Translate

vineri, 20 mai 2016

Rețetă protofil pentru nosemoza si cresterea pontei reginei


Majoritatea apicultorilor folosesc în stupina produsul protofil, un ajutor de nădejde în caz de nosemoza.
In general apicultorii administrează albinelor protofil preventiv, acesta determinând și o stimulare crescuta a pontei reginei.
Apare astfel problema costului ridicat al achiziționării acestui produs (0.5 litri de protofil este oferit la vânzare cu preturi intre 29 și 38 lei) problema a fost însă parțial rezolvata de membrii forumurilor apicole, care prin binevointa lor au publicat o rețetă pentru producerea de protofil în gospodăria proprie. Aceasta rețeta a fost testata de către apicultori cu experienta care au confirmat eficacitatea ei. Sunt prezentate diverse rețete de protofil, însă aceasta rețeta a strâns cele mai multe voturi pozitive din partea apicultorilor.
Ingrediente

* Cate 50 grame din următoarele plante (uscate):
– mușețel
– coada șoricelului
– galbenele
– sunătoare
– menta
– tei
– cimbru
– busuioc
– cimbrișor
– pelin
– măceșe tocate
– cătina
* alcool dublu rafinat adus la 70 grade
Mod de preparare protofil

Toate plantele uscate (mărunțite) se pun într-un borcan mare de sticla (de 10 litri), în cantitățile specificate (primele patru plante pot fi puse și în cantități de 70 grame fiecare, iar teiul și pelinul poate fi mai puțin – 40 g)
Peste acestea se adaugă 5 litri de alcool dublu rafinat de 70 grade.
Amestecul se lasă timp de 12 zile la macerat la întuneric, și se amesteca în fiecare zi.
După cele 12 zile se strecoară si se aduce la 40 grade prin diluție cu apa distilata.
Doar asa poate fi administrat albinelor pentru a evita unele neplăceri.

Apicultorii pot produce protofil și în cantități mai reduse păstrând proporția de 150 grame plante uscate la 1 litru alcool de 70 grade.
Primele patru plante sunt obligatorii în realizarea protofilului, dar si celelalte au rolul lor bine determinat.

Pentru cei ce găsesc doar alcool de 96 grade transformarea se face astfel – peste 1 litru alcool se adaugă 0.37 l apa distilata pentru a ajunge la 70 grade. Pentru a transforma apoi cantitatea în alcool de 40 grade se mai adaugă 1.028 l apa distilata. Mai ușor este cu un alcoolmetru.
Administrare protofil

Protofilul astfel obținut (adus la 40 grade) se administrează, în special toamna și primăvara, cate 17 ml la litrul de sirop sau 34 ml la kilogramul de turta administrata albinelor.
Se mai poate adaugă și suc de ceapa si tinctura de usturoi, însă trebuie avut mare grija pentru a evita furtișagul sau modificarea gustului mierii de albine (poate sa capete gust de ceapa sau usturoi).
Propofilul se administrează cate 50-80 ml la fiecare stup (în fiecare sezon), în funcție de starea și puterea familiei de albine

Barza_Adrian_facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii