Translate

vineri, 29 martie 2013

Avocatul care deschide Cutia Pandorei. NU suntem obligati sa platim asigurari medicale la stat!

De ce sau, mai bine spus, pentru ce platim asigurari medicale, daca in spitale nu ti se asigura decat “cazarea”, pastilele si tratamentele trebuind sa ti le cumperi singur? O intrebare care, cu siguranta, si-au pus-o multi romani care au avut de-a face cu sistemul medical. Un avocat din Timisoara a reusit sa demonstreze, legal, ca asigurarea de sanatate nu este obligatorie!

Romanii platesc, in prezent, 10,7 la suta din venituri drept contributie catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).  Banii sunt retinuti automat de angajator, iar cei care sunt liber profesionisti trebuie sa ii vireze singuri la CASS.

Toata lumea stie ca aceasta contributie este obligatorie. De acesti bani ar trebui, teoretic, sa primim asistenta medicala atunci cand avem nevoie.

In realitate, insa, nu se intampla deloc asa. Oricine a ajuns intr-un spital stie ca, inca de la internare, i se pune in vedere ca trebuie sa isi cumpere tratamentul medical, de la banalele aspirine la medicamentele complexe, medicii si asistentele invocand faptul ca “este criza si nu avem fonduri sa cumparam”.

Un avocat din Timisoara, Florin Kovacs, a reusit, in premiera nationala, sa demonstreze ca nu este obligatoriu sa platesti asigurari medicale la stat. Dupa ce, timp de 10 ani, nu a platit niciun ban catre CASS, autoritatile i-au trimis o nota de plata de aproape 20.000 euro, in baza unui contract semnat anterior.

Kovacs a refuzat sa plateasca si a dat statul in judecata, iar Curtea de Apel Cluj si Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis: niciun roman nu este obligat sa incheie un contract cu Casa de Asigurari. 


Am platit taxele atatia ani, iar cand am avut nevoie de ajutorul statului, mi s-au inchis toate usile-n nasFlorin Kovacs, avocat

"Cei de la Casa de Sanatate au considerat ca pentru cinci ani le datorez 80.000 de lei. Eu am dovada ca in ultimii 20 de ani nu mi s-a decontat nici macar un leucoplast. Nu aveam de ce sa platesc acesti bani”, a declarat Kovacs, pentru ziarul Exclusiv din Timisoara.

Potrivit avocatului Iulian Urban, decizia luata de Inalta Curte este fara precedent.

“Instanta suprema in stat a decis ca avocatul Kovasc nu are nicio datorie la fondul asigurarilor de sanatate.  Practic, aceasta decizie stabileste ca impozitul pentru sanatate nu mai e obligatoriu" ICCS  a decis ca nu poti fi asigurat cu forta"; Sistemul a fost infrant! Pentru asta insa un curajos s-a batut 3 ani in instante, nu a stat sa se vaite”, a declarat Urban.

Sistemul de sanatate, o bataie de joc?

Florin Kovacs spune ca sistemul de sanatate din Romania este o bataie de joc. 

“Am vrut sa imi duc copilul la spital, mi s-a spus ca trebuie platite toate analizele. Pai eu de ce am cotizat atatia ani cu bani la asigurarile de sanatate. Am vrut ca tatal meu sa fie operat, dar de la spital mi s-a spus ca interventia chirurgicala trebuie platita, pentru ca cei de la Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza decat partial operatia. Practic, eu am aruncat bani pe geam”, a declarat acesta.

Decizia luata de Inalta Curte lasa, practic, drum deschis contribuabililor sa initieze procese si sa refuze plata asigurarii de sanatate.


Asistenta medicala s-a ''privatizat'' deja - doar aproape nimic nu mai este gratis in spitalele publiceBogdan Glavan, analist economic


Daca toata lumea ar renunta la plata CAS, ce solutie alternativa am avea pentru a ne proteja in caz de probleme de sanatate? Una dintre ele a fost anuntata chiar de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Acesta a a declarat recent ca vrea sa introduca un fel de RCA medical care sa acopere toate serviciile medicale ce nu vorfi incluse in pachetul de baza. 

Cele doua asigurari, cea actuala si RCA-ul medical, vor coexista o perioada, obligand angajatii sa plateasca de doua ori pentru acelasi pachet de servicii medicale si sporind sumele incasate la Sanatate. 

"Eu cred ca noi trebuie sa le introducem pe amandoua concomitent pentru ca in acest fel putem sa avem un nivel de finantare acceptabil, putemsa introducem si fonduri private in sectorul de sanatate prin asigurarile private, singura problema pe care o avem este sa vedem care va fi nivelul de deductibilitate al acestorasigurari private", a declarat ministrul Sanatatii. 

Ulterior, asigurarea obligatorie din prezent, de 10,7%, va disparea si va exista un pachet de servicii medicale de baza garantat atat pentru cei asigurati, cat si pentru cei neasigurati. Restul serviciilor medicale vor fi suportate prin asigurarea suplimentara. 

De ce sa nu ne tratam unde vrem?

O alta solutie a fost lansata de DailyBusiness.ro inca din 2010. Intr-un material intitulat “Expertii in economie vin cu o propunere-soc: Sa decuplam statul de la sistemul de pensii si sanatate. "CAS-ul trebuie eliminat", afirmam ca o solutie pentru reducerea cheltuielilor publice o reprezinta privatizarea de urgenta a spitalelor si serviciilor de sanatate. 

Analistii spun ca acestea sunt adevarate gauri negre pentru banul public, iar reformele realizate in ultimii 20 de ani nu au adus cresterea calitatii serviciilor medicale. 

''Spitalele si serviciile de sanatate ar trebui privatizate. Oamenii isi pot face propria asigurare de sanatate'', spune analistul economic Bogdan Glavan, care considera contributia de 10% din salariu drept uriasa in comparatie cu serviciile primite.

''In prezent, cine castiga 800 de lei plateste la stat drept contributie la fondul de sanatate circa 100 de lei, adica o optime din salariul net. Cu acesti bani isi poate cumpara oricand abonament individual (mai scump decat cel oferit in grup) la o clinica privata'', afirma expertul. 

Este pregatit sistemul privat sa preia asigurarile?

Daca, teoretic, am renunta la asigurarile de sanatate, este pregatit sistemul privat sa preia asistenta medicala?

Spitalele private sunt destul de putine, nu toate sunt bine echipate si, in unele cazuri, daca te internezi cu o problema grava de sanatate, in cele din urma esti trimis tot la spitalul de stat.

Avocatul Gheorghe Piperea spune ca solutia sta in privatizarea sistemului de asistenta medicala de stat. Statul sa devina, practic, prestator de servicii pentru asigurarile de sanatate din sistemul privat.

“Inceputul de solutie la problema spitalelor este constructia unor noi spitale si demolarea celor vechi, care consuma  inutil sute de milioane de euro anual de la buget. Poate ca n-ar fi rau ca spitalele sa se privatizeze in masa, in varianta MEBO (Management Employee Buy Outs), adica medicii si asistentele din spital sa devina actionari ai spitalelor si sa nu mai fie tentati sa plece la munca in strainatate”, a scris acesta, pe blogul sau.

“De asemenea, sunt urgent si imperativ necesare inchiderea si demolarea spitalelor vechi, cele mai multe infestate cu microbi intraspitalicesti. Statul roman trebuie sa isi asume constructia de spitale noi, dotate la standarde moderne. In afara de beneficiile evidente pentru populatia consumatoare de servicii medicale, constructia de spitale noi ar putea crea mii de locuri de munca si ar antrena si dezvoltarea unor sectoare economice grav afectate de criza, cum sunt constructiile si materialele de constructii”, a mai spus acesta. Sursa dailybusiness

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii