Translate

miercuri, 15 mai 2013

16 antibiotice fatale pentru stres


1. Trezeste-te (mai) de dimineata!
 

 
De aproape 3 ani am descoperit secretul succesului. Este simplu si la indemana oricui. Trezeste-te la ora 5AM. Aceasta singura schimbare are potentialul sa iti creasca rezulatele pe care le obtii de 2x, 5x sau chiar 10x. In timpul in care ceilalti dorm… tu construiesti si iti iei avant. E ca si cum ai beneficia de un avantaj competitiv incorect :)

Dimineata este momentul in care te faci pe tine puternic in interior ca mai apoi sa fii puternic atunci cand iesi pe usa in societate. Si ca un studiu personal efectuat in ultimii ani pe clientii mei de coaching: cei care isi aloca cel putin 1 ora pentru sine dimineata primul lucru, mi-au spus fara exceptie ca si-a redus cu 90% nivelul de stres resimtit peste zi. Pe tine ce te impiedica (cu adevarat!) sa iti incepi ziua cu tine?

2. Mananca mai multe legume verzi
 

 
Acestea contin o cantitate importanta de magneziu. Magneziul este un oligoelement indispensabil in functionarea organismului si un adevarat remediu natural impotriva oboselii si a stresului. Reechilibreaza sistemul nervos si se comporta ca si cum ar fi un adevarat “carburant” pentru acesta, mentinand echilibrul neuro-muscular si intervenind in majoritatea proceselor biochimice ale organismului.
 
Este un micronutrient esential pentru combaterea stresului si pentru mentinerea nivelului de energie la un nivel ridicat. Daca vrei sa iti asiguri necesarul zilnic de magneziu cea mai sigura cale este sa iei cate 2 buline de Magne B6 de 3 ori pe zi.

3. Ia Vitamina B12 si Omega 3 
 

 
Vitamina B12 reprezinta o adevarata binecuvantare pentru persoanele care experimenteaza stres cronic in viata lor. Acest micronutrient ajută la prevenirea anemiei, imbunatateste rata metabolica, protejează nervii si ajuta neurotransmitatorii folositi pentru memorie si invatare. Un deficit de vitamina B12 poate provoca depresie, oboseala, dureri de cap, toane si nervozitate.

O singura bulina de Vitamina B12 pe zi te poate ajuta sa previi toate consecintele neplacute mentionate mai sus.

Cel mai probabil ca stii deja ca acizii grasi esentiali, in special Omega 3, te ajuta sa iti scazi nivelul colesterolului “rau” si sa previi afectiunile cardiovasculare. Pana la urma, nu degeaba eschimosii au un risc cu 50% mai mic de a face infarct desi ei consuma zilnic mai multe grasimi decat consuma un om obisnuit… intr-o saptamana!

Ceea ce nu stiai probabil este ca Omega 3 regleaza si secretia de cortizol si adrenalina – adica aceiasi hormoni care sunt secretati in momentul in care in viata ta apare un factor stresor. Cu alte cuvinte, Omega 3 te ajuta sa tii sub control reactia pe care organismul tau o are in fata stresului cronic sau acut.

Si pentru ca tu sa te poti bucura de toate aceste beneficii, tot ce ai de facut este sa iei 2 capsule de Omega 3 pe zi – una dimineata si una seara.

4. Scrie in jurnal!


In acesta iti poti scrie gandurile pe care le ai, ideile care iti vin in timpul zilei dar si emotiile pe care le simti fata de o anumita situatie din viata ta. Scrisul in jurnal are un avantaj extraordinar pentru ca dupa ce termini de scris, poti sa analizezi situatia respectiva cu mult mai multa detasare emotionala si poti sa gasesti solutii mult mai bune pentru problema cu care te confrunti.

Noi oamenii avem un mod paradoxal de a face lucrurile. Pe de o parte vrem sa simtim emotia, pentru ca asta ne face sa fim vii… si pe alta parte vrem sa fim si obiectivi in legatura cu ceea ce traim. Practic vrem sa fim 2 persoane in acelasi timp.

Si atunci e mult mai simplu sa iti onorezi emotiile (si nu sa le suprimi) si sa le pui pe hartie, iar dupa aceea poti deveni obiectiv in legatura cu acea situatie si poti adopta o perspectiva obiectiva necontaminata de emotii puternice.

5. Fa-i pe cei din jurul tau fericiti!


Cand ii ajuti pe cei din jur, intr-un mod indirect, te ajuti si pe tine intrucat activitatile de contributie declanseaza productia de serotonina – unul dintre hormonii fericirii. Asadar, nu ezita sa le acorzi ajutor persoanelor care te inconjoara, in masura in care iti permite orarul. Ai grija insa sa nu te lasi coplesit de nevoia de contributie si sa ajungi sa iti neglijezi propriile nevoi.

Cum poti sa ii ajuti pe cei din jurul tau? Foarte simplu si ieftin:
- inveseleste-le ziua celorlalti…invata 2 bancuri pe zi si spune-le celor de la birou
- felicita-i macar 1 data pe zi pentru o calitate pe care o valorizezi la ei
- multumeste-le de fiecare data cand primesti ceva de la ei, chiar daca era jobul lor direct.
- incurajeaza-i atunci cand se simt blocati. Arata-le ca esti increzator in capacitatea lor de a rezolva situatia, etc…

6. Gaseste-ti un hobby!


Hobby-ul este evadarea ta creativa de la lucrurile cotidiene unde de obicei redevii copil si iti dai voie sa faci lucruri doar pentru tine si placerea ta. Testeaza ce functioneaza cel mai bine pentru tine si, asigura-te, in acelasi timp ca obiceiurile practicate sunt ecologice atat pentru tine cat si pentru cei dragi tie.

Exemple de hobby-uri pot include: cititul de literatura, plimbari in aer liber sau la munte, ciclism intr-un club local, dansul, tras cu arcul, origami, pictura si multe, multe altele…

7. Spune NU mai des!


Cuvantul NU reprezinta unul dintre primele cuvinte pe care le invatam in copilarie. Cu toate acestea insa, odata ce devenim adulti, se pare ca acesta dispare din vocabularul nostru si este inlocuit de “Nu vreau sa ii dezamagesc pe ceilalti.”, “Nu vreau ca cei din jur sa se supere pe mine.”, “Nu pot sa refuz pentru ca este vorba despre… (o persoana sau o activitate importanta pentru tine)”.

Adu-ti aminte ca acest cuvant – NU – inca mai exista in vocabularul tau si nu ar trebui sa iti fie teama sa il folosesti ca sa iti menajezi timpul si energia. Am dezvoltat chiar si un concept pe care l-am denumit “Refuzul productiv”… pentru ca de cele mai multe ori faptul ca refuzi sa faci un lucru, iti permite sa faci alt lucru chiar mai important.

8. Practica recunostinta!


Din experienta mea, recunostinta reprezinta unul dintre cele mai puternice instrumente de combatere a dialogului interior negativ care iti poate cauza stres cronic. Asadar, te invit sa iti tii un Jurnal al Recunostintei pentru cel putin 30 de zile.

In fiecare dimineata – din aceasta perioada de 30 de zile – scrie in jurnal cel putin 10 motive pentru care esti recunoscator. De asemenea, in timpul zilei poti sa multumesti prin viu grai tuturor celor cu care interactionezi. Iar cand multumesti, nu o fa doar din politete, fa-o din toata inima si iti garantez ca cealalta persoana va simti ce i-ai transmis in mod autentic.

9. Bea ceai verde si Rooibos


In ultimii 2 ani am devenit un bautor fidel de ceai si m-a interesat in mod deosebit acest subiect si din punct de vedere stiintific. Ceaiul verde este cu adevarat o resursa extraordinara de energie si de aceea poti bea linistit intre 2 si 4 cesti pe zi pentru a te pune in cea mai buna stare energetica.

Un alt ceai foarte bun este Rooibos, care este si preferatul meu. De curand am citit un studiu legat de consumul de ceai Rooibos care a evidentiat calitatiile acestuia in reducerea stresului cronic si in diminuarea nivelului de cortizol din organism. Deci, te incurajez sa iti faci un obicei sa iei ceaiul de la ora 5 (si AM si PM)

10. Evadeaza de acasa 2 zile pe luna


Cel putin o data sau de doua ori pe luna ofera-ti un Time-Out in care sa schimbi mediul – mai precis, in care sa pleci de acasa pentru cel putin 2-3 zile… fara laptop si fara materiale pentru care ai de lucrat pentru serviciu. Acest timp petrecut departe de casa, departe de locul de munca si departe de factorii de stres te va ajuta sa iti reincarci bateriile.

Studii facute pe antreprenori si manageri de succes au aratat ca acest timp nu numai ca nu este timp irosit, dar este un timp extraordinar de pretios. Stii si tu ca cele mai bune idei vin cand esti la dus, cand alergi prin parc sau cand lucrezi prin gradina. Mintea se relaxeaza, iese de sub constrangerile stresante si poate fi cu adevarat creativa. Ofera-ti acest cadou cat mai des ca sa te eliberezi de stres dar si sa gasesti solutii mult mai bune la problemele care te preocupa.

11. Mergi la o sedinta de masaj “deep tissue” o data pe saptamana


Daca cineva mi-ar fi spus acum mai bine de 3 ani ca un masaj saptamanal ar putea avea un asa efect benefic asupra starii de sanatate si diminuarii stresului nu l-as fi crezut. Bineinteles ca sunt mai multe tipuri de masaj pentru nevoi diferite, insa eu pot sa iti spun despre tipurile de masaj pe care le-am incercat cu succes in ultimii ani.

Cel mai frecvent masaj pe care il fac este asa numit “deep tissue” adica “tesut profund” si se face cu coatele si antebratele. Intr-adevar, este un pic dureros in primele sedinte, dar apoi este aur curat pentru ca iti detensioneaza muschii si te ajuta si cu circulatia limfei care are rolul de a elimina toxinele din corp. Mai rar practic reflexoterapie, masaj de relaxare suedez si un masaj special pentru curatarea limfei.

Un lucru pe care poate nu il stiai este ca noi “stocam” emotiile in corp, si mai ales in muschi si organe. Stresul il putem resimti fie ca o presiune pe umeri care ne incordeaza deltoizii, fie ca un pumn in stomac, fie ca o durere de cap, fie ca alte tipuri de durere. Masajul are si rolul de a ajuta corpul sa elibereze aceste emotii stocate care provoaca un stres subtil si abia perceptibil.

12. Ia o pauza de 3 minute pentru o respiratie – Ho’oponopono (7-7-7) x10


Aceasta relaxare prin respiratie a fost descrisa in cartea lui Joe Vitale – Zero Limite. In esenta, aceasta tehnica de respiratie presupune sa inspiri timp de 7 secunde, sa tii aerul in tine timp de 7 secunde si apoi sa expiri timp de 7 secunde. Repeta aceste tranzitii de 10x si vei vedea cum instalezi un calm placut in tot corpul.

13. Fa 3 miscari de stretching timp de 3 minute odata la 2 ore


Ai putea spune, “simplu!”… si eu o sa adaug ca asa este… e usor sa faci dar la fel de usor este sa nu faci. Acest tip de exercitii functioneaza cel mai bine daca iti pui o alarma pe telefon la doua ore si faci un contract cu tine ca atunci cand suna telefonul, sa te opresti din orice faci, sa te ridici de pe scaun si aloci cele 3 minute.

Care sunt cele 3 miscari?
 
1. Roteste capul: barbia in piept – urechea stanga pe umarul stang – capul pe spate – urechea dreapta pe umarul drept – si apoi revenire barbia in piept. Schimba apoi sensul de la dreapta spre stanga. 3 repetari intr-un sens si 3 repetari in celalat sens. Ca sa nu ametesti, tine ochii deschisi.
 
2. Ridica mainile in sus deasupra capului si arcuieste-te in stanga si dreapta ca un copac batut de vant. Miscarea se face doar din bazin stanga-dreapta. 5 arcuiri spre stanga, 5 arcuiri spre dreapta.
 
3. Fa o genuflexiune completa urmata de aplecare in fata in care atingi cu varfurile degetelor solul, in timp ce stai cu genunchii intinsi. 5 repetari sunt suficiente pentru a te dezmorti.

Fa aceste exercitii cat mai relaxat, nu extenua si ai grija sa nu fortezi ca sa nu iti dai motive sa te autosabotezi si sa nu mai faci a doua zi…

14. Inchide-ti buclele deschise


M-a ajutat foarte mult sa inteleg in urma cu cativa ani legatura dintre nivelul de stres resimtit si activitatile incepute si neterminate. Foarte simplu spus, nivelul de stres al unei persoane este direct proportional cu aceste bucle deschise si neinchise.

Metafora mea favorita pentru aceasta situatie este cea a unui acrobat care jongleaza cu mai multe mingi in acelasi timp, insa nu este constient de toate mingile aruncate in aer si se poate astepta in orice moment ca una sau mai multe dintre mingi sa cada si sa produca pagube semnificative.

Foloseste aceste intrebari ca sa inventariezi buclele deschise si sa gasesti modalitati de a le inchide:
 
1. Care lucruri sunt incepute si neterminate?
2. In ce stadiu de finalizare sunt pe o scala de la 0 la 99%?
3. Cat timp estimez ca e necesar sa aduc acea activitate la 100%?
4. Cine va finaliza aceasta activitate?
 
a) eu – planific si execut
b) prieten, coleg, membru familie, alt furnizor – deleg sau platesc sa finalizeze
c) decid sa nu finalizez si imi asum consecintele
d) decid ca nu pot continua din lipsa de resurse sau informatii si stabilesc data la care voi re-vizita aceasta bucla

15. Ofera-te voluntar pentru o cauza in care crezi


Cred foarte mult ca viata e mult mai saraca in lipsa unor proiecte care sa contribuie la bunastarea comunitatii din care faci parte. Eu sunt pasionat de educatie si de aceea lucrez cu 3 ONG-uri diferite pentru a creste nivelul de educatie in randul tinerilor intre 14 si 25 de ani.

De ce fac asta? Pentru ca ma incarca de energie, imi golesc mintea de preocuparile mele cotidiene si in plus, imi da sentimentul acela placut ca ceea ce fac contribuie la o cauza mai mare decat persoana mea si ramane dupa mine ceva semnificativ. In plus vad zambetele largi si ochii sclipitori ai celor cu care am interactionat si ne-am “atins” reciproc. In cazul tau poate fi vorba despre ingrijirea batranilor, ecologie, drepturile copiilor, cauze umanitare sau orice altceva.

Da-mi voie sa iti spun un secret: stii care este principala cauza a crizei varstei mijlocii la barbati? Este tiparul in care s-au blocat, adica vreau mai mult pentru mine – mai multi bani, masini, vacante, etc… si pentru ca isi dau seama ca acestea nu mai umplu acel gol cauta sa achizitioneze si mai multe.

Insa solutia nu este din exterior in interior (adica sa acumulez mai mult), ci este din interior spre exterior… adica este de forma… cum pot sa contribui mai mult la bunastarea altei persoane? In timp mi-am dezvoltat o convingere de urmatorul tip: “ceea ce poti face pentru tine e finit, ceea ce poti face pentru ceilalti e infinit!”

16. Devino mentor pentru un adolescent – altul decat copilul tau


Acest lucru mai putin practicat la noi, are totusi radacini adanci atat in Vest cat si in Orient. Cineva spunea cam asa: “invata din greselile altora, pentru ca nu vei avea timp sa le faci tu singur pe toate”.
Si atunci, gaseste un tanar care poate invata din greselile tale ca sa nu mai fie nevoie sa le faca si el.

Asta nu inseamna sa ii spui cum sa isi traiasca viata, insa poti sa ii pui intrebari prin care sa isi verifice presupunerile… adica acele lucruri pe care le considera adevarate si pe care se bazeaza pentru a reusi.

Cateva intrebari de acest tip pot fi:
- Ce vei face daca nu vei reusi de prima data? De cate ori vei mai incerca?
- Cat timp si energie vei da proiectului inainte sa astepti sa vezi rezultate?
- Daca proiectul va avea succes, ce vei face in continuare, etc…

Acestea sunt doar cateva dintre solutiile la care poti apela atunci cand stresul incepe sa preia controlul in viata ta.

Ideal este sa practici cat mai multe dintre aceste activitati chiar si de mai multe ori pe zi. Vestea buna (evidenta)… este ca poti sa practici oricare dintre aceste activitati si atunci cand nu esti stresat si vei obtine un efect benefic care iti va creste nivelul de energie pe care il ai.
 

19 lucruri pe care sa NU LE FACI NICIODATA daca vrei o viata fara stres


La fel de importanta ca lista de actiuni pe care le poti face pentru a diminua stresul, este lista actiunilor pe care e necesar sa le eviti pentru a nu face loc “ucigasului tacut” in viata ta:

1. Evita sa ai mai mult de 3 prioritati zilnice


Sau altfel spus, evita sa te imprastii in prea multe activitati sau sa ai prea multe bucle deschise si neinchise. E foarte stresant sa ai 5 prioritati si sa fii facut pana la finalul zilei prioritatile 3, 4 si 5 si sa amani pentru a doua zi exact cele mai importante 2.

2. Evita sa promiti lucruri de care nu esti sigur


Acesta este probabil unul dintre cei mai mari stresori. Te stresezi instantaneu atunci cand ai de livrat rezultate asupra carora nu ai control direct. Fa-ti un bine si delimiteaza ceea ce poti face (si pana cand) de ceea ce este utopic.

3. Evita sa stai pe scaun mai mult de 50 de minute


Corpul isi cere drepturile si nu iti faci nici un bine daca il ignori. Fara energia de la corp, mintea incetineste si iti scade randamentul. De aceea da-ti refresh la maximum 50 de minute ca sa te mentii la un nivel de top atat mental cat si fizic.

4. Evita sa astepti pana cand se umple paharul.


De ce? Sunt toate sansele sa se verse in cel mai neasteptat moment si cu cele mai mari pagube posibile. Si ma refer aici la iesiri necontrolate fie fata de sefi, clienti sau familie. In oricare situatie, pagubele sunt considerabile. Alternativa este sa observi presiunea cum creste si sa o eliberezi treptat la fel cum desfaci dopul de la o sticla de apa minerala, putin cate putin ca sa eviti sa se verse apa pe masa.

5. Evita sa iti iei laptopul acasa.


Este cel mai simplu mod prin care te eliberezi de “tentatia” de a mai trimite un mail, a citi un raport sau a viziona o prezentare de produse. Faptul ca iti duci de lucru acasa poate induce stres prin faptul ca cei dragi se asteapta sa devina prioritari dupa ce ai ajuns acasa. In schimb, daca tu acorzi mai multa atentie emailurilor sau rapoartelor vor riposta in moduri care iti vor creste nivelul de stres.

6. Evita sa te sacrifici pentru “binele” altora


Sacrificiul isi are locul doar pe campul de lupta… ori in vremuri de pace, e bine sa stii ca sacrificiul si contributia nu sunt sinonime. A contribui inseamna in primul rand sa te asiguri ca iti este atat de bine tie incat ai de unde sa dai si altora. Si aici ma refer la bani, energie, cunoastere, etc. Atunci cand te sacrifici si nu iti oferi ce ai nevoie, iti diminuezi stima de sine si in mod implicit iti creste stresul.

7. Evita sa asculti pesimistii


Acestia au rolul de a se asigura ca “ti-au spus” ca se va intampla un lucru… cu alte cuvinte ei iti vor binele dar se uita doar la ceea ce ar putea merge rau. Iar mesajul de fapt este: “nu o sa iasa bine, mai bine nu te apuca deloc”. Evident ca aici exista propria lor proiectie asupra a ceea ce este posibil sau nu. Mai corect ar spune “Eu nu pot sa fac lucrul asta, cred ca nici tu nu poti”. Si atunci de ce ai asculta pe unii care nu au nici cea mai vaga idee despre tine si aspiratiile tale?

8. Tine TV inchis intre orele 17 si 20


Iti sunt cunoscute stirile de la ora 5? Senzationalul dramatic care ne scoate din amorteala zilnica. Ne putem spune “uite ca sunt altii si mai nenorociti decat mine, ar trebui sa ma simt bine totusi…”.
 
Chiar vrei sa te incarci cu toate probleme tarii si ale lumii, in legatura cu care oricum nu poti face nimic? Eu ii spun la situatia asta “stres gratis” adica nici nu e al tau si nici nu poti face ceva in legatura cu el. Mai bine te abonezi la un site de stiri si iti poti alege ce stiri citesti, fara sa fii prizonierul unor stiri care te afecteaza inutil.

9. Evita sa barfesti persoane care nu sunt de fata


Stii ce am aflat la un moment dat in viata? Ca cine barfeste o persoana care nu e de fata, te va vorbi “de bine” si pe tine cand nu esti tu acolo. Iar asta mie imi spune foarte multe despre ce relatie pot avea cu acea persoana. De atunci mi-am facut o regula sa nu vorbesc despre oameni care nu sunt de fata, si chiar mai mult, daca nu pot spune ceva de bine despre cineva, mai bine sa nu spun nimic.

10. Evita sa mai folosesti “trebuie”


Desi este un cuvant cu care crestem mari, “trebuie” este in esenta un cuvant foarte nociv care induce stres masiv din urmatorul motiv: “trebuie” este o comanda exterioara noua care presupune sa ne subordonam vointa si sa actionam in consecinta. Ca sa observi diferenta, inlocuieste “trebuie” cu “aleg”. Vei putea observa ca “aleg” vine din interiorul tau si este asumat, fata de “trebuie” care este impus.

11. Evita sa iti pui lucrurile importante seara


Ultimele ore din zi sunt cele mai potrivite pentru activitati relaxante care sa te pregateasca pentru un somn linistit. Energia naturala a corpului este descrescatoare, de incetinire a activitatilor si nu de accelerare. Evident ca poti accelera dar asta vine la pachet cu o stare de stres pentru ca energia e la un nivel scazut si ceea ce ii ceri mintii si corpului e in contradictie cu modul natural de a fi.

12. Evita sa te supraestimezi


De obicei acest lucru se intampla in acele situatii in care facem un proiect pentru prima data. Increderea castigata in proiectele trecute ne creaza o stare in care ne supraevaluam. Asta se traduce in timpi estimati mai scurti, resurse necesare mai putine, cheltuieli mai reduse. Insa, cand se instaleaza realitatea dupa cateva zile de la inceputul proiectului, deja devine evidenta supraestimarea initiala. Acela e momentul in care se declanseaza stresul in toata splendoarea lui.

13. Evita sa cumperi in rate sau pe datorie


In esenta, ceea ce spun e sa eviti sa cheltui bani pe care nu ii ai. Cu totii avem rate si cheltuieli de platit. Generatiile care au acum la 50 si 60 de ani au invatat chibzuinta si isi dramuiesc cat pot de bine banii pe care ii castiga. Insa generatiile tinere de 20 si 30 de ani au crescut cu “credit doar cu buletinul” si “cumperi acum, platesti la anul”.
 
In plus, au aparut si cardurile de credit care te incurajeaza sa cheltui bani pe care inca nu i-ai castigat. Si uite asa, viata pe datorie poate deveni extrem de stresanta pentru ca luna de luna e o cursa contracronometru sa iti platesti datoriile ca sa nu ai puncte negre la biroul de credit.

14. Evita sa dai sfaturi celor care nu le urmeaza… sau fara sa ti se ceara


Din pacate e sport national ca toata lumea sa isi dea cu parerea despre orice de la fotbal, la politica sau dezvoltare personala. Asa ca fa-ti un bine si scapa de un stres inutil. Daca chiar ai o informatie valoroasa sau o strategie de oferit unei persoane si vezi ca nu practica ceea ce i-ai oferit, detaseaza-te pentru ca nu mai depinde de tine… nu o lua personal!
 
Si mai mult, nu mai oferi sfaturi celor care nu ti le cer pentru ca resimt asta ca pe o agresiune. Aminteste-ti cum te-ai simtit tu ultima data cand ai primit un sfat nesolicitat de la o persoana “bine intentionata”…

15. Evita sa te uiti in oglinda retrovizoare cu regrete


La nivel cognitiv cu totii stim ca trecutul nu este egal cu viitorul. Insa unii prefera sa ramana in trecut pentru ca este mai confortabil si mai putin stresant pentru ca nu mai exista variabile ci doar certitudini. Imi place foarte mult ce spunea Charles Kettering: “Ma intereseaza asa de mult viitorul pentru ca este locul in care imi voi petrece restul vietii mele”.

Simplul fapt de a te uita la trecut cu regrete, te priveaza sa iti traiesti singurul moment cu adevarat relevant, care este prezentul. Devino cea mai buna versiune a ta care poti fi in acest moment cu resursele pe care le ai la dispozitie!

16. Evita sa amani planificarea si plata concediului
 

 
Aud foarte des fraza urmatoare: “Cand voi avea bani, voi pleca in excursie si apoi voi fi fericit…” sau “Cand voi avea timp, voi merge la sala si voi arata mai bine si asta ma va face fericit”.

Complet fals!

Daca vei studia in profunzime domeniul prosperitatii si al abundentei in toate domeniile, vei descoperi ca traseul castigator este A fi – A face – A avea si nu A avea – A face – A fi. Adica ma simt bine, merg in excursie, ma relaxez, imi vin idei, devin mai productiv si castig mai multi bani.
Amanarea la nesfarsit a unei actiuni pana ai acel “ceva” miraculos, nu face decat sa te puna intr-o asteptare permananta care te departeaza tot mai mult de ceea ce iti doresti cu adevarat.

Planifica-ti concediul, plateste-l (ca sa te asiguri ca mergi) si apoi bucura-te la maximum, intoarce-te incarcat si fii chiar mai bun decat ai fost… repeta acest ciclu de cat mai multe ori pe an…

17. Evita sa iti asculti parintii… (doar iubeste-i)


 
Fiecare parinte isi doreste ce e mai bun pentru propriul copil. E normal sa fie asa. Ce nu e normal este sa pretinda ca “stie” la 45 de ani cum sa isi traiasca viata un adolescent de 18 ani… asta dupa ce au trecut 27 de ani de cand a fost la acea varsta, timp in care lumea s-a schimbat dramatic. Acelasi lucru e valabil si cu cei de 30 de ani care au parinti de 60 de ani…

Asa ca, fii ingaduitor cu parintii tai si nu ii judeca pentru rea vointa sau pentru rezistenta la schimbare. Au trait alte vremuri cu alte reguli si incearca acum sa se adapteze cat pot de bine si de repede. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa le asculti sfaturile dar sa iti iei propriile decizii si sa ii iubesti neconditionat.

18. Evita sa iti asumi responsabilitatea altora


Am asistat mult prea des la situatii in care persoane “bine intentionate” au acceptat sa ii salveze pe ceilalti de ei insisi si nu i-au lasat sa isi invete lectia necesara din acel impas.

De exemplu fiul depaseste viteza legala si primeste o amenda si i se cere sa isi depuna permisul la politie pentru 3 luni. Tatal ia asupra lui acest incident, plateste amenda si isi depune el permisul si astfel fiul nu invata nimic din aceasta experienta, fiind doar o chestiune de zile pana cand tanarul va recidiva.

In firme acest lucru se manifesta cand un sef acopera slaba performanta a unui angajat care nu isi face treaba corespunzator. Primeste dusul rece de la superiorul direct si se streseaza si frustreaza pentru ca stie ca ar fi putut lua masuri inainte ca acest lucru sa devina atat de serios. Asa ca mare atentie la contextele in care vrei sa “salvezi” pe cineva de la lectia pe care o are de invatat. 
 
19. Evita sa te compari cu perfectiunea 
 

 
De ce este aceasta comparatie stresanta? Pentru ca de fiecare data vei iesi pe minus! Adica iti va induce automat un sentiment de frustrare sau nemultumire fata de propria performanta.
 
In schimb, poti opta pentru a te uita la progres, la pasii pe care ii faci in directia buna. Aceasta perspectiva te va incarca la fiecare pas si te va ajuta sa inaintezi catre obiectivul tau, pe cand prea multa frustrare te va opri din drum la un moment dat.
 
Daca stii ca ai de facut 100 de pasi pana la obiectiv, dupa 3 pasi te poti uita la situatie in doua moduri:
- sunt la -97% din obiectiv
- sunt la +3% din obiectiv
 
Ce te motiveaza mai tare: frustrarea de a fi inca la ani lumina de obiectivul tau sau bucuria ca ai facut deja primii pasi si poti construi mai departe drumul catre obiectivul tau?

Concluzii


In mod evident, stresul a devenit parte integranta din cotidian si ne influenteaza negativ toate ariile vietii noastre.
 
Am vazut ca stresul ne influenteaza:
- starea de sanatate – inca iniante de nastere si pana la batranete
- capacitatea mentala si gandirea logica
- relatiile cu ceilalti si modul in care reactionam la actiunile lor
- perceptia despre propria persoana si nivelul increderii in fortele proprii
- gradul in care simtim ca avem o viata fericita…
 
Te incurajez sa continui sa studiezi si sa practici metode de diminuare si eliberare al stresului ca sa nu ajungi o noua victima a “ucigasului tacut”.
 
Intotdeauna e bine sa stii ca daca nu ai grija de tine, nimeni nu va avea grija de tine in locul tau!
 
Sursa danluca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii