Translate

marți, 8 noiembrie 2011

O ţară de lângă România se pregăteşte de faliment într-o lună!

Falimentul Ucrainei e inevitabil – acest mesaj apare din ce în ce mai des în spaţiul public ucrainean atât din partea unor personalităţi din lumea politică, cât şi din cea economică. Principala cauză a posibilului default este incapacitatea ţării de a-şi mai plăti datoriile.
Nici soluţia de a se împrumuta pentru a returna creditele externe contractate anterior nu se poate aplica, în prezent, Ucrainei. Asta din cauză că relaţiile guvernului de la Kiev se află în impas cu principalii creditori ai ţării, FMI şi Rusia.

Când ar putea surveni incapacitatea de plată a Ucrainei? În decembrie, susţine fostul ministru ucrainean de finanţe, Igor Umanski. Acesta şi-a asumat acest termen în contextul în care, săptămâna trecută, delegaţia FMI a părăsit Ucraina mai devreme decât era anunţat iniţial, neajungând la nicio concluzie cu autorităţile statului vecin.

"Nimeni nu mai are nicio îndoială că al doilea val al crizei a venit atât în economia lumii, cât şi în cea a Ucrainei. Din luna septembrie, Banca Naţională a Ucrainei ţine disperată cursul grivnei din contul rezervelor de aur, Trezoreria statului are probleme serioase în a asigura îndeplinirea la timp a obligaţiilor, soldul negativ al balanţei de plăţi creşte rapid, depozitele în grivne se reduc, dobânzile pentru creditele overnight au sărit la 25-30% (în cazuri extreme şi la 40%) pe an. În aceste condiţii, programul cu FMI este absolut necesar pentru Ucraina", a explicat fostul ministru de finanţe, într-un articol publicat în revista "Levâi bereg" (Malul stâng – trad.rusă).

Au vrut două tranşe de la FMI, dau nu au primit niciuna
Ucrainenii ar fi dorit să primească împreună tranşele a doua şi a treia din împrumutul de la Fond, în valoare totală de 3 miliarde de dolari. Ei nu au obţinut, însă, niciun dolar, şi nici nu vor reuşi să obţină, cel puţin în cadrul actualului acord de finanţare, spun analiştii.

"În cadrul acrordului de împrumut pe doi ani între Ucraina şi FMI toate resursele şi condiţiile au fost epuizate. Colaborarea în cadrul acestei etape poate fi considerată încheiată. Este nevoie de un nou acord cu termene şi condiţii noi", a declarat preşedintele Centrului reformelor de piaţă din Ucraina, Vladimir Lanovoi, citat de Economiceskie novosti.

Potrivit acestuia, guvernul de la Kiev nu va accepta condiţiile instituţiei financiare internaţionale. "Guvernul nu va fi de acord să majoreze preţul gazelor şi va lua credite de la Rusia. Deja s-a discutat despre acest lucru. Dacă nu vor fi banii FMI, ne va da Rusia. E mai avantajos să luăm împrumuturi mici de la toţi. Dacă iei un credit mare dintr-o singură parte, devii dependent. Cu atât mai mult, dacă este vorba de o ţară, ajungi într-o dependenţă politică", spune expertul.

O situaţie fără ieşire

Acesta susţine că, în prezent, Ucraina se află într-o situaţie fără ieşire, când nu-şi poate îndeplini obligaţiile financiare fără împrumuturi externe.

"Ucraina nu poate rezista fără credite, deoarece termenele de plată a împrumuturilor interne şi externe vin la fiecare două-trei luni, şi nici balanţa valutară, nici bugetul nu sunt pe excedent. Asta înseamnă că ţara nu are resurse şi că are nevoie de noi credite pentru a le stinge pe cele vechi. Şi deja nimeni nu ni le dă. Singura sursă rămâne Rusia. Ce ajutor financiar ne va acorda şi pe cât timp ne va ajunge nu se ştie deocamdată. Dacă guvernul Ucrainei va face cedările pe care le doreşte Rusia, atunci vor veni banii. Dacă guvernul nu va fi de acord cu condiţiile Federaţiei Ruse, va veni defaultul. Falimentul poate surveni chiar în decembrie", a explicat Lanovoi.

Visează la o comoară salvatoare
Fostul ministru de finanţe, Igor Umanski, spune că "în ritmul actual în care se cheltuiesc rezervele de aur doar pentru menţinerea cursului de schimb (de dezvoltare, stimularea economiei etc. nici nu poate fi vorba) cele 4 miliarde de dolari care au mai rămas sunt suficienţi doar pentru o lună şi jumătate! Vom rezista până la Anul Nou! Dar ce va fi mai departe? Vom găsi o comoară? Se va încheia criza? Mai degrabă, abia va începe să-şi intre în drepturi. Pieţele de împrumut vor deveni şi mai puţin accesibile. În continuare, în primăvară vor începe primele plăţi către FMI pentru sumele accesate deja. Cu ce le vom achita? Nu avem bani să le achităm fără un nou program şi fără o nouă finanţare de la acelaşi FMI!".

Despre creşterea riscului de a intra în default a avertizat şi agenţia de rating Fitch, la sfârşitul lunii octombrie. "Ucraina are o datorie mare. Înainte, evaluam datoria privată şi guvernamentală la 14%, iar acum această cifră a ajuns la peste 30%... A dispărut încrederea investitorilor, de asemenea, volatilitatea macroeconomică nu este mare şi indică creşterea riscului de default. Ucraina era o ţară cu o datorie mică. Acum nu mai este aşa", a declarat Charles Saville, directorul grupului de rating suveran de la Fitch.

Astfel, executivul de la Kiev mai are puţin timp la dispoziţie pentru a analiza situaţia şi a face o alegere între faliment şi intrarea sub controlul Rusiei, două rele din care nu se ştie care e mai greu de suportat.
capital

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii