Translate

vineri, 4 martie 2011

Analiza asupra evenimentelor din Libia

Mi se pare destul de bine facuta aceasta analiza facuta de GABRIELA ANGHEL in
http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/gaddafi-contraataca-occidentul-sta-spectator-218500.html

Insurgenţii libieni au respins ieri, pentru a doua zi, atacurile armatei colonelului Gaddafi, care a promis o baie de sânge în cazul intervenţiei occidentalilor. SUA sunt îngrijorate de transformarea Libiei într-o „Somalie uriaşă".

Forţele lui Gaddafi au lansat atacuri terestre şi aeriene asupra unor centre cheie în exportul de petrol din estul Libiei pentru a doua zi consecutiv. Brega, unde se află principalul terminal petrolifer din estul ţării, a fost din nou teatrul contra-ofensivei trupelor lui Gaddafi, susţinute de aviaţie şi artilerie grea. Insurgenţii au primit ajutor din alte localităţi pentru a respinge atacurile, conştienţi că protejarea Brega este vitală. Surse ale opoziţiei au precizat că în cazul în care oamenii lui Gaddafi preiau controlul companiei
petroliere din Brega pot întrerupe curentul electric în Benghazi, „capitala" revoluţiei libiene. 12 persoane au murit, între care nouă opozanţi şi trei combatanţi din trupele pro-Gaddafi: unul avea un act de identitate din Niger, ceilalţi doi africani de culoare, fără acte, fiind clar vorba de mercenari.
Surse ale serviciilor secrete din Niger şi Mali au precizat că în ultimele zile peste 800 de tuaregi au fost recrutaţi de Tripoli pentru a lupta în trupele liderului libian.



Opţiunea militară, mărul discordiei


Comunitatea
internaţională, dornică să sprijine opoziţia libiană caută soluţii pentru oprirea violenţei din Libia dar este conştientă de consecinţele nefaste a unei implicări majore şi are o marjă de manevră limitată. Gaddafi a avertizat că o intervenţie străină ar putea cauza un nou Vietnam , pe de altă parte Washingtonul este preocupat că Libia ar putea intra în haos devenind o „imensă Somalie". Adică o ţară fără lege şi fără guvern în care Al Qaida poate găsi un loc sigur. Nave de război din diverse state occidentale se îndreaptă spre Mediterana pentru a se poziţiona în largul apelor libiene dar opţiunea unei intervenţii militare suscită profunde diviziuni din cauza temerii reacţiilor în lumea arabă şi a complexităţii operaţiunii.
Ieri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a precizat că Alianţa nu prevede o intervenţie în Libia dar se pregăteşte pentru orice eventualitate. Turcia a avertizat că „Nato nu are ce face acolo" iar Rusia a acuzat că „evenimentele dau un pretext NATO pentru a încerca să se implanteze în regiune, sub acoperirea că ar dori pacificarea situaţiei în Africa de Nord".

Zonă aeriană interzisă

Liga Arabă s-a opus vehement unei intervenţii militare dar susţine impunerea unei zone de interzicere aeriană în Libia, idee dezbătutăă de o săptămână de SUA şi aliaţii din NATO. Guvernul american este însă prudent, subliniind riscurile diplomatice şi militare şi a decis trimiterea de nave de război în largul Libiei, pentru moment mijloacele militare fiind mobilizate în vederea susţinerii operaţiunilor umanitare.
Desigur că totul depinde de evoluţia evenimentelor din Libia iar în Consiliul de Securitate „circulă" ideea unei zone de excludere aeriană, fără a fi făcută o cerere oficială.

Petrolul, punct nevralgic

Libia se află pe locul patru în rândul producătorilor de petrol din Africa, cu o producţie de 1,8 milioane de barili pe zi. 80% din exporturi merg spre Europa, cu Italia în frunte dar în prezent, din cauza crizei, exporturile s-au redus la jumătate. Dacă Europa ar putea supravieţui fără ţiţeiul libian - cu excepţia Italiei - pentru Libia miza este extraordinară, majoritatea veniturilor provenind din petrolul şi gazul natural
exportate Rezervele sale de aur negru sunt cele mai importante de pe continent deşi reprezintă doar 3% din rezervele mondiale.

Un comentariu:

  1. Gadafi a organizat in timpul vietii sale atacuri din ambasada libiana din Londra asupra oponentilor regimului, oameni din ambasada deschizand focul asupra demonstrantilor din jurul ambasadei, a sustinut IRA si organizatia pentru Eliberarea Palestinei. Cu toate ca sustinut organizatii teroriste, a avut importante conturi in Elvetia, si a contribuit la capitalizarea celei mai mari banci din Italia,

    RăspundețiȘtergere

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii