Translate

miercuri, 25 februarie 2015

PERFORMANŢĂ IEŞEANĂ: Vase de sânge artificiale şi geluri care lipesc inima

O echipă de cercetători ai Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi coordonată de cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu a realizat mai multe produse revoluţionare cu utilizări în domeniul medicinei cardiovasculare, prin sintetizarea unei noi serii de poliuretani activi.
Cercetătorii au realizat în laborator valve cardiace ranforsate cu fire de poliamidă, vase de sânge pentru implanturi pe carotidă, plasturi speciali şi un hidrogel care pot fi folosite pentru diferite afecţiuni ale sistemului cardiovascular.
Rezultatele cercetătorilor ieşeni au fost obţinute în cadrul proiectului european BIOSCENT în care, din 2007, au colaborat 15 instituţii, universităţi, institute de cercetare şi întreprinderi mici şi mijlocii din nouă ţări europene.
Proiectul are un puternic caracter interdisciplinar, pentru că se referă la prepararea de materiale care sunt destinate utilizărilor biomedicale, astfel încât echipa proiectului a fost constituită din chimişti, biologi, farmacişti şi medici pentru a se obţine întreaga sumă de competenţe necesare realizării obiectivelor. La noi în institut au fost produse patru materiale care sunt destinate rezolvării afecţiunilor care apar în sistemul cardiovascular“, a explicat dr. Valeria Harabagiu, secretar ştiinţific în cadrul institutului.
Cercetătorii au creat nişte „plasturi“ care se pot aplica, de exemplu, în momentul unui infarct miocardic, sau atunci când unele vase de sânge sunt deteriorate, tocmai pentru a „repara“ defectele apărute. Mai mult, în institut s-au confecţionat vase de sânge sub formă de tub care pot înlocui chirurgical porţiunea de vas afectată de diferite probleme.
În plus, cercetătorii au creat un hidrogel termosensibil - un material care are o consistenţă fluidă, ca apa, şi care la temperatura corpului uman de 37 de grade Celsius se solidifică şi devine un material elastic
Un astfel de material poate fi folosit în cazul unui infarct sau pentru o afecţiune a vaselor de sânge. Hidrogelul înlocuieşte chirurgia invazivă. El este injectat în zona afectată, acolo se întăreşte rapid şi s-a dovedit că un astfel de hidrogel determină edontelizarea zonei afectate, adică formarea unui ţesut nou, sănătos, timp în care materialul se resoarbe, pentru că este biodegradabil, adică se desface în componente care nu sunt toxice pentru ţesuturi şi celule. La noi s-a sintetizat materialul, care este un hibrid, cu componente sintetice şi naturale, atât pentru plasturi, cât şi pentru hidrogel“, a mai precizat dr. Valeria Harabagiu.
Realizările echipei ieşene au fost prezentate la institut de către cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu (foto) acum două săptămâni, în cadrul conferinţei „Materiale poliuretanice pentru ingineria tisulară. Rezultate“.
Potrivit coordonatorului echipei, hidrogelul obţinut la Iaşi este o premieră mondială. „Sortul pe care noi l-am realizat este o premieră mondială. Este o mare invenţie, pentru că la temperatura corpului el devine un gel cu o structură asemănătoare celui din ţesutul uman, adică 2% proteină şi restul apă. Gelul acesta este similar ca structură cu matricea extracelulară. Celula se poate dezvolta foarte uşor în această matrice, creşte ţesutul şi deci se reface organul în care este administrat, respectiv inima, pentru că produsele acestea s-au făcut special pentru inimă“, a menţionat cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu.
Specialistul a mai precizat că hidrogelul acţionează foarte rapid, şi, practic, „după o lună de zile de la administrare, sunteţi perfect sănătos“. Cele patru produse au fost testate pe şobolani şi oi.
Până în prezent, institutul a brevetat plasturele realizat, iar acesta poate intra în producţie după teste biomedicale şi clinice specifice.
Sursa Ziarul de Iasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii