Translate

miercuri, 30 martie 2011

Explicatia indiferentei



De curand am primit o referinta catre o informatie care explica intr-un fel decalajul existent intre nevoia de pensie si numarul celor care chiar fac ceva pentru a avea o pensie reala, alta decat pensia de stat. Tinand cont de beneficiile clare care sunt oferite de aceste fonduri ; cont la vedere fata de stat unde practic nu ai un cont, maturizare la varsta pe care o alegi singur fata de stat unde varsta este impusa, asigurare de viata, fondul revenind familiei in caz de deces, fata de stat unde fondul va fi consumat de altii, pentru mine pare incredibil ca cineva mai are ceva de comentat, si nu adera instantaneu la fond.
Pentru mine beneficiile sunt clare. Dar in piata intervin zvonerii, si ofertele neserioase cum ar fi pensii facute de sindicate, pensii separate cu beneficii iluzorii pentru categorii sociale privelegiate.

Este absolut necesar ca informatiile despre un subiect sa le luam de la sursa. Pentru ca in jurul sursei respective sunt multe interese. Banii de pensii fac oamenii sa fie liberi, sa faca investitii proprii, sa se acomodeze la varsta 3-a.Un fond de pensii poate ajuta copilul sa inceapa o afacere fara credit, sa cumpere o casa.
In jurul acestor idealuri sunt insa idealurile de dominatie ale unor indivizi corupti.
Sa luam exemplu sindicatele.
Oamenii au nevoie de oameni independenti care sa le reprezinte interesele. Si ce vedem. Lideri corupti care au preluat idealul in favoarea lor.
Eu insumi am fost la un moment dat lider de sindicat si in jurul meu s-a creat o mare de minciuna si zvonuri care m-a determinat sa renunt si sa plec, pentru ca cei din jur nu vedeau atacul interesului meschin in desfasurare, cu toate ca atacatorii erau cunoscuti dar se aflau pe pozitii de conducere.
In timp ce eu am plecat in piata libera ca consultant de asigurari, cei ramasi la vechiul loc de munca primesc fonduri si sunt sefi peste 1000 de oameni care lucreza in conditii grele cu salarii de mizerie.
Dar acolo exista un continuu de indiferenta si renuntare. De ce?
Iata ce ne spune informatia primita.

Psihologie
Oamenii pot fi foarte uşor influenţaţi pentru a rămâne indiferenţi
Acasă ● Accente

Oamenii pot fi foarte uşor influenţaţi pentru a rămâne indiferenţi

Prezentarea repetată a unor informaţii contradictorii produce indiferenţă. Acest mecanism este frecvent utilizat în politică, dar şi mass-media.

Dacă lansezi o informaţie, apoi contrariul ei şi ulterior se continuă în acealaşi mod, persoanele nu mai ştiu ce să creadă şi singurul mod de a se proteja în faţa acestei incertitudini va fi să renunţe să mai aibă vreo opinie.
Spre exemplu despre pensiile private s-a marjat foarte mult pe ideea ca la sfarsit poti lua mai putini bani decat ai pus,intr-un ritm aproape hipnotizator.Cred ca si dumneavoastra cand cititi aceasta fraza vi se pare ca sunt anulate toate beneficiile care au fost descrise mai sus.Atat de mult a fost legata ideea de profitabilitate de aceste fonduri incat aproape ca nu poti sa discuti in altfel de termeni.


Neajutorarea învăţată este o teorie care a apărut în psihologie pe la începutul anilor '70. Seligman a realizat mai multe experimente pe câini, aceştia fiind învăţaţi să primească mâncare de fiecare dată când accesau un dispozitiv sau şocuri electrice când apăsau pe un alt dispozitiv.

Ulterior, Seligman a corelat aleatoriu mâncarea şi şocurile electrice în funcţie de dispozitivul accesat. Deşi apăsau dispozitivul corect primeau şocuri şi nu mâncare şi invers, apoi regula iniţială a fost din nou respectată, însă prea târziu pentru că animalele deveniseră şovăitoare între timp, nemaiştiind care dispozitiv trebuie apăsat pentru a primi mâncare.

Stimulii contradictorii i-au dezorientat complet şi după un timp s-au retras total într-un colţ, devenind apatici.Daca un consultant de pensii private are o discutie cu un client si ii expune beneficiile, alti 100 de indivizi din mass media si viata reala aflati mai mult sau mai putin in organizatii secrete, pedaleaza intr-un ritm demn de o cauza mai buna pe ideea neprofitabilitatii banilor investiti.

Daca unii dintre caini au început să aibă probleme digestive, iar atunci când mâncarea era chiar în faţa lor, nemaifiind necesar niciun efort ca s-o obţină, câinii nici nu s-au mai apropiat de ea. Asa cum spuneam dacă lansezi o informaţie, apoi contrariul ei şi ulterior se continuă în acealaşi mod, persoanele nu mai ştiu ce să creadă şi singurul mod de a se proteja în faţa acestei incertitudini va fi să renunţe să mai aibă vreo opinie. asa unii din cei cu care vreau sa vorbesc, fiinte rationale fiind, refuza dialogul pe subiectul pensie privata datorita abundentei de informatii contradictorii pe acest subiect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii