Translate

luni, 18 iulie 2016

Muscata rosie



Ne-am obisnuit sa o vedem la fereastra, intre perdele, rosie ca focul si ca speranta. O floare care alunga tristetea si ne umple de optimism. Nu e doar o simpla impresie, pe langa frumusetea ei plina de farmec si energie, muscata este si o fenomenala (ati citit bine) planta-medicament

Ce spune astrologia

In astrologie, muscatele cu flori rubinii apartin zodiei Berbecului si servesc la aplanarea starilor de conflict, potolesc persoanele predispuse la certuri, permanent tafnoase si iritate. Rosul de purpura al muscatelor ii ajuta pe oameni sa perceapa viata mai relaxat, imbunatateste starea sufletului. De fapt, astrologii au presimtit ceea ce a fost dovedit si de cercetarile stiintifice contemporane, si anume: faptul ca planta are multiple efecte terapeutice. Muscatele imbunatatesc metabolismul, impiedica cresterea tumorilor, dizolva pietrele, opresc hemoragiile. In medicina populara, frunzele si florile se folosesc in cazuri de diaree, dizenterie, reumatism, guta, astm bronsic, abcese, cangrene ale plamanilor. Frunzele uscate, inmuiate cu apa clocotita, se aplica pe bataturile vechi timp de cateva zile pana se desprind.

O rivala a usturoiului

In medicina populara, muscata, atat cea salbatica, din natura, cat si cea cultivata in ghiveci, se foloseste inca din secolul XVI. Dintr-o varietate foarte larga de muscate, cel mai mare efect terapeutic il are muscata cu frunze mari, palmate, care au un miros puternic si contin cea mai mare cantitate de fitoncide. Savantii au constatat ca in lupta cu bacteriile, muscata depaseste puterea usturoiului si a cepei. Pentru prepararea retetelor medicale, se folosesc nu numai frunzele si florile, dar si radacinile plantelor imbatranite, cu tulpinile desfrunzite (goale). Radacinile se spala si se folosesc imediat sau se usuca si se pastreaza in pungi de hartie. Radacinile plantei sunt bogate in glucide, amidon, flavonoizi, saponine, substante tanante, iar in frunze sunt depozitate acid ascorbic (vitamina C), carotina, ulei eteric, glucoza, alcaloizi, microelemente.

Preparate din muscata

Ulei de muscata

Uleiul esential de muscata se vinde in farmacii, dar puteti sa-l preparati si acasa folosind unul din procedeele urmatoare:
1. Intr-un borcan transparent, de 750 ml, se pune un pahar de terci din frunze si florile tocate de muscata, se toarna deasupra 125 ml de alcool dublu rafinat, se inchide etans si se tine in bataia soarelui puternic, timp de doua saptamani. Se deschide borcanul, se umple cu uleiul nerafinat (de porumb, de masline, de floarea-soarelui), se inchide iar ermetic si se mai tine la soare inca doua saptamani. Se strecoara si se stoarce bine. Plantele macerate se pastreaza la congelator pentru comprese, iar lichidul, in sticlute de culoare inchisa, in frigider.
Muscata rosie

2. Frunzele tinere, de pe varfurile crengutelor, se rup primavara, inainte de inflorire, de pe o planta cu varsta mai mare de un an. Doua pahare de frunze se toaca marunt, se amesteca cu zece linguri de ulei nerafinat, incalzit la 40-45 grade, si se macereaza timp de doua saptamani, intr-un borcanel de culoare inchisa, in loc racoros. Dupa filtrare, frunzele se storc bine (eu folosesc in cazuri similare un ciorap de nailon, deoarece este mult mai rezistent decat tifonul) si uleiul se pastreaza timp de trei luni la frigider, in sticlute de culoare inchisa sau invelite in hartie neagra.

Mod de administrare:


* Profilactic. Cu 15 minute inainte de masa, se ia in gura o lingurita de ulei si se suge precum o caramela. Se face o cura de sapte zile, in fiecare primavara. Nu se recomanda asocierea tratamentului cu consumul de alcool. Uleiul de muscata se administreaza numai in cure scurte.
* Aromoterapie - cateva picaturi de ulei se amesteca cu sare fina sau se toarna pe un servetel si se pastreaza intr-un flaconas inchis etans. Se folosesc pentru diminuarea epuizarii psihice, in cazuri de insomnie, astenie, ateroscleroza vaselor sanguine din creier, hipertensiune, distonie vasculara, nevroza, imunitate scazuta. Uleiul se adauga in creme pentru masaj, in apa pentru baie.
* Cura de slabire. Pentru micsorarea apetitului, in loc de medicamente scumpe, puteti folosi aroma de muscata, care se inhaleaza inainte de masa.

Important: Inainte de folosirea uleiului, faceti un test pentru hipersensibilitate sau alergie: se aplica o picatura de ulei pe incheietura mainii cu 12 ore inainte. Nu se foloseste aromoterapia in cazuri de atac de cord, astm bronsic, epilepsie (daca mirosul nu-i place bolnavului).

Unguent de muscata

Se mixeaza frunze verzi de muscata in robotul de bucatarie sau in masina de tocat carne. Separat, se topeste osanza sau untura de gasca. La fiecare 3 linguri de grasime, se adauga 3 linguri din terciul cu suc din frunze. Amestecul se pastreaza la frigider, cel mult o saptamana, si se foloseste in cazuri de dureri in articulatii si de ulcer varicos.

 


Tratamente interne cu muscata

* Afectiunile sistemului respirator: faringita, laringita. Preparatele din muscata s-au dovedit eficiente si in afectiunile cailor respiratorii.
Se fac spalaturi nazalo-faringiene cu infuzie din flori sau frunze proaspete de muscata. O lingura cu varf de planta tocata se infuzeaza 8 ore, in 250 ml de apa fierbinte. Cu 100 ml de infuzie se fac spalaturi, iar in cei 150 de ml ramasi se adauga 5 picaturi de lugol si se face gargara. In acelasi timp, degetele mari de la picioare se infasoara cu 2-3 straturi de frunze verzi si se leaga cu fasa de tifon, inainte de culcare. Conform hartilor de reflexoterapie, pe degetele mari de la picioare sunt reprezentate organele localizate in zona capului.
Muscata rosie

* Bronsita si pleurita - Se foloseste tinctura din frunze de muscata tocate marunt. Intr-un borcanel de 300 ml se pun 1/3 frunze si se toarna peste ele tuica, pana la marginea borcanului. Continutul borcanului se muta apoi in sticla de culoare inchisa, cu filet, se infuzeaza in frigider timp de 3 saptamani. Se bea tinctura strecurata cate o lingura, cu 150 ml de ceai de menta, de 3 ori pe zi. Cu aceeasi tinctura se fac frectii in zona plamanilor, pe piept si pe spate, inainte de culcare. Pentru frectii, mai ales pentru copii, puteti sa preparati tinctura cu otet kombucha sau otet de mere, in loc de tuica.
* Hipertiroidie (gusa). Un pahar de frunze tocate se muta intr-un borcan de sticla, se toarna 500 ml de tuica si se lasa la macerat timp de 30 de zile, cu vasul inchis etans, agitand periodic. Se strecoara si se stoarce bine. Se bea cate o lingurita, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Pentru o cura de tratament, este nevoie de doua doze (un litru de tinctura).
* Dupa chimioterapie sau citostatice. Pentru eliminarea toxinelor care apar in organism dupa procedurile de chimioterapie, se prepara ceai din 3 frunze rotunde de muscata, infuzate in 250 ml de apa fierbinte. Se lasa pana la racirea apei. Ceaiul se bea in timpul zilei, cate o inghititura la fiecare ora (in nici un caz nu se bea tot paharul odata!).
* Afectiuni stomacale, diaree. La tara, batranii rezolvau problema simplu: preparau infuzie din 8-10 frunze de muscata si 250 ml apa fierbinte, care se lasa sa se raceasca. Ceaiul se bea de 3 ori pe zi, cate 1/3 de pahar, inainte de masa, si ultima data seara, inainte de culcare.
Mai ales la diabetici, se intampla uneori ca diareea sa apara fara nici o legatura cu intoxicatiile alimentare. Atunci se prepara o tinctura din 3 linguri cu varf de terci de frunze si flori, amestecate cu 100 ml de alcool dublu rafinat. Se lasa la macerat timp de 3 zile, la intuneric. Se beau cate 20 de picaturi, cu o lingura de apa. Cei care vor sa evite alcoolul prepara o infuzie din 2 lingurite de terci din frunze si flori, amestecate cu un pahar de apa fiarta si racita, care se lasa peste noapte, se strecoara si se bea a doua zi, impartita in 5-6 doze. Se amelioreaza nu numai starea aparatului digestiv, dar si functia pancreasului, a inimii, se restabileste nivelul de glicogen in ficat, se regleaza tensiunea arteriala.
* Pietrele si procesele inflamatorii la rinichi. In popor, muscata se considera din mosi-stramosi un diluant bun pentru depunerile de pietre la rinichi. Balsamul vindecator se prepara din 20 ml suc proaspat stors din frunze si flori, 50 g de miere de albine, 20 ml tinctura de propolis si 100 ml vin rosu tare sau 65 ml coniac. Amestecul se infuzeaza 14 zile in frigider si se pastreaza la rece, nu mai mult de 3 luni. Balsamul se bea cate o lingura, de 2 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, timp de 2 saptamani.
Pentru obtinerea sucului: 50 g de frunze verzi se tin timp de 2 ore in 200 ml de apa, la temperatura camerei, apoi se scutura bine si se trec prin storcator sau masina de tocat. Se stoarce sucul prin panza topita sau un ciorap de dama sintetic.

Tratamente externe cu frunze proaspete de muscata

* Acnee. Strabunicile noastre foloseau sucul proaspat de muscata pentru curatarea pielii de cosuri si acnee. Se toaca marunt 5-6 frunze, apoi se strivesc cu o lingura de lemn. Terciul obtinut se aplica pe locurile cu probleme si se lasa timp de 15 minute.
Muscata rosie

* Otita. 1. Reteta este recomandata pentru copii mici, dar si pentru adulti. Se folosesc plantele cu frunzele palmate (nu rotunde). Se spala cu apa fiarta calduta, se usuca putin, se stoarce sucul (se poate si manual). Urechea se curata bine cu vata, apoi se pune cate o picatura de suc. Procedeul se repeta pana la oprirea scurgerilor. Nu se permite umezirea urechilor bolnave cu apa, pe toata durata tratamentului. 2. Frunzulitele proaspete se strivesc intre degete si se introduc, inainte de culcare, in urechi. Dimineata, se arunca. Ca sa intre si sa iasa mai usor din urechi, se invelesc in fasa de tifon. O alta varianta: o frunza se ruleaza si se introduce in ureche. 3. Vracii din Rusia folosesc de 200 de ani o reteta mai complexa. Se prepara un aluat din 10-12 frunze pisate bine, 2 linguri de alcool de camfor, 2-3 linguri de faina de secara sau de ovaz (in caz extrem se foloseste paine inmuiata putin). Se picura 2 picaturi de suc de muscata in ureche, apoi se modeleaza din aluat un capac care se aplica peste ureche. Deasupra se pune hartie de pergament. Se panseaza in diagonala, cu o fasa, peste cap, inainte de culcare. Este nevoie de 3-4 proceduri.
* Nevralgie de trigemen, dureri lombare acute. Frunzele de muscata strivite intre degete se intind pe un prosopel de in si se aplica pe locul bolnav. Deasupra se leaga un batic de lana. La fiecare 30 minute, frunzele se schimba. Procedeul se repeta de 3-4 ori. Peste 2 ore, durerile se diminueaza, in caz contrar, se mai pun cateva comprese.
* Afectiuni pulmonare. Se framanta un aluat din 6 linguri de frunze tocate, 3 linguri de miere de albine si 3 linguri de faina de secara. Se imparte in doua terciul, se intinde in straturi subtiri si se aplica pe zona plamanilor si pe piept, la barbati, iar la femei pe spate. Se leaga cu un batic subtire.
Pentru accelerarea procesului de vindecare, se recomanda sa mancati, dimineata si seara, cu 30 minute inainte de masa, cate 2-3 frunzulite mici de muscata, care apar din muguri terminali.
* Epilepsie, solarita. Se prepara un amestec din 250 ml de zer rece, 3 linguri cu varf de frunze si flori mixate de muscata, o sticluta de tinctura farmaceutica de odolean sau de talpa-gastei si se macereaza de la ora 8 dimineata pana la ora 10 seara. Inainte de culcare, in amestec se adauga faina (eventual combinata cu tarate) ca sa obtinem un aluat, din care se modeleaza o turta moale ca plastilina. Turta se aplica pe plexul solar.
Se panseaza cu o fasa elastica si se lasa pana dimineata. In acelasi timp, se administreaza tinctura de muscata, cate 15 -20 picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de masa sau cu o ora dupa masa. Este o metoda auxiliara in tratamentul epilepsiei.
* Cataracta. In stadiul incipient al bolii, puteti sa stopati dezvoltarea afectiunii folosind picaturi din sucul proaspat stors din frunze (cate 1-2, in coltul ochilor). Daca se inflameaza pleoapele, ochii se spala cu infuzie preparata din 10 frunze sau flori tocate, 200 ml de apa fiarta si racita si o lingurita de miere de albine. Se amesteca bine si se expune pe timp de noapte la lumina lunii pline. In loc de apa, puteti sa folositi dupa racire ceai oftalmic din silur, albastrele si corn (se vand la plafar).

Bai din radacini si frunze


Baile din radacina de muscata rosie sunt indicate in cazul bolnavilor cu probleme dermatologice (furunculoza, eczeme, vitiligo, lichen). 4 linguri de radacina uscata sau proaspata taiata marunt se infuzeaza o ora in termos, in apa clocotita. Inainte de culcare, se face o baie cu infuzia care se toarna in cada cu apa calda (35-36 grade C). O cura cuprinde 12-14 bai.
* Nevroze, insomnie, stari de agitatie. Se toaca 4-5 radacini si un pahar din frunzele proaspete, se pun pe foc in 5-7 litri de apa fierbinte, se tin 20 minute pe un foc mediu si se infuzeaza 2-3 ore intr-un vas acoperit, apoi se strecoara si se adauga in cada cu apa calda. Tratamentul are efect calmant si dureaza 10-15 zile.
Un efect deosebit il au baile cu ulei aromat de muscata in cazul femeilor la menopauza, dar si al celor cu nervozitate crescuta, in zilele "critice". In urma procedurilor scade nervozitatea, se imbunatateste somnul.

Contraindicatii

Persoanelor care sufera de astm bronsic sau au alergie la mirosul de muscata li se recomanda sa nu tina in locuinta nici o specie de muscata.

Ingrijirea plantei
Muscata rosie


Muscata prezinta un neajuns pentru care este deseori respinsa de floricultori: frunzele ei imbatranesc si cad foarte repede, dezgolind tulpinitele. Chiar si udarea abundenta, stropitul regulat nu schimba situatia. Dar si pentru scopuri terapeutice este un minus: ca sa obtinem 50 de ml de suc, trebuie sa rupem toate frunzele de pe planta. De aceea, ca sa va tratati cu succes, trebuie sa aveti cel putin 5-6 plante in casa si sa le ciupiti mereu varfurile, pentru favorizarea cresterii de crengute noi.

Sursa formula-as.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii