joi, 7 mai 2015

ASOCIERI SI ASOLAMENTE ECOLOGICE

Urmând exemplul naturii, trebuie extinse, de asemenea, rotatiile prin culturi intercalate si asociate permanent sau temporar, tinându-se cont de efectele acestor asocieri (Davidescu si Velicica Davidescu, 1994, completat):

Asocieri favorabile:
- anghinare cu bob;
- arpagic cu morcov;
- bostan (dovleac) cu porumb;
- busuioc cu tomate;
- cartof cu fasole, galbenele, gulie, mazare, ridichi;
ceapa cu morcov, sfecla, tomate, varza;
- castravete cu ceapa, mazare, porumb, ridiche;
- dovleac cu porumb;
- fasole cu porumb, cartof, castravete, conopida, morcov, sfecla, telina;
- golomat, lucerna, raigras si trifoi de Alexandria (asociat temporar)
- grâu cu bob, trifoi (asociat temporar);
- gulie cu ceapa, fasole, mazare, porumb, ridichi, sfecla;
- lucerna cu golomat, raigras si trifoi de Alexandria;
- morcov cu arpagic, ceapa, salata (laptuca), mazare, praz, ridichi;
- nap cu mazare, menta, plante aromatice;
- porumb cu dovleac, fasole;
praz cu ceapa, morcov, salata, tomate, telina;
- raigras cu golomat, lucerna, trifoi,
- ridiche cu creson, mazare, morcov, spanac;
- sfecla cu ceapa, fasole, gulie, laptuca (salata);
spanac cu capsun, fasole, laptuca (salata), sfecla;
- sparanghel cu fasole, patrunjel, tomate;
tomate cu busuioc, ceapa, fenicul, patrunjel, varza;
- trifoi cu golomat, raigras, grâu (asociat temporar);
telina cu conopida, praz, tomate;
usturoi cu cartof, capsun, laptuca (salata), morcov, sfecla, tomate;
- varza cu cartof, ceapa, craite, salvie, sfecla, tomate;
- vinete cu fasole verde;
- bostan cu cartof;
- castravete cu cartof, tomate;
- cartof cu dovleac, floarea soarelui, tomate;
- ceapa cu bob, fasole, linte, mazare;
- dovleac cu cartof;
fasole cu ceapa, marar, tomate, usturoi;
- gulie cu tomate;
- mazare cu ceapa, usturoi;
- pepene galben cu castraveti, dovleac;
- sfecla cu praz;
- tomate cu castravete, fasole, gulie;
- usturoi cu bob, fasole, linte, mazare;
- varza cu capsun;
  
ASOLAMENTE
a) Asolament agricol si rotatie de 7 ani, practicat în Franta (Aubert, 1981))
1. lucerna
2. lucerna
3. grâu + îngrasamânt verde;
4. orz
5. trifoi
6. grâu + îngrasamânt verde
7. orz sau ovaz

b) Asolament agricol si rotatie de 10 ani, practicat în Elvetia (Aubert, 1981)
1. trifoi
2. trifoi
3. cartofi
4. grâu + îngrasamânt verde
5. sfecla de zahar
6. grâu + îngrasamânt verde
7. porumb + îngrasamânt verde
8. bob mic + îngrasamânt verde
9. grâu + îngrasamânt verde
10. orz + trifoi de samânta

c) Asolament agricol si rotatie de 8 ani practicat în România la ICCPT Fundulea (Toncea, 2001)
1. amestec de plante furajere perene
2. amestec de plante furajere perene
3. amestec de plante furajere perene
4. amestec de plante furajere perene
5. grâu + îngrasamânt verde (trifoi de Alexandria) 6 porumb
7. floarea sorelui
8. mazare, fasole sau naut
Acest ultim asolament are 4 sole:
1. perdeaua de protectie, ocupa 8% din suprafata, se afla în partea de Nord-Est a agroecosistemului si este formata din mai multe rânduri de specii silvice asezate relativ etajat;
2. sola cu plante furajere perene, ocupa 44 % din suprafata agroecosistemului si este cultivata timp de 4 ani cu un amestec de plante furajere perene;
3. sola cu plante anuale, ocupa tot 44 % din sistem dar este cultivata cu grâu (9-15%), porumb (9 -15%), mazare, fasole sau naut (11 %) si floarea sorelui (11 %);
4. minirezervatia naturala, ocupa 4% din sistem, se afla între solele 2 si 3 si se lasa permanent cu vegetatia spontana caracteristica zonei.

Dupa 4 ani, amplasarea culturilor se schimba, sola care a fost cu plante perene se cul­tiva cu plante anuale, iar cea cu plante anuale se cultiva cu plante perene. De asemenea, în fiecare primavara se însamânteaza în grâu trifoi anual de Alexandria pentru îngrasamânt verde si/sau samânta.

d) Asolament legumicol si rotatie de 5 ani
1. Liliaceae (arpagic, ceapa, praz, usturoi)
2. Leguminosae (fasole, mazare, soia)
3. Cruciferae (broccoli, conopida, mustar, ridichi de luna, vara si de toamna; topinam-bur, varza de vara si de toamna, varza de Bruxel, varza chinezeasca)
4. Umbeliferae/radacinoase (fenicol, marar, morcov, pastârnac, patrunjel, sfecla rosie, telina)
5. Solanaceae/malvaceae (ardei, cartofi timpurii si de toamna, tomate, vinete, bame).
Dupa culturile timpurii terenul se cultiva cu plante pentru îngrasamânt verde (trifoi,mustar.mazariche, secara etc.) si cu alte legume cu perioada scurta de vegetatie, precum salata si spanacul.
Sursa constientizarerurala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii