Translate

miercuri, 11 ianuarie 2017

Cum se cultiva Lophantus Anisatus, planta melifera care ramane inflorita 6 luni

Lophantus Anisatus

Intr-o concurenta tot mai acerba pentru productie, majoritatea agricultorilor tin din ce in ce mai putin cont de importanta plantelor melifere. Pentru a-i sprijini deopotriva atat pe fermieri, cat si pe crescatorii de albine, cercetatorii de la SCDL Buzau au reusit sa aclimatizeze in tara noastra Lophantus Anisatus, o planta aromatica care ramane inflorita timp de 6 luni, avand si capacitatea de a proteja culturile impotriva rozatoarelor.
„Acum circa 10 ani am inceput primele teste de adaptare a plantei Lophantus Anisatus, care este originara din zona Asiei. Este o planta deosebita pentru albine, fiind cotata de specialistii americani in primele 4 plante melifere din lume. Din acest punct de vedere, va pot spune ca floarea infloreste o perioada lunga de timp, circa 5-6 luni de zile, din iunie pana la venirea inghetului, si anume octombrie – noiembrie. In anul al doilea de dezvoltare infloreste chiar cu 10-15 zile mai devreme”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Costel Vinatoru, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.
Pe langa caracteristicile melifere, Lophantus Anisatus este si o planta medicinala, avand in vedere proprietatile terapeutice si de calmare ale acesteia. „Aroma plantei este una impletita, intre anason si fenicul, o aroma care ii da unicitate si distinctie”, afirma cercetatorul buzoian.
Mai mult decat atat, Lophantus Anisatus poate fi cultivata si de fermieri, in special de cei cu terenuri ecologice, pentru protejarea culturilor. „Planta ii poate ajuta pe agricultori si sa-si protejeze culturile, impotriva rozatoarelor. Atunci cand este atinsa fie de iepuri, fie soareci de camp, degaja niste substante mentolate, intepatoare”, explica Dr. Ing. Costel Vinatoru.
Cum se planteaza Lophantus Anisatus
Deoarece semintele plantei Lophantus Anisatus sunt foarte mici este recomandata semanarea cu ajutorul rasadurilor. Acestea se pot produce in luna martie, iar plantarea in camp poate fi realizata spre sfarsitul lunii aprilie, in zonele mai calde.
„Planta nu este pretentioasa la tipul de sol, insa pot spune ca este iubitoare de apa. Dupa ce o tundem, taiem lastarii, este bine sa o udam ca sa stimulam refacerea aparatului foliar. Ca metoda de inmultire nu este recomandat semanatul direct. De altfel, nici nu este posibil avand in vedere ca samanta este foarte mica. O putem asemana cu samanta de petunie sau de tutun. Din acest motiv nici planta nu are capacitatea, energia germinativa, pentru a infrange celelalte plante concurente. Se recomanda astfel inmultirea prin rasad. Ca schema de plantare se recomanda la 70 cm intre randuri si 30-35 cm intre plante, pe rand. Momentul semanatului pentru rasad e bine sa fie dupa 20 februarie. Rasadul, la momentul plantarii, poate fi scos in camp undeva la 20 aprilie, in zonele mai calde, iar in zonele moderate, undeva la 1 mai”, explica Dr. Ing. Costel Vinatoru.
O singura planta produce seminte pentru un hectar intreg
Dupa plantare, fermierul isi poate recolta singur semintele, chiar din propria cultura. Mai mult decat atat, Lophantus Anisatus are capacitatea de a produce suficienta samanta pentru a infiinta un hectar intreg.
„Studiile pe care le-am facut si noi in cadrul Statiunii de Cercetare au aratat ca planta poate produce samanta necesara infiintarii unui hectar de cultura. Samanta este una minuscula. Trebuie sa avem mare atentie cand semanam. Trebuie distribuita mai rar si acoperita cu un star foarte subtire de pamant, pentru a strabate usor solul”, precizeaza Dr. Ing. Costel Vinatoru.
Cei interesati pot comanda de la SCDL Buzau rasaduri de Lophantus Anisatus la pretul de 50 de bani firul. Mai mult decat atat, din toamna lui 2016, cercetatorii de la SCDL Buzau vor putea vinde si seminte, odata cu obtinerea omologarii si brevetarii.
Lophantus Anisatus 2
FOTO: SCDL Buzau
„Speram ca anul acesta sa primim si certificatul de omologare. Ar fi o premiera nationala, chiar europeana, deoarece in catalogul european nu exista nicio creatie bilogica care apartine acestei specii. Din pacate, banii alocati pentru cercetare sunt foarte putini si ne chinuim cu plata taxelor. Speram sa gasim resursele necesare. Iubesc foarte mult aceasta planta deoarece s-a adaptat bine aici. Seamana oarecum la frunza si talie cu urzica, ajunge undeva pe la 1,20 m inaltime, are o tufa bogata, aromata. Daca odata bei un ceai de Lophantus, cu siguranta vei dori sa mai bei o data”, ne mai spune Dr. Ing. Costel Vinatoru.
Lophanthus Anisatus este o planta originara din Asia Mica, fiind insa cultivata pe aproape tot globul.

Sursa stiriagricole

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii