Translate

sâmbătă, 4 mai 2013

Fermieri romani: O noua lege europeana pune in pericol sute de mii de soiuri de seminte traditionale


Un nou proiect de regulament propus la nivelul Uniunii Europene ameninta cu disparitia de pe piata a sute de mii de soiuri vechi - traditionale de seminte, pastrate de sute de ani de tarani, spun membrii asociatiilor de fermieri Eco Ruralis si Re. Generation.

Asociatiile Eco Ruralis – in sprijinul fermierilor ecologici si traditionali si Re.Generation alaturi de alte organizatii internationale, retele de tarani, consumatori si activisti se opun ferm propunerii de lege si reclama puternice conflicte de interese cu industria de seminte.

In data de 6 mai 2013, propunerea inaintata de Directoratul General Sanatate si Consumatori (DG SANCO) va fi supusa la vot in Colegiul Comisarilor europeni. 

Proiectul de lege inaintat de DG SANCO propune inlocuirea a 12 directive europenei printr-un act unic ce va reglementa comercializarea semintelor si a materialului de inmultire vegetativa.

Sub noul regulament, cerintele pentru comercializarea tuturor tipurilor de material vegetal de reproducere (seminte, material saditor, fructe etc.) vor fi inasprite si aplicate uniform in toate tarile membre ale Uniunii Europene. 

"Aceasta propunere legislativa este un atac la adresa biodiversitatii, inovarii in agricultura si tuturor taranilor, gradinarilor urbani si conservatorilor de varietati vechi si rare. Legea nu ar afecta doar agricultura, ci, implicit, si consumatorii, ale caror optiuni alimentare vor fi restranse si limitate doar la ceea ce ar oferi marile companii de agri-business", spun reprezentantii fermierilor.

Ei adauga ca potrivit noului regulament, semintele vechi, rare sau traditionale pastrate de sute de ani de tarani nu prezinta suficienta puritate a materialului genetic, calitate si siguranta pentru consumatorii europeni, drept pentru care va trebui sa se conformeze cerintelor industriei biotehnologice. Astfel, varietatile cu material genetic bogat si divers sunt trimise in categoria de nisa numita „varietati vechi“, unde nu exista spatiu pentru adaptarea lor la schimbarile climatice si alte conditii sau dezvoltarea de noi varietati. 

"Exceptiile pe care Comisia Europeana le prevede nu sunt decat praf in ochi, aplicandu-se doar varietatilor care au existat pe piata pana in prezent. Toate celelalte varietati care nu demonstreaza ca au fost comercializate vreodata sau nu au o descriere oficiala, cat si soiurile provenite din acestea nu vor putea de acum incolo sa intre pe piata", mai spun reprezentantii fermierilor.

Ei atrag atentia ca legea cuprinde o serie de aspecte injuste fata de tarani si micii producatori, precum birocratie excesiva, etichetare, ambalare sau taxe. Mai mult, importante aspecte practice privind implementarea regulamentului sunt desemnate ca „acte delegate“, adica ar urma sa fie stabilite ulterior votarii, in cadrul unor comitete si departe de un proces democratic. 

"Un alt lucru ingrijorator si controversat il reprezinta conflictul de interese in care se afla expertul care a scris proiectul de regulament. Isabelle Clement – Nissou, expertul delegat la Bruxelles de guvernul francez pe langa DG SANCO, a detinut anterior functia de director pentru relatii internationale in cadrul GNIS2, o organizatie privata, comerciala, reprezentand industria de seminte. Aceasta situatie incalca explicit regulamentul privind expertii detasati pe langa Comisia Europeana", mentioneaza reprezentantii fermierilor.

Asociatiile Eco Ruralis si Re.Generation se opun categoric acestei legi "profund nedemocratice" si solicita comisarilor europeni respingerea ei.

"Politicile agricole trebuie sa se bazeze pe punerea taranilor la baza lantului alimentar, construind o economie rurala puternica si vibranta. Legile care ii exclud pe tarani de pe piata, impreuna cu soiurile lor locale, vechi din batrani, promoveaza un sistem alimentar bazat pe dominarea pietei de catre marile companii", mai spun reprezentantii asociatilor.

„Taranii care isi multiplica propriile seminte de zeci de ani si produc hrana sanatoasa si diversa sunt considerati de companii drept principalul concurent pe piata. Din acest motiv, industria incearca inlaturarea noastra si perpetuarea monopolului sau asupra intregului sistem alimentar. Cu noua lege, vom deveni delicventi, daca vom merge la piata cu soiurile noastre de rosii, pastrate cu sfintenie de la parintii nostri“, a declarat Nicolae Lalu, taran preocupat de soiuri traditionale, din partea asociatiei Eco Ruralis. 

„In calitate de consumatori, beneficiem imens de pe urma nenumaratelor posibilitati pe care natura le creeaza. Aceasta lege impinsa de companiile de agri-business, practic, ne spune ca ceea ce natura ne-a dat de atatea mii de ani nu este o hrana sigura si sanatoasa si, de aceea, trebuie sa ne lasam usile deschise hranei produse in laborator. Nu trebuie sa acceptam produse care ne transforma in bolnavi cronici, ci sa sprijinim cei 4 milioane de tarani pe care Romania ii are si sa dezvoltam, astfel, un sistem alimentar bazat pe mancare locala, sanatoasa si gustoasa.“, a declarat Raluca Dan din partea Re.Generation. Sursa Dailybusiness

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii