marți, 11 octombrie 2011

Cum pot fi blocate crizele financiare europene

Introducerea transferurilor de bani intre tarile membre ale zonei euro ar putea preveni iscarea unor noi crize financiare de tipul celei din Grecia, potrivit fostului director al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn. Iata un articol din mai 2010.
Propunerea sa ar insemna inceperea constituirii unui guvern economic al uniunii monetare, ce include 16 state, dar ar intampina rezistenta din partea celei mai mari economii locale, Germania.

La inceputul saptamanii, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au anuntat un pachet de urgenta in valoare de 750 de miliarde de euro, care ar urma sa ajute la evitarea unor crize in zona euro.

Cu toate acestea, uniunea monetara are, inca, nevoie de reforma structurala si fiscala, pentru a supravietui, a declarat Strauss-Kahn, intr-un interviu pentru Financial Times.

"Toate tarile trebuie sa faca un efort urias pentru reducerea deficitelor bugetare. Cred ca multe tari, nu doar cele europene, au probleme fiscale serioase", a spus seful FMI. Comentariile sale reflecta opiniile autoritatilor din intreaga lume, masurile pentru rezolvarea problemelor fiscale si cele de urgenta, in cazul Europei, dominand planurile pentru salvarea economiei la nivel global.

Directorul FMI a adaugat ca, pentru a se ajunge la stabilitate in zona euro, tarile din sudul continentului trebuie sa reduca rapid nivelul imprumuturilor si trebuie dezvoltat un sistem organizat de transfer de bani intre statele membre.

"Este nevoie de o supraveghere atenta si de uneltele necesare trasferurilor de bani dintr-o parte in alta a regiunii", a explicat Strauss-Kahn.

Modelul SUA, adaptat la situatia europeana

Acesta a facut comparatie cu Statele Unite, unde transferurile de bani intre diversele state sunt la ordinea zilei. Noul mecanism pentru Europa ar trebui sa includa trasferuri bugetare pe perioade scurte, intre statele membre zonei euro, dar numai in conditiile in care controlul "la granita" ar fi bine definit si monitorizat.

Astfel, s-ar ajunge la ceea ce analistii si economisitii au spus ca ar fi trebuit sa existe de la inceput, si anume un guvern economic, care sa gestioneze intreaga zona euro, cu mai putina influenta din partea guvernelor fiecarui stat membru in parte. In plus, s-ar evita situatia in care un stat bogat, precum Germania, ar fi nevoit sa sustina pe termen nelimitat tarile mai sarace si indatorate, precum Grecia si Portugalia.

Directorul FMI nu este singurul care sustine o astfel de idee. Olli Rehn, comisarul european pe probleme monetare, a inaintat, miercuri, o propunere similara pentru coordonare financiara si economica. Acesta va cere tarilor din zona euro sa adopte proceduri prin care bugetele anuale sa fie supuse unei verificari din celelalte 15 state, inainte de a deveni lege.

"Nu este o problema de interferenta cu suveranitatea nationala. Este vorba despre verificarea atenta a estimarilor pe baza carora se fac bugetele. Multe probleme din zona euro, in trecut, au provenit tocmai de la estimarile gresite", a spus Olli Rehn.

In vederea lui Strauss-Kahn, o astfel de impartire a responsabilitatii ar conduce si la acordarea mai simpla a imprumuturilor, deoarece costurile ar fi calculate in functie riscul comun, nu riscul de tara, un lucru pe care tari precum Italia si Spania l-au sustinut de mult timp, iar caruia Germania, evident, i s-a opus.
ziare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii