Translate

joi, 28 mai 2015

Iata ce trebuie sa Verifici data Viitoare cand vei Cumpara Apa Imbuteliata

Consumatorii sunt sfatuiti sa verifice in mod frecvent in partea de jos a sticlei de apa imbuteliata, codificarile acesteia, pentru a evita expunerea la anumite toxine. 

Sticlele de apa din plastic, care au literele HDP, HDPE, PP marcate, nu emit substante periculoase in apa, in timp ce celelalte litere pot indica prezenta substantelor chimice in continut. 

Pentru ca fiecare producator este obligat si trebuie sa marcheze compozitia sticlei, acum cu ajutorul nostru puteti recunoaste apa otravitoare si va puteti salva sanatatea, verificand la achizitionare inscriptionarile de pe sticle. Iata mai jos lista cu insciptionarile cele mai comune : 


PET sau PETE - sticle destinate unei singure utilizari. Este posibil sa emita metale grele si substante chimice care pot afecta echilibrul hormonal. 

HDP sau HDPE - este un plastic, care emite cele mai putine substante chimice. Apa ambalat in aceste sticle este cea mai pura si mai recomandata. 

PVC sau 3V – Acest tip de ambalaje emit doua substante chimice toxice care afecteaza, de asemenea, hormonii din organism. 

LDPE - Materiale plastice care nu trebuie sa fie utilizate pentru a face sticle, ci doar pungi de plastic. 

PP - Un alt material plastic de culoare alba sau semi transparenta, care este utilizat pentru ambalarea siropurilor sau cupelor de iaurt, smantana etc. Nu emite substante toxice. 

PS - Emite substante cancerigene si este frecvent utilizat pentru a face pahare sau farfurii de unica folosinta sau ambalaje pentru mancarurile de tip fast food sau catering. Sunt unele dintre cele mai periculoase, mai ales in cazul in care intra in contact cu caldura emanata de alimente. 

PC sau materiale plastice fara marcaje - cel mai rau plastic utilizat, intrucat emite BPA (bisfenol) si este adesea folosit pentru productia sticlelor folosite in sport cat si pentru recipiente in care se depoziteaza alimentele ( caserole plastic). 

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte. Sursa secrete

EXPLOZIV: Judecătorul lui DUICU, “votat” pentru CSM cu autocarul PSD, primește cadou de la SENAT un mandat de șase ani!

Comisia Juridică a Senatului, controlată de PSD, face o excepție pentru judecătorul Norel Popescu: îl votează pentru un mandat complet de șase ani în Consiliul Superior al Magistraturii, deși până acum înlocuitorii celor plecați din consiliu au fost validați de Senat DOAR pentru restul de mandat.
Norel Popescu îl înlocuiește pe judecătorul Toni Neacșu, condamnat pentru corupție. Potrivit practicii Senatului, Norel Popescu ar  trebui validat doar pentru restul de mandat care expiră la sfârșitul anului 2016.
Decizia finală a validării se va face prin votul plenului Senatului, dominat tot de PSD. După apariția în Monitorul Oficial a validării mandatului, începe să curgă cei șase ani. Cum Norel Popescu este deja membru CSM de un an și ceva, se poate ajunge la situația neconstituțională  in care  mandatul său să fie de peste șapte ani.
Care este miza darului PSD pentru judecătorul Norel Popescu? Surse din breasla magistraților spun că ar fi continuitatea influenței PSD și în noul CSM, care începe cu luna ianuarie 2017.
 
De ce are nevoie PSD de influență în CSM? Răspunsul e simplu: CSM îi promovează pe magistrați pe funcții de conducere la instanțe, la parchete; CSM poate sancționa magistrați, poate elimina magistrați din funcții, spun specialiștii.
Cu alte cuvinte, se poate spune că, dacă PSD ajunge să controleze CSM, partidul poate exercita controlul politic asupra procurorilor și judecătorilor,  poate controla  întreaga Justiție.
Norel Popescu, ales în CSM cu metoda “Autobuzul PSD”
De ce ar politiza cineva alegerea unui magistrat în CSM, când instituția în sine este garantul independenței Justiției?
Răspunsul ni-l dă un raport al Inspecției Judiciare din cadrul CSM. În raport, inspectorii CSM susțin că, în 2014 judecătorii au fost duși la secția de votarede la Curtea de Apel Craiova pentru  a-l vota pe Norel Popescu, pe atunci președintele Tribunalului Mehedinți, cu un autocar pus la dispoziție GRATUIT de către președintele PSD Orșova, Constantin Popescu.
 De mobilizarea judecătorilor și căratul lor la secția de votare cu autocarul PSD s-a ocupat magistratul Adrian Curelea din Orșova, judecat acum de comisia disciplinară a CSM.
La alegeri, scorul a fost foarte strâns și, dacă nu ar fi existat acțiunea “autocarul PSD”, Norel Popescu NU ar fi fost ales membru CSM, spun mai mulți magistrați, ipoteză admisă până și de către judecătorul Adrian Bordea, fost președinte, acum membru simplu al consiliului.
Beneficiarul darului PSD, “avocatul” baronului Duicu, acuzat de trafic de influență din biroul premierului Ponta
Judecătorul Norel Popescu a devenit cunoscut după arestarea președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, a șefului IPJ Mehedinți Ștefan Ponea și a președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu (cel care a pus autocarul la dispoziție pentru a-I duce pe judecători la vot).  
Norel Popescu a apărut în documentele DNA de la instanța a acestui dosar ca personajul care îl învață pe baronul PSD DUICU ce trebuie să facă pentru a câștiga un proces de incompatibilitate la Curtea de Apel Craiova și îl asigură că va avea succes (asigurare confirmată ulterior). Potrivit statututului magistraților, aceștia nu au voie să asigure servicii avocațiale.
Duicu a fost arestat pentru că a făcut trafic de influență din biroul premierului Ponta pentru promovarea șefului IPJ Ponea la centrala Poliției, precum și a soției acestuia, magistratul Elisabeta Ponea de la Curtea de Apel Craiova, ca șefă de secție la DNA. ( Elisabeta Ponea a figurat pe lista de propuneri a ministrului Justiției Robert Cazanciuc pentru funcția de șef secție judiciară din cadrul DNA, propunere retrasă ulterior)
Ponea a fost arestat pentru că a făcut trafic de influență la Curtea de Apel Craiova pentru ca Duicu să câștige procesul de incompatibilitate ( faptă realizată).
Șeful PSD Orșova,  Constantin Popescu, cel care a pus la dispoziție autocarul pentru alegerea lui Norel Popescu în CSM, a fost arestat pentru că a înlesnit ca tatăl lui Ponea să primească terenuri.
Ce spun membrii CSM despre favorizarea lui Norel Popescu
Dintre membrii CSM care au fost validați de Senat pentru resturi de mandate,George Muscalu și Bogdan Gabor se consideră discriminați și au anunțat că vor și ei mandate întregi; Aron Bordea și Alina Ghica  susțin că s-a încălcat legeapentru favorizarea lui Norel Popescu.
Nouă, Senatul ne-a aplicat regula mandatului colectiv pentru ca la alegerile următoare să fie ales un nou consiliu. Văd că la el  ( la Norel Popescu -nn) s-a aplicat o altă măsură și nu am nici o explicație. Din nefericire, am aflat prea târziu că Norel Popescu, ales la limită în CSM,  a fost ales datorită convocării și aducerii judecătorilor cu autocarul acelui președinte PSD. Dacă am fi aflat atunci de autocar, probabil am fi luat o poziție. Din păcate, politicul este implicat.Tot din păcate, în zonă se practică această convocare și transportare a magistraților la alegeri pentru CSM, scrie chiar în raportul Inspecției Judiciare. Nu știu ce atitudine să iau” ne-a declarat Bordea, ales pe restul de mandat al locului lăsat liber de Mona Pivniceru.
Judecătorul Mircea Aron: “Pentru mine este clar că nu mi-aș fi adus alegătorii, nici măcar pe banii mei, cu autocarul pentru că nu e legal
Judecătorul Mircea Aron, care a fost ales în CSM de colegii săi de la Înalta Curte de Casație și Justiție  la alegerile generale ale magistraților de la sfârșitul anului  2010 pentru un mandat întreg al noului CSM, ne-a declarat că  “ Ce s-a hotărât pentruNorel Popescu este discriminare. Nu știu de ce Comisia Juridică a Senatului a votat așa”.
În legătură cu modul de a face campanie pentru alegerile CSM și aducerea la vot a magistraților cu autocarul, deși legea interzice campania electorală în ziua alegerilor, judecătorul Mircea Aron ne-a precizat: “Eu nu pot comenta situația cu autocarul luat gratuit de la PSD pentru a-i duce pe judecători să voteze pentru Norel Popescu pentru că este pe rolul secției noastre o acțiune disciplinară. Pot să vă spun, însă, că eu n-aș fi făcut așa cevaPentru mine este clar că nu mi-aș fi adus alegătorii, nici măcar pe banii mei. cu autocarul pentru că nu e legal. Nu pot comenta legătura de cauzalitate a demersului judecătorilor Norel Popescu și Adrian Curelea, v-am mai spus, pentru că e pe rol o acțiune disciplinară la CSM”.
Judecătorul Norel Popescu nu a răspuns la telefon pentru a ne explica de ce s-a folosit de autocarul PSD…
Sursa romanialibera

duminică, 17 mai 2015

Lucerna şi trifoiul, furaje de volum în hrana animalelor de fermă

Lucerna şi trifoiul sunt principalele furaje de volum folosite în hrana animalelor. Cele două culturi sunt cele mai valoroase plante de nutreţ, asigurând mari cantităţi de proteină naturală la hectar. Aceste furaje pot fi administrate în hrana animalelor atât sub formă de masă verde la iesle cât mai ales sub formă de fân, semifân, siloz pe timpul iernii. 

Lucerna se întâlneşte mai ales în zona de şes, unde sunt precipitaţii mai reduse, şi reprezintă cea mai valoroasă leguminoasă pentru hrana animalelor de fermă. Trifoiul se cultivă în zona colinară, de deal şi chiar submontană, zone cu precipitaţii mai bogate. Lucerna rezistă în cultură 5-6 ani iar trifoiul 2-3 ani. În ceea ce priveşte administrarea în hrana animalelor se recomandă: 


  • Sub formă de masă verde proaspăt cosit pentru cai, porci şi păsări.

  • Tot sub formă de masă verde, cosită dar pălită pentru rumegătoare (vaci, oi,capre). În caz de nepălire se produc se produc grave tulburării digestive (meteorism, indigestii) care de cele mai multe ori duc la sacrificarea animalelor.

  • Nu se recomandă păşunatul lucernei şi trifoiului.

  • De asemenea, pe timp ploios, cele două culturi nu se vor administra animalelor rumegătoare.

  • Altă formă de administrare a lucernei şi trifoiului o reprezintă fânurile, recoltat manual şi mecanic, care după uscare se depozitează în şuri sau şoproane fie sub formă de vrac, fie balotat.


Lucerna şi trifoiul sunt un excelent furaj pentru animalele de reproducţie, vaci de lapte, şi în special animale gestante. În sistem gospodăresc de creşterea porcilor cele două culturi pot intra în raţia animalelor până la 50-70%, în raport de frăgezimea plantei. De asemenea se mai pot folosi, lucerna şi trifoiul, cu succes în furajarea: găinilor, raţelor, curcilor şi gâştelor.

Cantitatea de masă verde recomandată să se asigure la diferite specii de animale:


  • vaci în lactaţie 45-50 kg/cap;

  • tineret bovin 20-25 kg/cap;

  • cabaline 30-50 kg/cap;

  • oi 3-8 kg/cap;

  • porci adulţi 5-6 kg/cap.


Cantitatea de fân recomandată: 


  • vaci în lactaţie 6-9 kg/cap;

  • tauri reproducţie 5-8 kg/cap;

  • tineret reproducţie 2-6 kg/cap;

  • ovine adulte 0,5-1 kg/cap;

  • berbeci 1-1,5 kg/cap;

  • cabaline 10-12 kg/cap.


Autor: ing. Ioan Costin Sursa recolta.eu

joi, 14 mai 2015

Distrugerea societatii prin comunism. Experiment!!

REZULTATUL EXPERIMENTULUI SE DOVEDEȘTE A FI REAL LA NIVEL SOCIAL, ORIUNDE ÎN LUME SE PRACTICĂ SISTEMUL POLITIC SOCIALISTO-COMUNIST. LA CARE SE ADUGĂ ȘI ,,SPECIFICUL” NAȚIONAL (mai mulți sau mai puțini hoți, mincinoși, leneși sau profitori ai muncii altora).
S-a întâmplat In Suedia. O posibila tema de gandire pentru romani, pentru tot ce am trait si inca se mai traieste aici:
Cum se distruge o natiune! Doar cu psihologia maselor, bine cunoscuta!
Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga.
Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA!
Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului.
Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10."
Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8.
Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura.
Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin.
Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.
Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat.
Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este de asemenea mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.
Nu putea fi o explicatie mai simpla.
Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:
"Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit."
Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.
Nu poti multiplica bogatia divizand-o!
Sursa prietenul Pintilescu Fanica

Cea mai aspră secetă din ultimii 1.200 de ani epuizează apa din cel mai mare rezervor al Americii


Seceta din statul California atinge noi praguri-record. Lacul Mead, cel mai mare rezervor din Statele Unite, a atins cel mai scăzut nivel de până acum. Alimentând California, Nevada și Arizona, el poate conține uimitoarea cantitate de 35 de kilometri cubi de apă. Dar acest nivel nu a mai fost văzut de foarte mulți ani.

„Ne aflăm la un nivel de 38%. Lacul Mead nu a mai fost atât de scăzut de când acesta era umplut, în anii 1930”, a spus purtătorul de cuvânt al Biroului de Reclamații al Statelor Unite din Las Vegas.

Dacă el va scădea și mai mult – ceva foarte probabil, dat fiind faptul că vara se apropie și că zăpada de pe creste nu pare să îl poată reumple – raționalizarea oficială a apei va începe pentru statele Arizona și Nevada. Și electricitatea generată de barajul Hoover, căruia lacul îi datorează existența, ar putea avea de suferit. Restricțiile de apă au fost impuse, deja, în California, dar unii hidrologi spun că raționalizarea trebuie să înceapă cât mai curând, pentru a evita un posibil dezastru.

O secetă trebuie să dureze cel puțin două decenii pentru a putea fi considerată ca fiind o „megasecetă”. Criza din California încă nu a ajuns acolo – durează de 15 ani – dar a fost deja clasificată ca fiind cea mai severă secetă din ultimii 1.200 de ani. Sursa science

miercuri, 13 mai 2015

Cea mai simpla metoda de a indeparta capusele

A venit in sfarsit vara si cu totii suntem nerabdatori sa ne bucuram de soare, impreuna prietenii sau familia, fie in gradina, fie iesind in natura, in parc sau la iarba verde, la un picnic, gratar sau la plaja.


Prieteni, familie, natura, gratar, soare … toate ingredientele pentru o zi reusita. Aceasta se poate insa rapid transforma intr-una deloc placuta daca avem ghinionul sa fim muscati de capuse. Capusele musca, sug sangele, iar uneori pot chiar transmite boli grave. Avem deci destule motive sa le displacem. Asta nu inseamna ca trebuie sa intram in panica si sa ne inchidem in casa sau sa apelam la insecticide repelente de fiecare data cand iesim in natura.

In schimb, iata cele mai bune sfaturi de urmat ca sa te feresti sau sa scapi de capuse, fara a folosi insecticide.




Cum recunoastem capusele


E important de stiut ca, capusele nu sunt insecte, sunt artropode (animale nevertebrate), din familia acarienilor, fiind din aceiasi clasa cu scorpionii si paianjenii (arahnide). Capusele sunt parazite ce au nevoie de o gazda – mamifere sau pasari - pentru a trai si a se reproduce. Sug sangele gazdei, pe care o populeaza o singura data, timp de cateva zile, simultan injectand  un venin usor anestezic. Gazdele nu simt in mod normal nicio durere.

Capusele sunt de dimensiuni mici (2-3 mm), ceea ce le fac greu de observat. Ele se pot insa umfla pana ajung la o lungime de aproximativ 10 mm în doar 9 zile în timp ce paraziteaza. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul rosu. Deoarece nu pot pot zbura, doar se tarasc incet, capusele prefera zonele bogate in vegetatie, cu iarba inalta si tufisuri, unde isi asteapta gazda pentru a se agata de ea.


Ce boli pot transmite capusele


Capusele pot transmite boli grave, atat la om, cat si la animalele de companie, cei mai expusi fiind evident cainii. Exista mai multe specii de capuse, dar nu toate sunt purtatoare de virusi. Ca atare, pericolul determinat de o eventuala muscatura nu trebuie exagerat.

La om, capusa poate trasmite boala Lyme. Este o boala cauzata de o baterie transmisa in urma unei muscaturi de capusa, anual sute de mii de oameni la nivel mondial fiind infectati. Boala Lyme poate avea consecinte grave: severe tulburari cardiace sau neurologice. Nedescoperita la timp, boala Lyme poate duce la aparitia unor complicatii precum paralizia fetei sau inflamarea miocardului. Intepatura de capusa poate determina de asemenea aparitia unor iritatii la nivelul pielii, insotite adesea de mancarimi. Primele simptome apar la cateva zile si sunt asemanatoare gripei.

La animale muscatura de capusa poate infesta cu parazitul Bebesioza, care se manifesta extrem de agresiv imediat dupa perioada de incubatie care este de doua saptamani. In cazul in care nu este descoperita la timp, acest parazit provoaca moartea  animalelor. Parazitul transmis de capuse se localizeaza in globulele rosii pe care le distruge  provocandu-i animalului o anemie puternica si moartea.
Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic. Capusele nu sar, nu zboara, ci se ataseaza de corpul gazdei.

Cum sa te feresti de capuse


Cea mai buna metoda pentru a preveni muscatura de capusa este sa eviti locurile preferate de capuse si sa te imbraci corespunzator cand iesi in naura. De asemenea, e important sa iei masuri preventive pentru a crea in curtea sau gradina din jurul casei tale un mediu impropiu pentru aparitia si dezvoltarea capuselor, precum si a animalelor gazda preferate de capuse.

1. Evita zonele preferate de capuse

Capusele sunt cel mai des intalnite in zonele impadurite sau aflate in paragina, napadite de buruieni, in tufisuri sau in iarba inalta.  Asigurandu-le protectia de care capusele au nevoie impotriva caldurii soarelui si a vantului, acestea sunt locurile preferate de capuse, fiind de asemenea caminul animalelor gazda preferate de capuse, precum soarecele de camp sau veveritele.

2. Verifica daca zona este infestata cu capuse

O metoda simpla este urmatoarea: ia o haina de culoare deschisa, preferabil alba si tarasti-o pe jos prin iarba. Capusele aflate in cautarea unei gazde se vor agata de haina, crezand ca e vorba de o noua gazda. 

3. Imbraca-te corespunzator cand iesi in natura

Imbraca-te in culori deschise. Te va ajuta sa descoperi usor eventualele capuse “recoltate”.

Asigura-te ca imbracamintea este cat mai stransa in jurul incheieturilor mainii, a gleznelor si in jurul taliei, astfel incat capusele sa nu poata patrunde sub haine. Introdu-ti camasa sau bluza in pantaloni si fixeaza-ti cureaua cat mai strans. De asemenea, este recomandat sa tragi ciorapii peste pantaloni si chiar sa-i legi cu o banda sau elastic cat mai strans, pentru a nu permite capuselor sa intre pe sub pantaloni. Poarta palarie si bluza cu maneca lunga.
In asteptarea noii gazde, capusele stau de regula in iarba inalta de-a lungul cararilor batatorite. Astfel, e recomandat sa va deplasati doar pe carare, evitand sa fluturati iarba. 

4. Creaza in curte sau gradina un mediu neprielnic pentru capuse

Urmand cateva sfaturi simple, vei crea in jurul casei tale un mediu sigur, lipsit de capuse, unde copii si intreaga familie se vor simti in siguranta.

  • Mareste suprafata acoperita cu gazon, in detrimentul arbustilor si a gardului viu
  • Tunde regulat gazonul, cat mai scurt posibil, astfel incat inaltimea acestuia sa nu depaseasca 7-8 cm. Astfel, se reduce umiditatea la nivelul solului, ceea ce face dificila supravietuirea capuselor
  • Indeparteaza buruienile, tufarisul, frunzisul si orice alte resturi vegetale. Acestea pot atrage capusele precum si gazdele acestora
  • Pastreaza mobilierul de gradina si zonele de joaca pentru copii cat mai departe de copaci, tufaris sau de gardul viu
  • Foloseste scanduri de lemn sau pietris ca bariera pentru a delimita gazonul de zonele cu vegetatie, locuri preferte de capuse

5. Protejeaza-ti curtea si gradina de animalele gazda preferate de capuse

E putin probabil sa ai probleme cu capusele daca vei lua masuri pentru a nu incuraja aparitia animalelor gazda preferate de capuse, precum soarecii si veveritele. Acestea se ascund sub stivele de lemne si se hranesc cu resturile de mancare de la pasari sau de la caine.
  • Muta suportul de mancare pentru pasari, precum si stivele de lemne, cat mai departe de casa
  • Ridica stiva de lemne la minimum 40-50 cm de sol
  • Indeparteaza resturile de orice fel  - gunoi, frunzis etc.


 

Cum sti daca ai fost muscat de capuse


Dureaza 36 pana la 48 de ore pentru ca o capusa atasata de corp sa transmita boala Lyme la oameni. In plus, intepatura de capusa nu doare. De aceea este foarte important sa identifici cat mai rapid eventuale capuse infipte sub piele. Odata gasite, capusele trebuie imediat indepartate.

6. Controleaza-ti corpul pentru a identifica eventualele capuse

Capusele sunt greu de observat si de aceea este recomandat ca, dupa ce am colindat prin locuri ce pot gazdui capuse, sa facem o verificare completa, atat a noastra, a copiilor, cat si a animalelor de companie. Dupa ce se infig sub piele, capusele sug sangele gazdei, iar ulterior se umfla, crescand de cateva ori, pana ajung la dimensiunea unui bob de fasole.
  • Examineza-ti in intregime corpul, in special sub brate, in sau in jurul urechilor, buricul, in spatele genunchilor, in par sau in jurul capului, intre picioare si in jurul taliei, acestea fiind zonele obisnuite preferate de capuse
  • E recomadat de asemenea sa faci un dus fierbinte si sa usuci hainele folosind un uscator, astfel capusele agatate de haine vor muri. 





7. Verifica daca animalul tau de companie nu e o gazda pentru capuse

E mult mai probabil ca animalele de companie care ies afara din casa, in special cainii, sa se intoarca cu capuse, decat cele care stau mai mult in casa.
  • Dupa iesirea la plimbare prin zone susceptibil a gazdui capuse, verifica-ti animalul de companie la intoarcerea in casa
  • Creaza in locuinta o zona speciala de odihna pentru animalelor de companie si verifica periodic daca nu au cazut capuse de pe animal in timpul somnului
  • Tine animalele de companie departe de mobilier, deoarece capusele se pot ascunde in tapiterie, in saltea sau perne.

Cum sa scoti corect capusa, fara sa i se rupa capul


Capusele descoperite trebuie indepartate imediat pentru a preveni o posibila infectie. 

Capusele isi infig capul sub piele, ceea ce le face greu de indepartat. Trebuie sa te asigurati ca ai scos capusa in intregime, altfel risti o contaminare. 

Pentru aceasta, nu e neaparat nevoie sa apelezi la un medic. Urmand cativa pasi simplii, poti scoate singur capusa, in intregime.








8. Foloseste o penseta sau dispozitivul special Tick Lasso de la SILVALURE pentru a scoate capusa in intregime


  • Foloseste manusi de unica folosinta sau in lipsa, un prosop de hartie, pentru a-ti proteja degetele.
  • Foloseste o penseta sau un dispozitiv special precum SILVALURE Tick Lasso pentru pentru a indeparta capusa.
  • Cu penseta, apuca capusa cat mai aproape de piele. Astfel, eviti desprinderea capului capusei de restul corpului.
  • Incet dar ferm, cu o forta constanta, trage capusa afara. Nu smuci brusc si nu rasuci capusa, pentru ca risti sa se rupa in bucati, iar capul capusei va ramine infipt sub piele.
  • puteti sa realizati un laso chiar dvs. din ata dentara sau ata mai rezistenta, facand un lat (o bucla) si tinand-o lipita pe piele in jurul insectei trageti de capatele atei strangand bucla in jurul clestilor insectei. In felul acesta nu mai riscati sa  va suprainfectati

8. CEA MAI SIMPLA METODA DE A INDEPARTA CAPUSELE !!!

 


Ce nu ati mai auzit, urmeaza : innebunită după aroma fosforului umed, căpușa este dispusă să părăsească inclusiv corpul nostru, dacă simte acest miros. 

Capușa infipta in piele poate fi indepărtata cu usurinta cu ajutorul unui singur bat de chibrit. Umeziți capul unui bat de chibrit (are fosfor in varf), și descrieti cercuri cu el, în jurul locului unde este infipta capusa. După cateva secunde căpusa isi va extrage singura capul, si se va urca pe batul de chibrit, pentru a savura mirosul de fosfor! Această metoda simpla de indepartare a capușelor s-a dovedit a fi cea mai sigura și cea mai eficienta. Se stie ca prin apucarea corpului capusei riscam ca saliva acesteia să fie injectata in corp prin ruperea capului insectei infipte în piele.

Această metoda ar trebui răspandita si prin mass-media insa nu se cunoaste. Ajuta si tu la informarea populatiei distribuind pe retele de socializare aceast articol. Sursa ideisfaturi.blogspot

joi, 7 mai 2015

Cum se cultiva busuiocul din seminte

Busuiocul este si condiment si un bun insecticid. Se cultiva usor din seminte cumparate sau colectie proprie.
Se seamana direct in pamant, primavara , cand temperatura depaseste 18 grade sau in interior in luna martie si rasadit in luna mai.
   Cum se cultiva?

- are nevoie de soare, dar apreciaza si penumbra
- ii place solul bogat in humus si bine drenat, umed, chiar racoros
- se taie florile imediat ce apar, pentru a favoriza dezvoltarea frunzelor
- se seamana in straturi, se acopera cu un strat subtire de pamant cernut si se mentine solul umed.
- puteti transplanta rasadurile printre tomate, busuiocul se zice ca da un gust bun rosiilor.
- puteti planta busuiocul pe langa locurile de odihna, deoarece alunga tantarii.
- frunzele proaspete se pot conserva prin congelare. 
Mai vorbim.
Gradinariti cu dragoste! Sursa vasi-gioni

ASOCIERI SI ASOLAMENTE ECOLOGICE

Urmând exemplul naturii, trebuie extinse, de asemenea, rotatiile prin culturi intercalate si asociate permanent sau temporar, tinându-se cont de efectele acestor asocieri (Davidescu si Velicica Davidescu, 1994, completat):

Asocieri favorabile:
- anghinare cu bob;
- arpagic cu morcov;
- bostan (dovleac) cu porumb;
- busuioc cu tomate;
- cartof cu fasole, galbenele, gulie, mazare, ridichi;
ceapa cu morcov, sfecla, tomate, varza;
- castravete cu ceapa, mazare, porumb, ridiche;
- dovleac cu porumb;
- fasole cu porumb, cartof, castravete, conopida, morcov, sfecla, telina;
- golomat, lucerna, raigras si trifoi de Alexandria (asociat temporar)
- grâu cu bob, trifoi (asociat temporar);
- gulie cu ceapa, fasole, mazare, porumb, ridichi, sfecla;
- lucerna cu golomat, raigras si trifoi de Alexandria;
- morcov cu arpagic, ceapa, salata (laptuca), mazare, praz, ridichi;
- nap cu mazare, menta, plante aromatice;
- porumb cu dovleac, fasole;
praz cu ceapa, morcov, salata, tomate, telina;
- raigras cu golomat, lucerna, trifoi,
- ridiche cu creson, mazare, morcov, spanac;
- sfecla cu ceapa, fasole, gulie, laptuca (salata);
spanac cu capsun, fasole, laptuca (salata), sfecla;
- sparanghel cu fasole, patrunjel, tomate;
tomate cu busuioc, ceapa, fenicul, patrunjel, varza;
- trifoi cu golomat, raigras, grâu (asociat temporar);
telina cu conopida, praz, tomate;
usturoi cu cartof, capsun, laptuca (salata), morcov, sfecla, tomate;
- varza cu cartof, ceapa, craite, salvie, sfecla, tomate;
- vinete cu fasole verde;
- bostan cu cartof;
- castravete cu cartof, tomate;
- cartof cu dovleac, floarea soarelui, tomate;
- ceapa cu bob, fasole, linte, mazare;
- dovleac cu cartof;
fasole cu ceapa, marar, tomate, usturoi;
- gulie cu tomate;
- mazare cu ceapa, usturoi;
- pepene galben cu castraveti, dovleac;
- sfecla cu praz;
- tomate cu castravete, fasole, gulie;
- usturoi cu bob, fasole, linte, mazare;
- varza cu capsun;
  
ASOLAMENTE
a) Asolament agricol si rotatie de 7 ani, practicat în Franta (Aubert, 1981))
1. lucerna
2. lucerna
3. grâu + îngrasamânt verde;
4. orz
5. trifoi
6. grâu + îngrasamânt verde
7. orz sau ovaz

b) Asolament agricol si rotatie de 10 ani, practicat în Elvetia (Aubert, 1981)
1. trifoi
2. trifoi
3. cartofi
4. grâu + îngrasamânt verde
5. sfecla de zahar
6. grâu + îngrasamânt verde
7. porumb + îngrasamânt verde
8. bob mic + îngrasamânt verde
9. grâu + îngrasamânt verde
10. orz + trifoi de samânta

c) Asolament agricol si rotatie de 8 ani practicat în România la ICCPT Fundulea (Toncea, 2001)
1. amestec de plante furajere perene
2. amestec de plante furajere perene
3. amestec de plante furajere perene
4. amestec de plante furajere perene
5. grâu + îngrasamânt verde (trifoi de Alexandria) 6 porumb
7. floarea sorelui
8. mazare, fasole sau naut
Acest ultim asolament are 4 sole:
1. perdeaua de protectie, ocupa 8% din suprafata, se afla în partea de Nord-Est a agroecosistemului si este formata din mai multe rânduri de specii silvice asezate relativ etajat;
2. sola cu plante furajere perene, ocupa 44 % din suprafata agroecosistemului si este cultivata timp de 4 ani cu un amestec de plante furajere perene;
3. sola cu plante anuale, ocupa tot 44 % din sistem dar este cultivata cu grâu (9-15%), porumb (9 -15%), mazare, fasole sau naut (11 %) si floarea sorelui (11 %);
4. minirezervatia naturala, ocupa 4% din sistem, se afla între solele 2 si 3 si se lasa permanent cu vegetatia spontana caracteristica zonei.

Dupa 4 ani, amplasarea culturilor se schimba, sola care a fost cu plante perene se cul­tiva cu plante anuale, iar cea cu plante anuale se cultiva cu plante perene. De asemenea, în fiecare primavara se însamânteaza în grâu trifoi anual de Alexandria pentru îngrasamânt verde si/sau samânta.

d) Asolament legumicol si rotatie de 5 ani
1. Liliaceae (arpagic, ceapa, praz, usturoi)
2. Leguminosae (fasole, mazare, soia)
3. Cruciferae (broccoli, conopida, mustar, ridichi de luna, vara si de toamna; topinam-bur, varza de vara si de toamna, varza de Bruxel, varza chinezeasca)
4. Umbeliferae/radacinoase (fenicol, marar, morcov, pastârnac, patrunjel, sfecla rosie, telina)
5. Solanaceae/malvaceae (ardei, cartofi timpurii si de toamna, tomate, vinete, bame).
Dupa culturile timpurii terenul se cultiva cu plante pentru îngrasamânt verde (trifoi,mustar.mazariche, secara etc.) si cu alte legume cu perioada scurta de vegetatie, precum salata si spanacul.
Sursa constientizarerurala

Stramosii

Stramosii