Translate

miercuri, 2 martie 2011

Americanii au datorii de 1.160 mld. dolari la chinezi

Autor: Catalina Apostoiu Ziarul Financiar
Americanii au datorii de 1.160 mld. dolari la chinezi

Trezoreria americană şi-a revizuit drastic datele privitoare la deţinerile străine de titluri guvernamentale americane, estimând că China deţine mai multe titluri de trezorerie decât se considerase anterior, în timp ce Marea Britanie deţine numai jumătate din valoarea estimată, scrie cotidianul Financial Times.

Datele sugerează că temerile privitoare la reducerea de către China a deţinerilor sale în dolari au fost exagerate. Conform lui Richard Gilhooly, strateg în cadrul TD Securities, noile date înseamnă că 42% din rezervele valutare ale Chinei sunt constituite din titluri de trezorerie americane, comparativ cu estimarea anterioară de 32%.

Conform cifrelor revizuite, China deţinea titluri de trezorerie americane în valoare de 1.160 de miliarde de dolari (840 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, comparativ cu o estimare anterioară publicată cu numai două săptămâni în urmă, ce indica 892 de miliarde de dolari.

Estimarea privitoare la deţinerile Marii Britanii a fost redusă la 272 de miliarde de dolari de la 541 de miliarde de dolari.

Noile cifre indică de asemenea o creştere importantă a deţinerilor de titluri de trezorerie americane de către bănci centrale străine în detrimentul sectorului privat. Băncile centrale străine deţineau titluri de trezorerie de 3.156 mld. dolari, faţă de o estimare anterioară de 2.800 mld. dolari.

Deţinerile străine de titluri de trezorerie americane au fost revizuite în creştere la 4.440 de miliarde de dolari, de la 4.373 de miliarde de dolari.

Ce vor face americanii dacă China nu îi mai împrumută?

Noile cifre ar putea tempera temerile privitoare la cererea de titluri de trezorerie odată ce banca centrală americană va pune capăt achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale în iunie.

Chiar şi cu noile cifre, China deţine totuşi uşor mai puţine titluri guvernamentale americane decât banca centrală americană (Fed) însăşi.

Banca centrală americană deţine în prezent titluri de trezorerie de 1.205 miliarde de dolari, fiind aşteptată să deţină titluri de 1.600 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iunie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii