Translate

duminică, 7 februarie 2016

Ce nu știai despre TRÂNTOR și rolul său vital în familiile de albine!

Trântorii au nu numai rolul de a se imperechea cu matca, aşa cum s-a crezut până nu demult, ei mai indeplinesc multe alte roluri indispensabile pentru familiile de albine.
Trântorii au şi rolul de a asigura ventilaţia in stup, iar prin caldura corpului lor incălzesc puietul, ajutând astfel la dezvoltarea mai rapidă a familiei de albine. Trântorii care sunt incă imaturi sexual asigură un ecran protector pentru ceilalţi trântori în timpul zborului de imperechere al mătcii.
Trântorii au trompa scurtă şi nu pot culege nectar floral. Ei nu au ac şi nici glande cerifere. In lunile iulie–august sunt izgoniţi din familiile de albine si din această cauză mor de foame.
In familiile fără matcă, trântorii sunt toleraţi chiar şi pe timpul iernii.
Trântorii in familia de albine apar la inceputul primăverii, de obicei la primele culesuri de la pomii fructiferi. Ei iau naştere din ouăle de matcă după 24 de zile, in timp ce albinele se nasc după 21 de zile iar matca după 15 zile.
Faptul că matca, albinele lucrătoare şi trântorii nu se nasc după acelaşi număr de zile, se datoreaza faptului că aceste larve sunt hrănite diferenţiat.
Larva de matcă de exemplu primeşte in primele trei zile exclusiv hrană albă (lăptişor de matcă), după care calitatea şi cantitatea oferită este diferită. Vizitate de zece ori mai frecvent decât larvele de lucrătoare, larvele din botci mănăncă mai mult şi in consecinţă se dezvoltă mult mai repede.
Rolul principal al trântorilor este de a participa la perpetuarea speciei. Atunci cînd matca iese la imperechere, trântorii se adună la o inălţime de 8-15 m de la sol. Emanaţia de substanţe sexatractante atrage trântorii, cu o parte din aceştia matca se imperechează. După imperechere, la 2-8 zile, matca incepe să depună ouă.
In ziua a zecea de la depunerea ouălelor in celule, cu ajutorul unei pompe de vid sau a unei spatula se recoltează produsul numit Apilarnil. Ce este acesta? Este un produs apicol natural, biologic activ, compus din larvele de trântor şi din conţinutul nutritiv aflat in respectivele celule de figure, recoltate într-un anumit stadiu de dezvoltare, respectiv aşa cum am arătat mai sus, in a zecea zi de dezvoltare a larvei.
Apilarnilul are caracteristici organoleptice şi proprietăţi fizico-biochimice apropiate de ale lăptişorului de matcă. Este folosit cu precădere in industria farmaceutică, in apiterapie, cosmetică. alimentaţia umană şi animală.
Articol din facebook apicultori

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii