miercuri, 11 ianuarie 2017

Tehnologia de crestere, exploatare si hranire a ratelor

Cresterea si hranirea ratelor
Ratele sunt o specie de pasari crescute in mod traditional in aproape toate gospodariile taranesti din Romania. Performantele realizate de aceste specii in gospodaria taraneasca sunt modeste. Totusi ele satisfac pe crescatori in cadrul unor exploatatii menite exclusiv consumului familial. 

In gospodaria taraneasca materialul biologic folosit are o valoare zootehnica foarte slaba, ratele comune romanesti nefiind performante, productiile realizate de ele sunt foarte mici. Productia de oua a acestor rate este foarte redusa, avand un caracter strict sezonier, iar cantitatea de carne obtinuta este foarte mica, respectiv 1,5 kg la rate si 2 kg la ratoi. In comparatie cu aceste rate primitive, neselectionate, rasele ameliorate cu specializare pentru carne, oua sau mixte realizeaza productii de 3 ori mai mari, respectiv 4-4,5 kg/cap la rate si 5-6 kg/cap la ratoi din rasa Pekin, in timp ce ratele din rasa Kaki-Cambell realizeaza productii de oua de 180-220 buc/an.

Deci ca o masura ce trebuie luata in gospodariile taranesti este procurarea de rate din rase specializate, ameliorate si inlocuirea totala a efectivelor de rate comune, primitive si neproductive. Insa nu numai inlocuirea raselor comune este un factor important ci si conditiile de furajare si intretinere corespunzatoare.


Ingrijirea, exploatarea si hranirea ratelor adulte in sistem intensiv

Ratele adulte se mentin in exploatare pentru reproducere, respectiv pentru producerea de oua pentru incubatie. Alegerea ratustelor se face la varsta de 30 de zile, dar acestea pot fi mentinute in aceleasi adaposturi cu bobocii destinati ingrasarii pana la varsta de 60 de zile, fiind supuse aceluiasi regim alimentar si de exploatare. Dupa varsta de 60 de zile ratustele si ratoii destinati pentru reproductie se aleg si se separa in loturi speciale de „tranzitie” in care se mentin inca 30 de zile.

La varsta de 90 de zile se formeaza loturile de tineret de inlocuire a efectivului matca, ce se mentin separat de ratele adulte. Amestecarea loturilor de rate tinere cu cele adulte se face odata cu inceperea ouatului. Ratustele din rasa Kaki-Cambell incep ouatul in jurul varstei de 5-6 luni, cele din rasa Alergatoare Indiana mai devreme la 4-5 luni, iar cele din rasa Pekin la varsta de 6-7 luni.

Intretinerea efectivelor de rate matca se face in adaposturi cu acces la padocuri, dar de dorit si cu acces la apa (bazine piscicole, balti, iazuri). Nu se recomanda folosirea apelor curgatoare pentru cresterea ratelor adulte in sistem semiintensiv deoarece se ajunge la metode de crestere extensiva.

Crestere intensiva rateAdaposturile pentru ratele adulte sunt prevazute cu usite cu acces la padoc, amplasate in partea inferioara a peretelui. Hranirea ratelor adulte se face cu hrana uscata, umeda cu cereale macinate, dar si cu suplimente de graunte. Aceste sisteme se pot combina intre ele.

In ceea ce priveste asigurarea necesarului de ratoi pentru buna desfasurare a procesului de reproductie intr-un raport optim raportat la numarul de femele este necesar un numar de 7-8 rate pentru rase usoare si pentru rase grele si semigrele cate 5-6 rate pentru un ratoi.

Ratele se folosesc pentru obtinerea oualor pentru incubatie timp de 3-4 ani femelele si 5 ani masculii. In halele de crestere a ratelor pentru productia de oua trebuie asigurate cuibare pentru ouat, desi ratele au tendinta de a se oua pe jos.

Spre deosebire de celelate specii de pasari care se oua in timpul zilei si in mod deosebit dimineata, ratele se oua in timpul noptii incepand cu orele 2-3. Astfel dimineata la orele 5-6 ouatul este terminat in proportie de 65 %, iar la ora 8 peste 90 % din rate au ouat.

Marele neajuns la aceste specii este ca un numar ridicat de rate (chiar daca exista un numar suficient de cuibare) fac ouale pe jos, in padocuri, pe pardoseala. In cazul exploatarii ratelor cu acces la apa se pot oua in apa. Din aceste considerente strangerea oualor se face dimineata foarte devreme si in continure, din ora in ora, precum si dupa scoaterea ratelor din padocuri.

Primavara in lunile martie-aprilie strangerea oualor se face dimineata devreme inainte de administrarea furajelor dar si dupa aceea. In timpul verii in lunile mai-iunie ouale se aduna dimineata foarte devreme in jurul orei 5 cand se deschid usile si se drumul ratelor in padoc iar mai tarziu dupa ora 8.

Pentru ecloziune se folosesc numai oua curate, ouale murdare se indeparteaza de la ecloziune.

In conditii naturale si obisnuite de productie, ouatul la rate incepe in lunile februarie-martie, prelungindu-se pana in luna iulie.

Spre deosebire de gaina (la care productia este mai mare in primul an de viata), s-a constatat ca la rata productia de oua este mai mare cu 5-10% in al doilea an sau cel putin egala cu cea din primul an.
medic veterinar
Dr. Diana Galatanu
Sursa gazetadeagricultura.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii