Translate

marți, 9 aprilie 2013

Locul 34 în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul, este ocupat de Olt.

În această regiune locuinţele românilor sunt dotate cu instalaţii de canalizare în proporţie de 30,5%, cel mai mic procent de la nivel naţional. Tot aici procentul şomerilor este foarte ridicat. Atunci când reuşesc să obţină un loc de muncă locuitorii judeţului Olt sunt plătiţi de către angajatori cu sume sub media naţională. Se estimează, de asemenea, că pe parcursul anului 2013 contribuţia populaţiei din acestă zonă a ţării la economia locală va fi una dintre cele mai scăzute din România.


Doar 30,5% dintre gospodăriile aflate în judeţul Olt dispun de instalaţii de canalizare faţă de peste 85% în TimişBraşov şi Bucureşti.
  Tot în Olt se înregistrează a şaptea cea mai ridicată rată a şomajului de la nivel naţional, de 8,01%, procentul şomerilor din această regiune fiind depăşit doar de cel din judeţele AlbaGalaţi,DoljMehedinţiTeleorman şi Vâlcea.


Cei care au însă un loc de muncă sunt plătiţi cu sume sub media naţională. La finalul anului trecut, spre exemplu, angajaţii din Olt obţineau un salariu mediu net de 1.260 de lei, cu 279 de lei mai mic decât cel înregistrat, în aceeaşi perioadă, la nivel naţional şi cu 614 lei mai mic decât cel câştigat de bucureşteni - cei mai bine plătiţi angajaţi din România.
  Una dintre companii cu cel mai semnificativ aport la economia locală este producătorul de aluminiu Alro Slatina. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice, acesta avea, în 2011, o cifră de afaceri de 2,2 miliarde de lei şi obţinea un profit net de 228 de milioane de lei. În aceeaşi perioadă, Alro Statina asigura locuri de muncă pentru 2.513 persoane.
Se estimează, de asemenea, că anul acesta contribuţia pe care o vor avea locuitorii judeţului Olt la economia locală va fi cu 2.596 euro sub media naţională. Aceasta va ocupa, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, locul opt în topul celor mai scăzute valori ale indicelui PIB pe cap de locuitor din România.
Punctul forte al acestei regiuni este reprezentat de rata scăzută a criminalităţii. În 2011, în judeţul Olt au fost condamnate definitiv 162 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, lucru care îi asigură locul opt în top la nivel naţional, după Ilfov, Vâlcea, BuzăuBacăuPrahova şi Călăraşi. Numărul persoanelor condamnate definitiv aici a fost acelaşi cu cel din judeţul Iaşi care ocupă locul 10 în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România.



Sursa Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii