Translate

joi, 11 februarie 2016

Afla totul despre beneficiile iaurtului

Cu siguranta ca, atunci cand mergi la cumparaturi, ti se intampla sa observi cat de bogata si variata este oferta de iaurturi. Simple, de baut sau cu textura solida, cu tot felul de fructe ori cu cereale - nu iti ramane decat sa alegi. In mod cert, iaurtul este o delicatesa in orice moment al zilei si, de multe ori, il alegem pe criterii de gust. Dincolo de savoare, stii cat de sanatos este iaurtul? 

Pentru inceput, sa ne amintim ca iaurtul este facut din lapte. Asadar, toate elementele nutritive ale laptelui: proteine animale, calciu, vitaminele B2 si B12, potasiul si magneziul, se regasesc si in iaurt. Dar unul dintre cele mai importante concepte, atunci cand vorbim despre iaurt, este acela de "bacterii probiotice". 

Acestea se regasesc si in sistemul digestiv uman si tocmai de aceea se spune ca, atunci cand ne doare stomacul, ar trebui sa consumam un iaurt natural, deoarece acesta actioneaza ca un fel de pansament gastric. De altminteri, persoanele care consuma iaurt cu regularitate sunt mai ferite de raceli (pentru ca acesta intareste sistemul imunitar) si, de regula, nu au probleme de ordin digestiv. 

Consumat cu regularitate, iaurtul ajuta la remedierea unor neplaceri precum: intoleranta la lactoza, constipatia, afectiunile colonului, inflamatiile sau infectia cu Helicobacter pylori, "responsabila" de aparitia ulcerului (atat duodenal, cat si gastric).

Sistemul imunitar va avea numai de castigat daca iti vei incepe fiecare zi cu un pahar de iaurt. Nu vei mai raci atat de usor si te vei vindeca mai repede. Si acest lucru este valabil nu numai pentru afectiunile digestive, ci si pentru infectiile respiratorii, de exemplu.

Candidozele (contractate de multe ori in urma unui tratament intensiv cu antibiotice), precum si alte tipuri de infectii vaginale se vor vindeca mult mai repede in cazul in care, pe langa tratamentul instituit de medic, vei face zilnic spalaturi locale cu iaurt, care au si efect de calmare a iritatiilor si senzatiilor de usturime. Desigur, in paralel, poti sa si consumi iaurt, care te poate ajuta sa previi astfel de situatii nedorite.

Fii insa atenta: este recomandabil ca iaurturile pe care le folosesti in scop, sa-i spunem, terapeutic sa nu contina prea multi aditivi si sa aiba culturi naturale. Numai astfel utilizarea lor va avea efectele scontate.

Consumul frecvent de iaurt poate preveni osteoporoza. Cu atat mai mult, este indicat femeilor care se apropie de menopauza (dar ar trebui consumat la orice varsta). De data aceasta, rolul cel mai important revine calciului si vitaminei D. In aceasta idee, citeste lista elementelor nutritive de pe paharul de iaurt si orienteaza-te spre o varianta bogata in vitamina D.

Poate ca toate avantajele despre care am vorbit pana acum au fost oarecum... previzibile, sa spunem. In definitiv, toata lumea stie ca iaurtul contine calciu, nu? Iata insa un lucru pe care s-ar putea sa nu-l fi aflat inca si care iti poate fi de un real folos: iaurtul ajuta si la reglarea tensiunii arteriale. 

O precizare se impune: in cazul de mai sus este vorba numai despre iaurtul degresat. Nu este greu sa ne imaginam de ce: alimentele bogate in grasimi nu le sunt recomandate celor care sufera de astfel de probleme.

Deloc in ultimul rand, iaurtul ne ajuta sa ne mentinem in forma. Senzatia de saturatie va veni mult mai repede, daca alegem sa consumam de doua ori pe zi cate un pahar mic de iaurt (inainte de masa sau intre mese). Pentru variatie (dar cu aceleasi efecte), poti opta pentru una dintre variantele: iaurt cu bucati de fructe, salata de fructe cu iaurt, dressing cu iaurt pentru diferite salate de cruditati. Aportul de calorii este nesemnificativ, in schimb avantajele sunt considerabile. 

In general, tine minte si faptul ca iaurturile cele mai recomandate sunt cele solide, nu cele lichide ("de baut"). Aceasta pentru ca, desi ar putea parea paradoxal, primele sunt absorbite mult mai usor, iar elementele nutritive se asimileaza mai eficient de catre organism. Sursa eva
14 motive pentru a manca iaurt zilnic si cum sa o faci corect
Daca ai asista la un spectacol al produselor sanatoase ce se regasesc pe piata actuala, iaurtul ar avea un loc garantat in primul rand. Daca ar fi nominalizat la categoria cel mai sanatos produs culinar, ar lua premiul cel mare fara niciun fel de emotie. Pentru ca sunt prea putine cazurile in care acesta nu este recomandat si prea multe situatiile in care poti si trebuie sa profiti de beneficiile lui. Noi iti oferim 14 motive pentru care se merita sa consumi iaurt in fiecare zi! 
Inainte, cand ma gandeam la iaurt parca mi se punea un nod in gat! Nu reusesc sa imi refulez de nicio culoare suferintele medicale din copilarie, care mi-au mancat zile bune de joaca si care m-au tintuit la pat cu sticks-uri, fructe, supe fara gust si...iaurt, evident! Pentru orice regim medical, fie ca e anemie, raceala, varicela, rujeola, indigestie sau mai stiu eu ce, primul pe lista de alimente recomandate sta tantos iaurtul! E clar ca se preteaza cel mai bine acestor afectiuni, nu? Pana sa inteleg eu ca de fapt iaurtul nu este conditionat de vreo boala si nici nu vine ca reactie culinara imediata a unui diagnostic medical, deja producatorii au lansat o gama variata de deserturi si delicii care aveau in prim plan iaurtul, iar in plan secund cereale, fructe, ciocolata, etc care ii ofereau o aroma imbietoare. O combinatie reusita care mai taiea din gustul "maladiv" pe care-l aducea cu el simplul iaurt. Totusi, lasand la o parte gustul deosebit pe care-l cautam in tot ceea ce mancam, iaurtul simplu (fara niciun fel de aroma) este folosit ca unul dintre putinele alimente cu efect terapeutic, dar cu un gust delicios. Iata 14 motive pentru care nu trebuie sa ratezi iaurtul din meniul de vara!
Versatilitatea lui - aliatul timpului nostru

Pentru ca este un ingredient foarte folositor pentru prepararea unei mari varietati de mancaruri delicioase. Pornind de la un simplu iaurt, poti crea cele mai interesante retete si iti pot surprinde prietenii cu un exotic pui tandoori sau, pentru cei carora le place ceva dulce, o tarta cu iaurt si lamaie. Plus de aas Il poti combina cu tot felul de ingrediente, de la cereale la fructe proaspete, miere, gem, nuci sau fistic.

Previne cariile!

Un studiu japonez, relatat de DailyMail, a scos in evidenta un avantaj pe care-l are iaurtul in fata celorlalte lactate: proctetia danturii impotriva cariilor. Acesta a fost realizat pe copii si a ajuns la concluzia ca cei care consuma iaurt de cel putin 4 ori pe saptamana au risc scazut cu 25% de a avea carii. Se pare ca meritul se atribuie unor proteine din compozitie care sigileaza natural suprafata dintilot.

Il poti manca oriunde, oricand, la oricare dintre mesele unei zile!

Este un aliment ce se preteaza la orice ora din zi si din noapte, fara nicio repercusiune asupra organismului. Si ce mai pui ca il poti transforma in oricare dintre cele 3 mese ale zilei, nu numai la micul dejun. Pentru mine a fost si va fi cea mai buna alegere pentru un pranz pe fuga sau o cina atunci cand nu am chef de nimic altceva.

Perfect pentru sezonul de vara

Pentru ca este racoritor. Cand soarele dogoreste afara si simti ca te topesti de caldura, ce poate fi mai bun decat un iaurt bun si rece? Este unul dintre alimentele care se asorteaza cel mai bine cu vara!

Potrivit in orice dieta de slabit


Unde mai pui ca are si mai putine calorii decat o inghetata, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa trisezi nici cu dieta pregatitoare pentru plaja.

Pentru ca un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Washington SUA arata ca marii consumatori de iaurt risca mai putin sa se ingrase pentru ca iaurtul da nastere unei senzatii de satietate. Astfel, se pare ca cei care mananca iaurt consuma mai putine calorii la o singura masa.
Previne osteoporoza!

Pentru ca este o sursa grozava de calciu care, impreuna cu vitamina D, ajuta la prevenirea osteoporezei.

Reduce riscul aparitiei hipertensiunii

Hipertensiunea a devenit o problema globala in fata careia se incearca tot mai multe cai de prevenire a ei. Un studiu realizar in Spania a demonstrat ca iaurtul este una dintre acele cai prin care putem sa prevenim problema, evitand astfel sa ne confruntam cu efectele ei nedorite.

Ajuta la sintetizarea si absorbtia altor nutrienti

Pentru ca o dieta care include iaurt ajuta la absorptia altor nutrienti din alimente, cum ar fi calciul sau vitamina B. Acidul lactic prezent in iaurt ajuta la digestie si sintetizeaza mai bine calciul din lactate, facandu-l mai usor sa fie absorbit de organism.

Pentru un sistem imunitar imbatabil!

Pentru ca are un continut bogat de proteine, vitamine si minerale, precum fosfor, iod, B2, B5 si B12 si este, cu siguranta, o alternativa placuta inghitirii unui pumn de suplimentare alimentare si vitamine.

Previne si trateaza peste 80% dintre problemele digestive

Dureri de stomac, crampe abdominale, disconfort, digestie ingreunata - toatese revarsa asupra intregii tale stari de spirit. Consumat zilnic iaurtul trateaza si previne peste 80% dintre problemele digestive, datorita microorganismelor vii, echilibrand si imbunatatind considerabil tranzitul intestinal.

Reduce riscul cancerului de vezica cu pana la 36% in cazul femeilor.


Un studiu suedez din 2008, realizat pe peste 80.000 de mii de persoane timp de 9 ani, a aratat ca un consum de numai 2 portii de iaurt zilnic reduce considerabil riscul de cancer la vezica urinara, mai exact, in cazul femeilor cu pana la 36%, totul datorita bacteriilor benefice pe care le contine.

Pentru un ten curat si sanatos...

Nu putine sunt mastile faciale care contin acest produs, tocmai datorita continutului de vitamina D si E, extrem de benefice pentru sanatatea tenului.

Pentru o respiratie proaspata

Iaurtul si-a dovedit eficacitatea nu numai in protectia danturii impotriva cariilor, dar se pare ca reprezinta o metoda naturala si sanatoasa de a-ti improspata respiratia si de a scapa de probleme ale gingiilor.

Scade riscul de cancer de colon!

Un studiu francez a reusit sa demonstreze ca persoanelor care au mancat iaurt constant li s-a injumatatit cantitatea de celule precanceroase din colon fata de cei care nu au avut parte de acest produs in meniu.

Cum sa o faci corect?

- cel mai util sfat este sa il mananci simplu (necombinat), pentru ca atunci beneficiezi de calitatile lui la maxim si sa nu te alegi cu un numar de calorii extra cel mai adesea procurat de zaharul cu care sunt indulcite o paret dintre iarturile cu fructe sau cu alte adaosuri
- alege iaurturile fara grasimi foarte multe (in principal cele cu sub 10% grasime sunt bune)
- foloseste-l in mancaruri in locul smantanei (e mai putin gras si ai mai mult de beneficiat de pe urma lui); de asemenea, evita sa mai faci dressing-uri grase la salate si pune doar iaurt simplu in care adaugi cateva condimente, pentru aroma - Sursa feminis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii