familia este protejata de fondul acumulat, degustatorul de risc controlat, poate obtine victorii, asteptand si luand decizii inteligente.
Lumea se sperie cand aude de risc, uitand insa de managerii riscului, uitand exact de cei cei care probabil sunt singurii care ne pot duce catre un viitor de invingator.

Un comentariu:

  1. Interesanta opinie, dar din pacate in criza financiara lumea prefera sa isi asume mai putine riscuri. Oamenii prefera stabilitatea si castigul mic in detrimentul riscului si a castigurilor mai mari.

    RăspundețiȘtergere

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii