Translate

luni, 22 aprilie 2013

Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris)


Cum se poate recunoaste traista ciobanului?
Majoritatea gradinilor si proprietarilor de gradini considera traista ciobanului ca fiind o buruiana deosebit de neplacuta, cu radacini rezistente. Putine persoane cunosc faptul ca aceasta poate fi si o planta medicinala utila.
Ca urmare a rozetei de frunze si a fructelor plkate sub forma de inima, planta poate fi recunoscuta cu usurinta
Tulpina plantei este scurta, atingand inaltimea maxima de 20-50 cm. tulpina este simpla sau ramificata.
Frunzele bazale care se gasesc in partea jos a tulpinii, ating lungimea de 5-10 cm, sunt lanceolate si dintate, fiind asezate in forma de rozeta. De regula, rozeta de frunze se culca pe sol, uneori se ridica. Florile mici, albe, dintate se gasesc la capatul tulpinii. Florile – la inceput imprastiate – formeaza ulterior un chirchine alungit. Planta face parte din familia cruciferelor. Traista ciobanului este foarte frecventa in lunile aprilie-mai, inflorind pana in luna noiembrie.
Fructele plantei sunt specifice, plate, in forma de inima, cu multe seminte inchise intr-o teaca.
Unde se gaseste traista ciobanului?
Traista ciobanului este larg raspandita in tara noastra.Este o planta medicinala demult cunoascuta, utila, insa pentru foarte multi fiind numai o buruiana greu de distrus. Traista ciobanului este o planta nepretentioasa care traieste si in sol uscat. este o buruiana frecventa intalnita in gradini si campuri, insa se gaseste si pe fanete, pasuni, de-a lungul drumurilor, gardurilor, zidurilor, chiar si intre pietre sau crapaturile de beton. In locurile umede traista ciobanuluipoate fi atacata de ciupercile de mucegai, in asemenea cazuri suprafata plantei este acoperita de mucegai.
Efectul traistei ciobanului
Planta are efect asupra vaselor de sange, reduce sangerarea si tensiunea arteriala. In opinia unor cercatatori , efectul benefic al plantei se datoreaza nu substantelor sale active ci mucegaiului care ataca planta. In medicina populara, traista ciobanului, eventual in combinatie cu alte plante, este utilizata din trecut in vederea reducerii sangerarii puternice pe durata menstruatiei. datorita efectului de reducere si schilibrare a tensiunii arteriale, este tot mai frecvent recomandata in cazul problemelor cardiace si de circulatie, de asemenea de in cazul hipertensiunii arteriale. Are un efect benefic ca hemostatic in caz de hemoragii gastrice si intestinale, hemoragii nazale si frecvente. Traista ciobanului este o componenta importanta a ceaiurilor de detoxificare si a aunguentelor care ajuta la vindecarea ranilor.
Care parti se utilizeaza?
In medicina se utilizeaza intreaga planta aflata deasupra solului, in special tulpiuna superioara , de maxim 30 cm inaltime. Planta poate fi recoltata pe durata intregului sezon, insa pe cat posibil se recomanda primavara. Traista ciobanului se smulge cu radacini cu tot din sol, se curata, apoi se leaga si se lasa la uscat intr-un loc ferit de soare, bine aierisit.
Substantele active
Efectul antihipertensiv se datoreaza in special continutului de acetilcolina. Alte substante active importante sunt colina, diozima care isi produce efectul asupra vaselor de sange, tiramina care stimuleaza muschii netezi si histamina care dilata vasele de sange. In afara acestora planta mai cotine uleiuri volatile, vitamina C, flavonoide si saponine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii