Translate

luni, 7 septembrie 2015

Sfredelitorul tulpinilor

Sfredelitorul tulpinilor ... o generatie la doi ani
Sfredelitorul tulpinilor este o specie polifaga, ce prezinta o generatie la doi ani. {n prima iarna, hiberneaza in galerii sapate in scoarta, de larvele neonate, iar in cea de-a doua iarna, hiberneaza ca larva complet dezvoltat, in galerii sapate in lemn. Daunarea este produsa de larve, care rod initial, intre scoarta si lemn, apoi in lemn. Din galerii sunt eliminate rumegus, excremente si un lichid vascos. Cu timpul pomii si arborii se usuca. Larvele sapa galerii longitudinale ascendente, profunde, in ramuri si trunchi.Orificiile galeriilor sunt pline cu rumegus, roscat, cu miros de acid acetic. In galeriile astfel formate, intra diferite microorganisme, care determina putrezirea lemnului. Pomii grav atacati, trebuie imediat taiati si arsi, iar plantatiile trebuie mentinute intr-o stare buna de sanatate. Nu se intreprind masuri speciale de combatere, insa in cazuri speciale se pot injecta produse fitosanitare in galeriile sapate de larve sau se aplica tratamente de combatere, impotriva adultilor cu avizul specialistilor. La atacuri puternice se procedeaza la stropirea bazei tulpinii, cel mult la 2-3 m de la sol, cu diverse insecticide. La exemplarele valoroase, se pot introduce in galerii tampoane imbibate cu sulfura de carbon.
Acest fluture mi-a distrus cel mai mare mar la varsta de 3 ani facand galerie in tulpina la baza acesteia. Pomul era sanatos dar un vant mai puternic la rupt. Atentie mare in livezile tinere sa nu aveti rumegus roscat la baza tulpinii.
atasez si acest articol de pe un blog:

Sfredelitorul ramurilor

Spuneam aici ca am pierdut un mar din soiul Generos din cauza unui cariu al marului. Ei bine am gresit. Nu l-am pierdut pe tot si nu era un cariu.
Cu ocazia taierilor la piersic (ocazionate de monilioza) daca tot aveam foarfeca in mana, am vrut sa vad cum arata nesabuitul care mi-a ros marul. Si am taiat din aproape in aproape, pana am ajuns la un fel de capat al canalului unde banuiam ca ar locui micul vierme.
Apoi usor cu un betisor, l-am evacuat din garsoniera pe chiriasul ilegal.
Dupa ce l-am pozat si analizat pe toate partile, i-am gasit o casa mai buna la etajele superioare, dar foarte superioare (daca imi este permisa o astfel de exprimare). Sper ca telepatic sa le transmita celor de teapa lui sa nu ma viziteze ca-i voi caza si pe ei tot acolo.
De fapt primele semne ca ceva nu era in regula, aparusera de anul trecut cand am observat in tulpina o gaurica prin care constant iesea rumegus. Apoi anul asta nu a mai iesit nimic si am crezut ca a fost o intamplare si ceea ce provocase rumegusul murise. Dar saptamana trecuta cand am mangaiat pomul care nu dadea semne ca ar vrea sa deschida mugurii pe care-i avea si care nu erau uscati (in ciuda faptului ca nu mai era decat coaja pe el), am ramas cu jumatate din el in mana.
Marul l-am taiat pana dedesubtul galeriei, i-a ramas o tulpinita de vreo 50 de centimetri, dar imediat de dedesubt i-au dat lastari noi asa ca sper ca l-am salvat. In plus la aceasta inaltime ne vom putea catara in el cu usurinta, cand va veni timpul.
Sursa gradinuca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii