Translate

joi, 12 septembrie 2013

Siropuri

Siropuri
Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Siropurile se prepara in doua moduri:

Din solutii extractive apoase (infuzii, decocturi, macerate) la care se adauga zahar. La 360 ml. lichid se adauga 640 g zahar. Intrucat zaharul este daunator este preferabil sa se adauge zahar invertit care se prepara foarte usor. Reteta de preparare a zaharului invertit: 1 Kg zahar alb, 450 ml de apa si o lingurita de acid citric sau acid tartric (sare de lamaie). Toate aceste produse se fierb in clocote mici, timp de 10 minute intr-un vas emailat (se interzice folosirea inoxului sau a aluminiului).

Fierband in clocote, zaharul se transforma intr-o compozitie limpede ca mierea iar pe marginea vasului se aduna o spuma pamantie la culoare care se strange cu lingura de lemn si se arunca. In ultimele 2-3 minute se micsoreaza intensitatea focului, pentru ca siropul sa nu se inchida la culoare. Cand este gata, zaharul nu mai colecteaza spuma si are consistenta unei smantani mai subtiri.

Se lasa la racit putin si cand este caldut inca, se strecoara prin doua straturi de tifon si se toarna in borcane curate. Se foloseste atat la ceai, cafea, lapte, siropuri cat si la prajituri (cu conditia de a micsora cantitatea de lichid sau eventual de albusuri). In loc de zahar se poate folosi si mierea. De exemplu, pentru un decoct de plante, la 40% lichid, se adauga  60%  miere,

2. Prepararea siropurilor din fructe sau legume proaspete: catina, coacaze negre, gutui, afine, mure, ceapa, usturoi etc. Pentru siropul de fructe, se storc fructele si se obtine in prima faza siropul natural de fructe (in care raman neschimbate vitaminele si mineralele). La acesta se adauga zahar invertit sau miere.

De obicei daca siropul este indulcit cu miere, la o parte concentrat natural se adauga trei parti miere. La siropul natural nu se adauga coloranti, arome sau conservanti sintetici pentru ca sunt daunatori sanatatii.

Cateva siropuri preparate in casa:
- Sirop din pin: o mana de ramurele cu muguri si ace de pin, 2 litri de apa minerala plata, miere naturala. Se taie marunt ramurelele si muguri de pin si se pun la fiert intr-un vas emailat. Cand compozitia a scazut la jumatate se opreste focul si se lasa la racit 20 de minute. Se strecoara prin tifon dublu si se adauga miere naturala dupa gust. Se administraza cate 6 lingurite pe zi in tratamentul bronsitelor.

- Sirop din ridichi negre: trei ridichi negre, 400 g miere naturala. Ridichiile de marime mijlocie se spala bine si se dau prin razatoare. Se pun intr-un vas de portelan si se amesteca cu mierea. Se acopera si se lasa la macerat timp de 12 ore. Se strecoara prin tifon dublu si siropul se pun la rece in vase de sticla de culoare inchisa. Se iau 4-6 linguri pe zi. Este indicat in bronsite cronice, afectiuni pulmonare, litiaze biliare. Este un sirop cu efecte deosebite in tuse rebela.

- Sirop vermifug din usturoi: 500 g de ustsuroi, 1 litru de apa fierbinte, 3 Kg de miere naturala. Se marunteste usturoiul fin in vas de lemn sau portelan si se opareste cu 1 litru de apa incalzita la aproximativ 75o C. Se amesteca de mai multe ori cu o lingura de lemn dupa care se acopera etans vasul si se lasa in repaus timp de 50 de minute. Se strecoara apoi prin tifon dublu, se adauga mierea, apoi se amesteca pana la omogenizarea totala. Se consuma dimineata pe stomacul gol 3-4 linguri, pana la eliminarea tuturor parazitilor.

- Sirop din ceapa si usturoi: 10 cepe mijlocii, o capatana mare de usturoi, 1 litru de lapte, 250 g miere naturala. Ceapa si usturoiul se maruntesc fin si se pun impreuna cu laptele la fiert timp de 5 minute. Se strecoara prin tifon, se raceste si apoi se amesteca cu mierea. Se administreaza cate o lingura la doua ore in decursul unei zile. Se foloseste in tratamentul virozelor respiratorii, in tratamentul tusei in convalescenta.

- Sirop de lamaie cu glicerina:  o lamaie,  2 linguri de glicerina, miere. Lamaia se pune la fiert cu apa la foc domol timp de 10 minute, se taie usor in doua, si se stoarce intr-un pahar. In sucul obtinut se adauga 2 linguri de glicerina, se agita bine amestecul si se umple paharul cu miere. Se iau din acest amestec 6 lingurite pe zi in cazul tusei rebele. Este eficient la toate varstele.

- Sirop din suc de struguri: 1 litru de suc de struguri proaspat rosu sau alb, 10 tulpini de patrunjel cu tot cu frunze, 2 linguri de otet din vin si 300 g miere de tei. Se pune la fiert mustul cu patrunjelul taiat fin, timp de 10 minute, la foc domol si fara contact direct cu flacara. Dupa 10 minute se ia vasul de la sursa de foc, se adauga otetul si mierea amestecand bine compozitia. Se toarna in sticle si se pastraza la loc intunecos si rece. Se consuma in scurt timp. Este recomandat in cardiopatie ischemica dureroasa, nevroza cardiaca si in general in afectiunile inimii.

- Sirop din coacaze negre cu zahar invertit: 1,250 Kg coacaze negre, 1 Kg zahar alb, 450 ml  apa si o lingurita de acid citric sau acid tartric - sare de lamaie. Sucul obtinut din fructele  zdrobite se amesteca cu zaharul invertit, se lasa la rece 24 de ore. Se toarna in sticle de culoare inchisa si se pastreaza la loc intunecos si rece. Este un excelent tonic in starile de convalescenta si debilitate, cu efecte deosebite in anemii.

- Sirop de patlagina: se fierb acoperit 200 g frunze de patlagina proaspata in 400 ml apa, la foc mic timp de jumatate de ora.Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se adauga 100 g miere amestecand bine.Se dau 6 lingurite pe zi la copii sau 3-6 linguri pe zi la adulti. Siropul tine 3-4 zile la temperatura camerei sau 7 zile la frigider. Atentie: siropurile sunt contraindicate diabeticilor.

e – Utilizarea solutiilor extractive hidroalcoolice. Sunt forme de utilizare a produselor vegetale in care plantele sunt macerate intr-un amestec de apa si alcool cu o concentratie mai mare de alcool in cazul tincturilor si mai redusa in cazul vinurilor medicinale. Sursa bodyalchemist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii