Translate

vineri, 24 iunie 2011

Norvegienii un exemplu despre cum se poate crea un fond de pensii

Fondul public de pensii din Norvegia a detronat Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi (ADIA) pentru a deveni cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, potrivit unui raport publicat săptămâna aceasta de firma americană de consultanţă Monitor Group, transmite AFP.

Alimentat de veniturile petroliere ale statului, fondul public de pensii din Norvegia are active de 560,5 miliarde de dolari, faţă de 342 miliarde de dolari pentru Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi. Cu toate acestea, comparaţiile sunt totuşi complicate de faptul că ADIA nu publică rapoarte de performanţă faţă de fondul norvegian care face acest lucru în fiecare trimestru.

De exemplu, SWF Institute, un organism specializat în analiza fondurilor shttp://www.blogger.com/img/blank.gifuverane, care operează cu cifre diferite şi în clasamentul din iunie estima că valoarea activelor ADIA se ridică la 627 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe primul loc în lume. În schimb, Monitor Group susţine că activele ADIA au scăzut din cauza cheltuielilor publice crescute, a pierderilor legate de criza financiară şi a investiţiilor neprofitabile.


'Chiar dacă nu este un scop în sine să fie cel mai mare, este întotdeauna o plăcere să vedem că fondul a crescut', a declarat un purtător de cuvânt al ministerului norvegian de Finanţe, Sigbjoern Johnsen. Purtătorul de cuvânt a reamintit că mai multe surse independente plasează fondul public de pensii din Norvegia pe primul loc în lume în materie de transparenţă. Pe lângă rapoartele trimestriale, fondul norvegian publică în fiecare an lista investiţiilor sale în acţiuni, obligaţiuni şi, recent, în domeniul imobiliar.
Sursa Capital

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii