Translate

vineri, 11 noiembrie 2011

Suntem în criză sau în depresie?!!



Recesiunea este o scădere semnificativă a activităţii în cadrul economiei şi este vizibilă în producţia industrială, ocuparea forţei de muncă, în venitul real şi în comerţul en-gros sau cu amănuntul, în vânzări, scăderea încrederii consumatorilor.
Tehnic vorbind, o recesiune ţine 2 trimestre consecutive până la 18 luni şi este măsurată de către o ţară prin nivelul produsului intern brut (PIB).
 Recesiunea este normală (deşi neplăcută), fiind o parte a ciclului de afaceri.
Depresia este o cădere economică care durează mai mult şi determină un declin mai mare în activitatea de afaceri.
o depresie severă incredibilă, de durată, a fost cea din august 1929 până în martie 1933, când PIB-ul real al SUA a scăzut cu aproape 33%.


“De regulă, crizele te iau pe nepregătite. Încep când cineva îţi spune ”Ai auzit de…?” şi ai senzaţia că pe tine nu te atinge. Majoritatea crizelor nu explodează ca nişte bombe, ci se declanşează treptat prin acumularea problemelor. Ca şi bulgării de zăpadă se rostogolesc pe o pantă, merg în zig- zag şi capătă viteză şi greutate. Traseul este neplăcut, dar, în cele din urmă, se va sfârşi şi viaţa normală va fi reluată. Până la apariţia unei noi crize. “(Jack Welch)
2. Ce are de-a face economia cu psihologia?
              Economia = performanţă economică + psihologie
              De ce vorbim de “psihologie”?
 3. Ariile de business care au fost greşite:
•credite de tip "subprime" (credite ipotecare cu grad ridicat de risc), ceea ce a provocat primele falimente ale unor instituţii bancare specializate
•cumpărările pe card
•tranzacţiile mari, cumpărările pe credit de către companii
     Practic s-a consumat pe credit, mai mult decât valoarea reală a puterii de returnare.

Am mai văzut filmul acesta undeva?
Parcă e un film pe care noi românii il vedem pentru prima data. Se pare ca alţii l-au trait de mai multe ori in timpul vieţii. Poate e doar diferenţa dintre economiile de piaţă mature şi o economie ca a noastră. Criza pentru noi este un element ce a capatat o semnificatie aparte. Şi grea. Am avut şansa/nesanşa să “deschidem ochii” pe o perioada de creştere ecenomică. Azi suntem martorii în direct a propriei vieţi economice. Şi învăţăm dând cu capul de pragul de sus.
“Istoria ne spune că boomurile de acest fel nu pot şi nici nu este cazul să dureze la nesfârşit.
    Începand din anul 2000, economia mondială a avut în general o tendinţă ascendentă, având şi cel mai lung ciclu de creştere din istorie.”
Investitorii sofisticaţi sunt capabili să câştige şi de pe urma unei burse în declin, dar şi a uneia ascendente. Cei de rând nu câştigă decât în cazul în care bursa creşte şi au probleme când scade. 
“Un investitor cumpără o vacă pentru lapte şi viţel. Un speculant o cumpără numai pentru tăiere.”
Banii se fac cumpărând când e ieftin şi
vânzând când preţul creşte ! Nu invers.
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii