Translate

joi, 11 octombrie 2012

Casele executate silit – chilipiruri false? Castiguri tentante, riscuri prea mari

Imobilele executate silit par plasamente atractive, pentru ca au preturi mult sub media pietei, astfel incat ofera castiguri foarte mari la revanzare. Ele ascund insa unele riscuri care ii tin departe pe investitori.

Bancile si executorii judecatoresti scot locuinte executate silit la preturi tot mai atractive, unele chiar incredibil de mici.   

Astfel, o garsoniera in Lupeni de 25 de metri patrati costa 3.400 de euro, iar o garsoniera de 22 de metri patrati in Buzau – 5.000 de euro. Un apartament cu doua camere de 48 metri patrati, in Buftea, este scos la licitatie pentru suma de 26.000 de euro.   

De asemenea, case din jurul Capitalei, care se vindeau inainte de criza la preturi astronomice, sunt evaluate acum la licitatiile de la executari silite pornind de la 25.000 de euro.   

La asa preturi, oricine s-ar gandi ca ar fi avantajos sa cumpere, pentru a revinde apoi la sume mult mai mari. In realitate, aceste investitii nu sunt insa atat de atractive ca la prima vedere.

"Cu siguranta, e un moment bun sa cumperi pentru investitii. In cazul imobilelor executate silit, exista si oferte la sub jumatate din pretul pietei, ceea ce ar duce la randamente de 30-40% in unul sau doi ani", a declarat Ion Catutoiu, directorul general al agentiei imobiliare Real Time.   

"Dar apare o problema: daca imobilul e locuit, trebuie sa il eliberezi si atunci multi se feresc de o asemenea investitie. E o latura sensibila. Agentia noastra nu face deloc tranzactii cu imobile executate".   

O parere similara are analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu. Pentru a calcula un eventual castig, acesta propune un calcul simplu. O casa executata silit poate fi achizitionata cu 25.000 de euro si are un pret de piata de 40.000 de euro. Cel care a cumparat-o poate revinde, sau chiar poate astepta o crestere a pietei, in jur de 5% pe an, in urmatoarea perioada, crestere ce ar ridica profitul, pe termen lung.

Dar Zilisteanu atrage atentia asupra unui aspect: "In 90% din cazuri, cel executat silit deschide proces si il cheama parte pe cumparator". Astfel, intervine o nedorita bataie de cap.   

In plus, cele mai ieftine locuinte se afla in orase cu viitor incert. "3.400 de euro o garsoniera suna tentant. Totusi, la Lupeni, zona monoindustriala, aceasta nu poate fi considerata o investitie sigura", spune Zilisteanu.   

Fostul presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Liviu Ureche considera aceste locuinte drept "active toxice" ale bancilor. "La o valoare atat de mica, te gandesti automat ca poate exista un viciu ascuns, o problema din punct de vedere tehnic. Nu as cumpara, pentru ca nu stiu ce povara duc in spate", a declarat acesta.   

"Stim foarte bine ca nu exista piata imobiliara fara creditare. Practic, ar insemna ca bancile sa vanda si tot ele sa finanteze. Foarte rar se incheie tranzactii cu imobile de acest gen", a adaugat Ureche. Sursa Dailybusiness

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii