marți, 17 ianuarie 2017

10 retete pentru stimularea albinelor primavara

Pentru  ca  mai e putin si vine primavara si albinele trebuie stimulate sa inceapa productia,m-am documentat si m-am gandit sa impartasesc si cu voi metodele prin care sa le dam un ajutor.Banuiesc ca ati auzit de diferite metode de stimulare cu diverse produse aparute pe piata(in care eu personal nu prea am incredere) cum ar fi APIINVERT sau APIFONS,APIMEL.Eu in schimb,am folosit retete pe care le fac personal.

1.Siropul de zahar

Mod de preparare:
Apa(l)121
Zahar(kg)132
=>Sirop1,6 l3,8 l2,2 l

Siropul poate fi preparat atat la cald cat si la rece.Este necesar sa stiti ca pentru prepararea la rece,se amesteca cele 2 ingrediente pana cand zaharul se dizolva complet.Daca zaharul nu este topit complet,se cristalizeaza mierea.Daca preferati sa preparati la cald,dupa ce apa fierbe,opriti focul si adaugati treptat zaharul.Trebuie sa stiti in schimb ca siropul nu trebuie fiert pentru ca exista toate sansele sa se cristalizeze.
Modul de folosire:
Se foloseste intre debutul primaverii(1-10 martie) si inceputul toamnei(maxim 15 septembrie).
Completarea rezervelor pentru iernat incepe in luna august (1-5) si se finalizeaza in cel tarziu 20-25 august.Se folosesc doze de sirop in functie de necesitati(depinde ce cantitate reusesc albinele sa preia).
Hranirea si stimularea roiurilor se face in doze zilnice de 200 gr sirop/zi pana la aparitia unui cules natural.Cele mai avantajoase concentratii sunt 2/1 sau 3/2.

2.Serbetul de zahar

Mod de preparare:Se amesteca intr-un vas din inox 1kg zahar si 0,2 l apa.Vasul cu amestecul rezultat se aseaza pe aragaz si se fierbe la foc moale.Durata fierberii este de 15-30 min(in fct de taria focului).Nu trebuie sa grabiti fierberea!!Spuma rezultata la inceput trebuie indepartata si cristalele de zahar ce se depun pe peretii vasului trebuie de asemenea indepartati cu o carpa uda si stoarsa.Dupa 15-20 min trebuie verificata concentratia siropului(luati cu o lingurita sirop si incercati sa il introduceti intr-un pahar cu apa rece;daca ramane inchegat pe lingurita inseamna ca este la concentratia optima).Luati vasul de pe foc si il lasati sa se raceasca usor in apa rece(70-80 grade).Cu o lingura mare de lemn,amestecati incontinuu in siropul obtinut.O sa constatati in timp ca solutia devine opaca,apoi se albeste.Va opriti in momentul in care serbetul ajunge la consistenta si granulatia dorita. Daca nu v-a iesit din prima,adaugati apa si o luati de la capat(atentie,nu folositi acelasi amestec mai mult de 3 ori).
2*.Serbetul de zahar cu miere:
Mod de preparare:Se amesteca 5 kg zahar tos,-,850 litri de apa intr-un vas de 10 litri.Asezati vasul pe foc si fierbeti cca 20-30 min.La fel ca si la serbetul simplu,trebuie data spuma la o parte si peretii vasului stersi .Verificarea concentratiei se face la fel ca anterior,doar ca de data aceasta suspensia trebuie sa formeze o biluta care se poate modela intre degete.In acest moment se adauga 800 gr. Miere si se mai da in fiert inca 3-4 min(tim in care trebuie sa amestecati continuu pentru a se ingloba mierea.Mierea folosita nu trebuie sa fie zaharisita sau daca este,trebuie lichefiata inainte de toata aceasta operatiune.Amestecul trebuie luat de pe foc si racit pana la 40-50 grade.Amestecati continuu cu o lingura mare de lemn pana cand se formeaza serbetul.Amestecul obtinut se toarna in tavite captusite cu hartie cerata/pergament. Grosimea placilor nu trebuie sa depaseasca 1-1,5 cm.

3.Zahar candi

Mod de preparare : Se amesteca in oala,5 kg de zahar tos si 1 litru de apa.Pana incepe fierberea mai amestecam cu
lingura,din cand in cand,pentru a nu se prinde de fundul vasului.Dupa topire,se fierbe continutul 15 min,spumuim si
stergem cu carpa uda peretii oalei,dupa care se masoara temperatura lichidului.Cand termometrul arata 116 grade
C,vasul se ia de pe foc si se lasa la racit.
Dupa 5-8 minute se incepe amestecatul.Cand compozitia devine mai deschisa(catre crem) si opune rezistenta
marita,se toarna in tavi.Tavile trebuie in prealabil pregatite astfel : se umezesc usor si se tapeteaza cu hartie
pergament.Odata turnata compozitia in tavi,aceasta se lasa nemiscata pana ce cristalizeaza.Dupa racirea totala a
placilor de zahar,se scot prin ridicarea de hartia pergament si se depoziteaza in locuri uscate si racoroase.

 Paste si amestecuri proteice

Amestecurile proteice sunt folosite des in practica apicola.Pe langa administrarea diferitelor produse glucidice,in
perioadele de crestere a puietului(cand nu exista polen suficient in natura),folosirea lor este foarte indicata.Asa vom
avea generatii tinere de albine,bine hranite si dezvoltate.In cele ce urmeaza va vom prezenta retete de amestecuri
proteice in care igredientele sunt diferite :

4.Pasta de polen si miere

Pasta se prepara din 1 parte polen si 1,25 parti miere,framantand cele doua
ingrediente.Polenul strans de albine,conditionat si conservat se macina fin.Atat mierea cat si polenul trebuie sa
provina de la familii de albine sanatoase.Corectia consistentei se face adaugand polen sau miere dupa nevoie.Se
administreaza in turtite pe folie sau tifon,deasupra ramelor.

5.Pasta de miere,zahar pudra si drojdie de bere

In practica apicola polenul poate fi inlocuit cu drojdia de bere
inactivata.Amestecul se face din 3 parti zahar pudra,1 parte miere lichida,1/2 parte drojdie de bere.Se framanta
toate ingredientele,si se corecteaza consistenta prin adaugarea de zahar pudra sau miere.Se administreaza sub
forma de turtite de 200-250 g,primavara sau vara.

6.Pasta de miere,zahar pudra si lapte praf

Un alt inlocuitor al polenului este laptele praf degresat.Turtitele se prepara
din 1/2 parte lapte praf degresat,2 parti zahar pudra si 1,5 kg. miere.Se corecteaza consistenta adaugand zahar
pudra sau miere.

7.Amestec de sirop,polen,faina de soia

Siropul de zahar poate fi folosit si el ca baza in amestecurile proteice.La 6 litri
de sirop de zahar,se adauga 0,5 kg polen macinat fin si 1,5 kg faina de soia degresata.Componentele se amesteca
bine,pentru a nu face cocolosi si se administreaza familiilor de albine in cantitate de 500 g la cateva zile.

8.Amestec miere,sirop,faina de soia,lapte praf,drojdie

Se realizeaza un amestec din urmatoarele ingrediente: 3 parti
faina de soia degresata,1 parte lapte praf degresat,1 parte drojdie de bere uscata(instant).Peste aceste
componente se toarna miere sau sirop de zahar dens pana se ajunge la consistenta dorita.Se livreaza albinelor sub
forma de turtite.

9.Amestec zahar tos si lapte praf

Se amesteca 1 kg zahar tos cu 50 grame de lapte praf degresat.Se administreaza
vara in hranitor,la intervale de 1-2 saptamani.Pentru a creste interesul albinelor pentru amestec,se poate umezi usor
cu putina apa sau miere,deasupra.

10.Pasta de miere si pastura

O reteta mai veche,dar totusi de actualitate este pasta de miere si pastura.Cum se
procedeaza : in luna ianuarie se expun fagurii cu pastura la ger.Inainte de a ingheta pastura (atentie,se depreciaza)
si cand devin casanti,se taie in fasii prin mijlocul celulelor,care fasii se freaca intre palme.
Pastura astfel obtinuta se amesteca cu o cantitate egala de miere lichefiata si se pune in borcane.Cand borcanul
este aproape plin,se toarna deasupra inca un strat de miere.Spre sfarsitul iernii,cand vrem sa hranim albinele,trecem
amestecul de miere si pastura prin masina de tocat.La 2 kg. de pasta,se toarna picurand si amestecand,1 litru apa
calda,in care am dizolvat 20 g sare de bucatarie.
Se fac turtite de 0,5 kg. si se administreaza deasupra ramelor.Administrarea poate dura pana la aparitia polenului in
natura,din 10 in 10 zile.Pentru prevenirea aparitiei nosemozei,o parte din apa se poate inlocui cu ceai medicinal sau
Protofil.
Sursa despreapicultura.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii