Translate

miercuri, 13 iulie 2016

Leușteanul ca Medicament: Dizolvă Pietrele la Rinichi și Combate Bronșita

Leușteanul (Levisticum officinale) este planta aromatică cunoscută încă din antichitate și apreciată atât în scop culinar, cât și medicinal. Nelipsit din grădini, leușteanul a devenit un medicament uzual, utilizat de medicina populară datorită virtuților terapeutice remarcabile asupra aparatului respirator, aparatului reno-urinar, sistemului endocrin și a celui imunitar. Ce conține leușteanul Virtuțile terapeutice ale leușteanului se datorează, bineînțeles, substanțelor din compoziția plantei. În rădăcina de leuștean găsim amidon, zahăr, zaharoză, apă, rășină și acid de angelica, rădăcina proaspătă conținând 0,3 – 0,5% ulei, în timp ce rădăcina uscată conține 0,6 – 1%.
În compoziția leușteanului se găsește d-terpinol, o legătură de tipul cineolului, un terpen, un ester al acidului acetic, al acidului valeric și al celui benzoic. În plus, toate părțile plantei conțin grăsimi, săruri minerale, ulei volatil, gumirezine și taninuri. Leușteanul, recomandat în: Indigestie, dispepsie Deține efecte puternice de stimulare a secrețiilor care participă în procesul de digestie, amplificând peristaltismul tubului digestiv. ♣ Se consumă câte 2 lingurițe de suc de leuștean pe zi, înaintea meselor principale, timp de 10 zile. Suc de leuștean: se mixează o mână de frunze proaspete cu 4 linguri de apă; se lasă la macerat timp de jumătate de oră, se filtrează și se consumă imediat sau se păstrează la frigider, însă nu mai mult de 4 ore; se diluează în puțin suc de rădăcină de morcov (ex. 3 – 4 lingurițe de suc de leuștean diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov). Litiază renală (pietre la rinichi) Studiile realizate în Germania au demonstrat că sucul de leuștean dizolvă pietrele la rinichi (urați, oxalați), prevenind formarea lor. ♣ Se adaugă 10 lingurițe de suc de leuștean la o cană de suc de morcov. Dacă nu există leuștean proaspăt la îndemână, rezultate excelente dă și consumul zilnic a 2 căni de infuzie combinată, obținută din 2 lingurițe de plantă uscată (frunze și semințe)  la 250 ml. apă. Cistită Cistita deja instalată se tratează prin consumul a câte 3 căni pe zi cu infuzie combinată de leuștean, administrată la 2 ore după servirea mesei.
Infuzie combinată: într-o jumătate de cană de apă se lasă la înmuiat peste noapte 2 lingurițe de frunze uscate și eventual, 1 vârf (0,5 gr.) de linguriță de semințe; dimineața se filtrează, maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se opărește cu o jumătate de cană de apă fierbinte, timp de 20 de minute, după care se filtrează; la final se combină cele două extracte (cea la rece cu cea la cald – se pastrează principiile active).
Retenție de urină Are efect diuretic, antispastic, fiind indicat pentru retentiile de urină produse post – operator, după cistitele acute, administrarea medicamentelor ce inhibă diureza sau în unele afecțiuni tumorale. ♣ Este recomandat consumul de leuștean proaspăt, tăiat mărunt, adăugat la supe calde și în salatele de legume. Se vor consuma minimum 20 gr. pe zi. Suplimentar, se poate lua câte o lingură de suc de leuștean proaspăt, din oră în oră. Balonare Uleiurile volatile și substanțele amare din frunzele de leuștean dețin proprietăți vindecătoare împotriva balonării, arată cercetările. La fel de eficiente, în acest caz, sunt și semințele de leuștean, care, de asemenea, conțin principii active, îndeosebi, uleiuri volatile eficiente în combaterea balonării. ♣ Se iau 3 – 6 linguri de infuzie combinată de frunze și de semințe de leuștean, înainte de masă. Bronșită, tuse productivă Următorul tratament are efecte calmante, reducând senzația de iritație pe tractul respirator. Este expectorant, ajutând la eliminarea secrețiilor bronşice în exces. Remediul este indicat și în caz de pleurezie, pneumonie. ♣ Se beau câte 2 – 3 căni pe zi de infuzie combinată, cât mai caldă posibil. Febră, febră intermitentă Preparatul acționează printr-un mecanism asemănător aspirinei, scăzând temperatura corpului, producând transpirație și vasodilatație. ♣ Se consumă 1 – 3 căni de infuzie combinată de leuștean pe zi. Precauții Este contraindicat în perioadă sarcinii, folosindu-se în cantități moderate în timpul alăptării (maximum 3 gr. pe zi de frunze proaspete). În cazuri foarte rare, s-a observat un efect iritativ, însă doar când planta este administrată în cantități mari și pe perioade lungi, în infecțiile renale.


Sursa topremediinaturiste

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii