miercuri, 11 februarie 2015

Avertisment legat de mai multe medicamente si siropuri folosite in plin sezon gripal. Ce facem in cazul unei reactii alergice

Specialistii Agentiei Europene a Medicamentelor spun ca doua substante din aceste doctorii pot provoca reactii alergice grave si le recomanda producatorilor sa treaca in prospect acest lucru. La noi, doi pacienti au avut suferinte cutanate, dupa ce au luat o doza de sirop, sustin autoritatile sanitare.
Alerta au dat-o medicii din Belgia, care au anuntat Agentia Europeana a medicamentului ca au aparut reactii alergice grave cutanate la unii pacienti tratati cu expectorante care contineau ambroxol si bromhexina. Aceste doua substante care ajuta la eliminarea mucusului de la nivelul cailor aeriene au provocat leziuni cutananate si in acest caz administrarea lor trebuie oprita.
Expectorantele cu ambroxol si bromhexina sunt recomandate si de medicii nostri, sub forma de siropuri si comprimate la adulti si copii, mai ales in sezonul gripal cand sunt sute de cazuri de infectii respiratorii.
Diana Ionescu, medic specialist ORL medic: "Reactiile adverse nu se trec pe reteta, le spunem parintilor ca la cel mai mic semn de mancarime sau de dureri abdominale trebuie sa sisteze in primul rand medicamentul si sa se prezinte la medic. In 90% din cazuri, nu suntem intrebati de catre parinti de reactiile adverse."
In farmaciile din Romania, sunt autorizate zeci de medicamente care contin una dintre cele doua substante active care pot provoca leziuni grave cutanate la nivelul mainilor, picioarelor si cavitatii bucale. Unele dintre ele se pot lua fara reteta, cum este cazul unor comprimate pentru ameliorarea durerilor de gat.
Aceste noi efecte adverse posibile vor trebui mentionate in prospectul medicamentelor, iar masura se va aplica in 29 de tari europene inclusiv in Romania.
Cei de la Agentia Nationala a Medicamentului spun ca in 7 ani, la noi, au fost raportate doua reactii adverse alergice grave la doi bolnavi care au luat sirop expectorant si au avut nevoie de ingrijiri medicale.
Sursa stirileProTv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii