Translate

vineri, 11 octombrie 2013

Si calamitaţi, şi impozitaţi

Toamna se numără bobocii. La Teasc însă, în această perioadă, legumicultorii numără banii pentru a-şi plăti impozitul pe venitul din agricultură. Localnicii spun că estimările privind venitul sunt mai mari decât ceea ce se găseşte în teren. Mai ales că la Teasc, în urmă cu câteva săptămâni, culturile au fost distruse de grindină.
În comuna doljeană Teasc, uliţele sunt animate de copiii care merg la şcoală. Localnicii nu se văd prea mult pe străzi. Sunt în trecere spre locurile de muncă: grădinile şi solariile. Chiar dacă este toamnă şi s-a lăsat frigul, în grădini se munceşte intens. Mulţi din asta îşi câştigă existenţa. Anul acesta însă, sunt puşi să dea o parte din venituri şi la stat. Primăria Teasc a primit deja tabelul cu cât ar trebui să se oprească fiecărui producător. Edilul comunei spune însă că impozitul va fi o corvoadă pentru localnici.
„La declaraţia făcută la Agenţia de Plăţi cu terenurile cultivate de cetăţeni se aplică un impozit de 16%  pe sumă fixă, la care  se mai adaugă un 5,5% pentru CAS, ceea ce nu mi se pare corect. Unii dintre oamenii comunei sunt şi angajaţi. Ei plătesc deja la locul de muncă 5,5% CAS-ul şi mai trebuie să mai plătească şi pe declaraţia la APIA. Limitele neimpozabile sunt extrem de mici. La cereale, impozitarea începe de la două hectare.  Şi este stabilită o normă de venit de 449 de lei la hectar. Tot de la două hectare se impune impozit şi pentru producţia de cartofi, la care statul român a estimat un venit de 3.488 de lei pe hectar. Ceea ce ne interesează pe noi la Teasc mai mult este că legumele din câmp pe suprafeţe mai mari de 50 de hectare se impozitează, fiind luată în calcul o normă de venit de 4.001 leu pe hectar. Şi la solarii, cei care au mai mult de 20 de ari de solarii sunt impozitaţi cu 8.000 de lei la hectarul de legume în solar“, a precizat Cristinel Banu, edilul comunei.

25 de hectare distruse de grindină

Acesta susţine că veniturile estimate de stat pentru impozitare nu sunt reale. „Seminţele costă foarte mult, la fel şi folia. În schimb, preţul la legume a fost destul de mic, piaţa de desfacere insuficientă în Craiova. Ei preferă să meargă în  Deva, Cluj, Timişoara, Braşov, Arad, Oradea. Oferta este prea mare şi piaţa este prea mică. Este ocupată de acei intermediari. Încercăm să facem petiţii la parlamentarii care reprezintă aceste colegii şi reprezintă comuna, să propună micşorarea acestor norme de venit. Să fie normele reale. Toate sunt făcute pe statistică. Să vină la faţa locului să vadă cât producem pe hectar“, a mai declarat Cristinel Banu. Primarul din Teasc a mai spus că estimările sunt mult mai mari, având în vedere că localnicii au fost calamitaţi de grindină. „Noi, pe 12 septembrie, am fost calamitaţi de grindină, peste 25 de hectare de legume cu diferite produse în solarii şi în câmp fiind distruse. Situaţia am trimis-o şi la Ministerul Agriculturii, la prefectură şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Dolj, şi am cerut să se realizeze o comisie care să stabilească paguba pentru despăgubiri. Dar nu s-a deplasat nimeni la faţa locului până acum să vadă realitatea“, a spus edilul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii