Translate

marți, 14 iunie 2016

Coacăze negre – un plus de vitamine și antioxidanți

Mici, parfumate, acrișoare, și pline de vitamine – astfel s-ar putea rezuma descrierea coacăzelor negre. Excelente depurative, vitaminizante, imunostimulatoare, aceste fructe au fost considerate drept un elixir al tinereții, medicament natural, cu proprietăți multiple pentru organism. Și totuși, care este secretul lor?

Ce substanțe nutritive conțin coacăzele negre?

Marele atu al coacăzelor îl constituie cantitatea mare de vitamina C (de trei până la patru ori mai mare decât la portocale), de antioxidanţi (de două ori mai mare decât la afine), plus dublul cantităţii de potasiu din banane. Conțin de asemeneavitaminele A, B1, B2, B6, PP, microelemente precum calciu, fosfor, fier, brom, zinc, antociani, taninuri, flavonoizi, betacaroten, pectină, acizi organici și uleiuri volatile.

Când pot introduce coacăzele în alimentația copilului meu?

Coacăzele sunt recomandate pentru a fi introduse în alimentația diversificată a bebelușului începând cu vârsta de 1 an. La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care îl oferiți micuţului, nu uitaţi să cereţi sfatul medicului curant şi să urmaţi regula celor 4 zile.

Ce beneficii aduc coacăzele negre organismului?

Beneficiile oferite de aceste fructe sunt mutiple. Dintre ele enumerăm:
– întărirea sistemului imunitar, ţinând gripa, guturaiul şi bronşitele la distanţă.
– ajută la creşterea acuităţii vizuale şi la corectarea anumitor probleme de vedere,
– ajută la prevenirea proceselor de îmbătrânire, neutralizând radicalii liberi (pot avea efecte pozitive şi în tratarea bolii Alzheimer).
– ajută la creşterea oaselor şi dezvoltarea ligamentelor
– stimulează formarea ţesuturilor.
– se folosesc la tratarea artritei, a pietrelor la rinichi, a gutei, problemelor pulmonare
– ameliorează oboseala.
În plus, un nou studiu arată că acestea sunt excelente pentru combaterea durerilor musculare, asociate cu efortul fizic.
Deoarece au conținut redus în zaharuri, coacăzele pot fi consumate de diabetici.
În ceea ce privește uzul extern, coacăzele tratează abcese, dermatoze, eczeme, înțepături de insecte.
Efectele lor terapeutice sunt atat de miraculoase încât pot înlocui cu succes medicamentele clasice.

Cum aleg şi cum păstrez coacăzele?

Coacăzele se recoltează de obicei în luna iulie. Primele care ajung la maturitate sunt coacăzele negre (cu circa 7-10 zile înaintea celor roşii şi albe).
Coacăzele negre îşi intensifică culoarea după 2-3 zile de la recoltare, valorificând astfel beneficiile aduse. Coacăzele albe şi roşii nu-şi mai intensifică culoarea pieliţii după recoltare.
Coacăzele proaspete pot fi congelate și consumate după câteva luni. Coacăzele proaspete și bine coapte sunt mai bogate în antioxidanți decât cele uscate , conform cercetărilor conduse de Universitatea Innsbruck din Austria.
O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale:
Calorii: 63 kcal;
Carbohidrati: 15 g;
Proteine: 1,5 g;
Grasimi: 0,5 g;
Fibre: 4,5 g;
Acid Folic: 8 mcg;
Niacina: 0,3 mg;
Acid pantotenic: 0,4 g;
Piridoxina: 0,6 g;
Riboflavina: 0,5 mg;
Tiamina: 0,5 mg;
Vitamina A: 230 UI;
Vitamina C: 180 mg;
Sodiu: 2 mg;
Potasiu: 0,1 mg;
Calciu: 55 mg;
Cupru: 0,5 mg
Fier: 1,5 mg;
Magneziu: 24 mg;
Mangan: 0,25 mg;
Fosfor: 60 mg;
Zinc: 0,3 mg.
Potasiul stabilizeaza presiunea sanguina, fibrele previn constipatia, proteinele asigura dezvoltarea si mentinerea tuturor celulelor organismului, vitamina C intareste sistemul imunitar, vitamina B6 este necesara pentru regenerarea celulelor cutanate, magneziul participa direct la transmiterea impulsurilor nervoase si la productia de energie, fierul este esential pentru formarea celulelor rosii, iar calciul este important pentru formarea de oase si dinti puternici.

Beneficii pentru sanatate

Sus
Complexul de nutrienti pretiosi pentru sanatatea organismului justifica numeroasele beneficii alecoacazelor negre si rosii.
- Mentinerea greutatii corporale. Coacazele sunt fructe hipocalorice, sarace in grasimi, asadar benefice pentru controlul greutatii corpului. O dieta echilibrata, de maximum 2000 de kcal pe zi, presupune un consum de maximum 78 de grame de grasimi zilnic. O portie de coacaze nu depaseste aportul de 63 de kcal si contine mai putin de un gram de grasimi.
- Reglarea tranzitului intestinal. Cu aproape 5 grame de fibre intr-o portie de 100 de grame de coacaze, aceste fructe ajuta la reglarea digestiei si a miscarilor intestinale, tratand totodata constipatia si alte probleme digestive. In plus, fibrele nu contin calorii, se digera lent si ajuta la mentinerea starii de satietate.
- Reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare. Un aport suficient de fibre este asociat si cu reglarea nivelului de colesterol, coacazele prevenind totodata bolile cardiovasculare. Potasiul, regasit in cantitati importante in aceste fructe de padure, este necesar pentru reglarea presiunii sangelui, deci mentinerea sanatatii sistemului cardiac. O deficienta in acest mineral produce crampe musculare, slabiciune corporala si aritmii.
- Intarirea sistemului imunitar. O cana de coacaze contine 46 mg de vitamina C, iar doza zilnica recomandata este de 75 mg pentru femei si 90 mg pentru barbati. Aportul adecvat al acestei vitamine asigura functionalitatea sistemului imunitar si productia de colagen, precum si mentinerea sanatatii pielii si vindecarea rapida a leziunilor. Vitamina C este si un puternic antioxidant, diminuand riscul instalarii cancerului si a bolilor cardiace.
- Suplimentarea aportului de magneziu. Acest mineral protejeaza sanatatea oaselor si joaca un rol central in functionarea inimii, a sistemului nervos si muscular. Tototdata, contribuie la reglarea glicemiei in sange si la intarirea imunitatii. O portie de coacaze contine 15 mg de magneziu, a carui doza zilnica recomandata este de 300-420 mg.
- Prelungirea longevitatii. Coacazele negre se remarca printr-un continut important de fitochimicale numite antocianine. Studiile stiintifice au aratat ca un consum regulat de coacaze negre poate preveni cu succes instalarea cancerului, a imbatranirii premature, inflamatiilor si bolilor neurologice.
- Protectia membranelor mucoase. Coacazele sunt bogate si in vitamina A, beta-caroten si zeaxantina, compusi cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante. Impreuna, mentin integritatea membranelor mucoase si sanatatea ochilor, protejand si impotriva cancerului pulmonar si oral.

Retete sanatoase

Sus
Proaspete, preparate termic sau uscate, coacazele pot fi consumate ca atare pe post de gustare. Pot fi introduse in preparare culinare fierte sau pasate, in cocktailuri diverse, gemuri, jeleuri sau sosuri. Aceste fructe de padure sunt ingredientul multor retete sanatoase si apetisante.
1. Coacaze cu branza camembert
Ingrediente:
800 grame branza camembert
1 ou
2 linguri faina alba
2 lingura pesmet
200 g coacaze rosii
2 linguri zahar brun
Mod de preparare:
Taiati branza camembert in 5 triunghiuri egale si treceti-le prin amestecul obtinut din faina, ou si pesmet. Introduceti-le apoi la cuptor timp de 15 minute. Separat, adaugati intr-o oala coacazele, zaharul si putina apa si puneti totul la fiert 10 minute, pana lichidul isi pierde din volum. Asezati pe un platou sosul de coacaze in centru, inconjurat de triunghiurile de branza coapta.
2. Dulceata de coacaze negre
Ingrediente:
1 kg coacaze negre culese de pe ciorchine
500 grame zahar brun
6 linguri apa rece
Mod de preparare:
Introduceti coacazele intr-o oala, impreuna cu cele 6 linguri de apa. Asteptati pana dau in clocot, apoi adaugati zaharul. In 10-15 minute, veti obtine o dulceata densa (coacazele contin natural pectina, astfel ca nu este nevoie de un agent de ingrosare special).
3. Salata de mazare, morcovi si coacaze
Ingrediente:
30 g de mazare la conserva bine scursa
260 g morcovi rasi
1 cana mare de coacaze rosii sau negre
patrunjel taiat fin
coriandru proaspat taiat fin
2 linguri ulei de masline
1 lingura suc de portocale
1 lingura zeama de lamaie
1 jumatate de lingurita de piper rosu
sare si piper negru dupa gust
Mod de preparare:
Amestecati bine mazarea, morcovii si coacazele intr-un bol de mari dimensiuni. Intr-un alt castron, amestecati patrunjelul, coriandrul, uleiul de masline, sucul de portocale, zeama de lamaie, piperul rosu, sarea si piperul negru. Introduceti amestecul cu coacaze in bolul cu dressingul preparat si combinati toate ingredientele cu o spatula. Lasati salata la frigider cel putin o ora, intr-un recipient inchis, inainte de servire.

5 leacuri uimitoare cu coacăze negre

Te-ai gândit vreodată câte beneficii pentru organism au coacăzele negre? Ele sunt recomandate diabeticilor, reumaticilor şi tuturor celor care doresc să-şi fortifice organismul.
Sucul proaspăt de coacăze negre era considerat încă din Antichitate un elixir al tinereţii.
Nu era o iluzie, căci fructele sunt o sursă inepuizabilă de vitamine şi minerale.
La fel de benefică este şi cura de coacăze.
Timp de trei săptămâni, consumi câte un castronel cu coacăze negre dimineaţa, apoi în timpul zilei încă două porţii.
Cura are efect detoxifiant, dar e indicată şi bolnavilor de reumatism.
Adio, dureri menstruale!
Durerile îţi fac zile amare? Le poţi veni de hac cu ajutorul infuziei din frunze de coacăz negru.
Mai exact, ea stimulează secreţia de cortizon, o substanţă cu puternice efecte antiinflamatoare.
Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită la o cană şi se bea de două-trei ori pe zi, în cure de 6 săptămâni, de 3 ori pe an.
De asemenea, infuzia mai are rol şi de reglare a ciclului menstrual.
Un izvor de... vitamine
Sucul este bogat în vitamina C şi în pigmenţi care stimulează circulaţia (te ajută să scapi şi de sindromul mâinilor şi picioarelor reci).
În plus, creşte activitatea glandelor suprarenale şi întăreşte sistemul imunitar. Pentru o absorbţie cât mai bună a vitaminei C consumă-l înainte de masă.
Îţi mai spun un secret! Dacă adaugi câteva linguriţe cu suc de coacăze în iaurt preparat în casă (conţine mai multe culturi probiotice decât cel din comerţ), acesta devine o gustare perfectă pentru zilele caniculare.
Energizant natural
Treci printr-o perioadă stresantă şi obositoare? Fortifică-ţi organismul cu ajutorul vinului din coacăze negre.
Ai nevoie de 1 kg de coacăze pe care le zdrobeşti şi le pui
într-un borcan de 5 kg. Pui peste ele 2,5 l apă, 1,5 kg miere şi 50 g drojdie de vin. Amesteci totul bine şi laşi la macerat 20 de zile.
Bei zilnic câte un pahar. Vei simţi efectul vinului de coacăze negre după aproximativ o săptămână.
Aşa scapi de infecţia urinară!
Pentru ca infecţiile tractului urinar să nu recidiveze, încearcă un tratament uşor de administrat din macerat glicerinat din muguri (gemoterapie).
Tot ce trebuie să faci este să iei câte 50 de picături, de 2-3 ori pe zi, în puţină apă, timp de două luni.
La fel de eficientă este tinctura din frunze de coacăze negre. Atenţie, însă!
Tincturile, în general, sunt contraindicate bolnavilor de ulcer, cu afecţiuni psihice grave şi cancer.
Reţetă contra răcelilor
Siropul de coacăze este un leac miraculos în infecţiile respiratorii. Fără doar şi poate, durerile de gât, tusea şi răguşeala trec ca prin minune cu ajutorul acestuia.
Se prepară din 250 g de fructe proaspete la un litru de apă.
Ţii la fiert până când amestecul scade la jumătate, adaugi o cantitate egală de zahăr şi laşi din nou la fiert, preţ de o oră.
Iei câte o linguriţă la două ore. Efectul este antimucolitic, antiseptic şi cicatrizant.
Sursa diversificare.ro Sursa sfatulmedicului.ro Sursa clickpentrufemei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii