Translate

marți, 23 iulie 2013

De patru ani încoace, firmele private au fost jefuite cu peste 10 miliarde euro din cauza legii insolvenţei

Ziarul Financiar a scris pe 24 iunie 2013 că băn­cile au refuzat în luna mai 2013 decontarea de cecuri, bilete la ordin şi cambii în valoare record de 1,2 miliarde de lei (270 mil. euro) deoarece nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile, potrivit datelor BNR.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut refuzurile la plată au crescut cu 70%. Putem aproxima că, de când a început criza, sumele refuzate la plată se ridică la o medie de 150-200 de milioane de euro pe lună. Această realitate ne duce la concluzia că în ultimii 4 ani şi jumătate au fost neplătite facturi emise între firme de minimum 10 miliarde de euro, ceea ce este un MARE DEZASTRU pentru România!

Ce se întâmplă de fapt?
Este cunoscut faptul că o economie sănătoasă şi NORMALÂ funcţionează pe baza plăţilor la termen (plata mărfii se face la 2 - 4 luni de la livrare), ceea ce duce la dezvoltarea unei ţări.
Aşa s-a dezvoltat în România în anii 2004 - 2009 cea mai performantă reţea de INTERNET din Europa în condiţiile în care companiile de internet nu aveau bani. Aceste fir­me au realizat micile reţele zonale de inter­net cumpărând de la importatori echi­pamente pentru reţelele de internet, cu plata la 2 - 3 luni. Astfel România are cea mai ra­pidă reţea de internet din Europa, iar preţul este cel mai mic posibil.
Pentru o ţară care vrea să se dezvolte, plata trebuie să fie obligatoriu la termen. Creditul acordat de bănci pentru proiectele firmelor este extrem de important, dar cu condiţia ca băncile să nu fie furate, ca acum, de firme ce nu îşi achită creditele intrând în insolvenţă.
Numai că starea de fapt a lucrurilor în România este exact cum nu trebuie să fie.
Până în 2008 toată lumea comercială se uita cu respect la fila cec şi de aceea mulţi „oameni de afaceri“ cu intenţii frauduloase nu doreau să emită file cec pentru plata mărfii achiziţionate. Aşa se livra marfa cu plata la
2 - 4 luni, iar pentru a se plăti cu siguranţă marfa, cumpărătorul emitea bilet la ordin sau FILĂ CEC. Din vara anului 2008 au început problemele pentru toate firmele ce aveau distributie naţională de produse. Clienţii tradiţionali ai marilor importatori au realizat că se poate fura uşor prin intrarea în INSOLVENŢĂ a firmei lor şi pot da ţepe celor care le livraseră mărfurile.

De fapt, ce făceau aceste firme?
Din acel moment au început să intre tot mai multe dintre aceste firme în însolvenţă, iar patronii lor refuzau să plătească biletele la ordin şi filele cec. Astfel toţi aceşti hoţi financiari şi-au mutat banii şi activele pe o altă firmă nouă, care, culmea, nu era în insolvenţă...
Eu, proprietarul CABLE SRL Oradea aveam zile în 2008 - 2009 în care primeam 5 bilete la ordin şi file cec refuzate la plată.
Incredibil ce se poate întâmpla într-o ţară  aparent fără JUSTIŢIE!
Fila cec neachitată ar trebui să se pedepsească cu în­chi­soare de la 3 la 15 ani pentru ÎNŞELÂCIUNE, aşa cum prevede Codul penal, conform articolului 215 alin. 1-4 C.P.
Numai că în practică hoţii au auzit că acest articol DUR nu se aplică şi astfel au început furturile între firme.
Această situaţie este favorizantă hoţilor şi distructivă economiei nationale! Economia ţării este sabotată de­oarece sunt favorizaţi infractorii, neluând în considerare de foarte multe ori probele de la dosar. Am avut cazuri în care Poliţia a muncit la un dosar cu file cec neplătite peste 1 an şi a propus trimiterea în judecată a infrac­torului, dar procurorii au dat scoatere de sub urmărire penală, neluând în seamă probele aduse de Poliţie, prin care se demonstra clar că infractorul a comis o gravă înşelăciune prin neplata filelor cec.
Până şi neplata biletului la ordin neplătit ar trebui drastic pedepsită deoarece neplata biletului la ordin se introduce exact la art. 215 alin 1-3 C.P. „Prezentarea unei fapte Neadevarate ca fiind Adevarată“.
Ce înseamnă aceasta? Că dacă cumperi marfă de la o firmă, iar pentru plata ei emiţi BILET la ORDIN şi nu-l plăteşti la scadenţă ai realizat o ÎNŞELÂCIUNE conform art. 215 alin. 1-3 C.P. şi anume ai promis că vei plăti biletul la ordin, dar tu cu bună ştiinţă nu l-ai plătit.
Ce să mai vorbim despre nepedepsirea celor ce nu plă­tesc biletul la ordin... dacă dumnealor nu aplică legea nici în cazul neplăţii FILEI CEC care este incriminată di­rect, la art. 215 alin. 4 C.P. „Obţinerea de bunuri mate­ria­le necuvenite prin emiterea de filă cec fără a avea dis­ponibil în cont se pedepseşte cu Inchisoare de la 3 la 15 ani!“
Mai mult decât atât, dovedind parcă complicităţi cu infractorii care efectiv duc la disfuncţionalităţi grave în economia naţională, dosarele cu file cec neachitate se ţin la Parchete chiar şi 4 ani, iar apoi se dă în majoritatea cazurilor ironic Neînceperea Urmăririi Penale sau o amendă administrativă foarte mică de doar 1.000 de lei.
Păgubiţii neînţelegând ce se întâmplă se plâng instanţelor de judecată împotriva procurorilor. De obicei toate aceste procese se pierd şi astfel firmele păgubite rămân după 3 sau 4 ani de cheltuieli enorme şi mulţi nervi... şi fără bani şi cu onoarea batjocorită de către aceşti infractori financiari.
În luna iunie 2012 comisarul european, în raportul său pentru România a zis: „România nu este pregătită să intre în Schengen deoarece marii corupţi şi cei cu dosare importante de inşelăciuni nu sunt pedepsiti“.
În justiţie nu sunt luate în seamă PROBELE SCRISE de la Dosar prin care infractorul se obligă să plătească filele cec! Cum e posibil aşa ceva? Sunt date soluţii de NUP doar pe baza afirmaţiilor mincinoase ale infractorilor financiari.
Toate aceste firme care au furat cu file cec sau cu bilete la ordin alte companii serioase au solicitat intrarea în INSOLVENŢÂ pentru a nu înapoia banii neplătiţi. Paradoxal este faptul că pe timpul cercetărilor un ase­menea demers este interpretat de magistraţi în favoarea infractorilor: nu au făcut-o cu intenţie, regretă fapta realizată, a vrut să plătească fila CEC..., dar nu a avut bani. Trebuie de urgenţă anulat acest Articol 18 indice 1, pe baza căruia scapă toţi infractorii României!
Cum este posibil să nu pedepseşti nişte infractori pe­ri­culoşi care îşi permit să fure cu file cec firme serioase, având în vedere că ei nu au plătit datoria firmelor păgubite?
Astfel s-a ajuns la o AVALANŞĂ de INSOL­VEN­ŢE în România şi totodată la un DEZASTRU NAŢIONAL în economie!
Justiţia trebuie să pedepsească pe cei ce nu achită file­le cec sau biletele la ordin. România pentru dezvol­ta­rea sa are nevoie de o mare DISCIPLINĂ FINAN­CIARĂ! Nu e firesc ca puţinele firme care dăm impozit statului să nu fim protejate de justiţie, având în vedere că noi achităm la timp taxele către buget.
Mai mult decât atât, suntem târâţi prin procese timp de 3-4 ani şi în final nu recuperăm nimic.
Dar din păcate INSOLVENŢA companiilor se oferă la TARABĂ de către JUSTIŢIE !
Adică, judecătorii acordă în 3-5 zile la toată lumea in­sol­ventă, fără a cere Finanţelor să verifice unde au dispă­rut banii şi bunurile materiale din acea firmă în ultimul an.
Nu este posibil să acorzi atât de uşor la toţi DERBEDEII României INSOLVENŢA firmelor lor, fără a verifica de ce nu pot plăti o factură pentru care ei îşi cer insolvenţa !
Sunt judeţe unde în fiecare zi intră în insolvenţă 20 - 23 de firme şi astfel statul român este primul prejudiciat, deoarece aceste firme nu-şi mai achită taxele şi im­po­zitele către bugetul statului. Există oameni de afaceri care au 5 vile şi 6 maşini scumpe, dar au ajuns la un record de 15 firme aflate în insolvenţă. De ce se menţine această Lege a Insolvenţei care distruge economia ţării?
Atenţie! Nu am singur această opinie. Eu, patronul SC Cable SRL Oradea, împreună cu alte 155 firme păgubite grav (ADEPLAST, Asociaţia Firmelor Bihorene) am făcut mai multe memorii la guvernele ţării... dar nu am găsit rezolvare... România are nevoie de un PARLAMENT de NAŢIONALIŞTI care să rezolve aceste grave probleme financiare!
Firma de consultanţă Coface România explica acum câteva luni că doar 1% din firmele intrate în insolvenţă îşi mai reiau într-o anumită formă activitatea. Deci 99% din firmele intrate-n insolvenţă nu vor să-şi achite datoriile şi deci prin insolvenţă ele fură creditorii.
Nu înţelegem de ce cu atâta uşurinţă judecătorii acceptă planul de reorganizare propus de lichidatori (de cele mai multe ori aflaţi în prietenie cu insolvabilii), care propun să nu se achite banii creditorilor.
De doi ani este o modă nouă în rândul firmelor, foarte multe firme care nu-şi pot recupera banii de la clienţii ce au intrat în insolvenţă, acumulează timp de 5 luni mari datorii la bugetul de stat prin neplata taxelor, iar după aceasta îşi cer şi ele insolvenţa pentru a recupera (de la stat) o parte din banii neplătiţi de către clienţii insolvabili. Apoi îşi deschid altă firmă pe care îşi continuă activitatea veche. Astfel, statul Român pierde foarte mulţi bani datorită faptului că nu a anulat LEGEA INSOLVENŢEI nr. 85/2006, favorabilă cârdăşiilor dintre lichidatori şi firma introdusă în insolvenţă în detrimentul creditorilor chirografari (furnizori).
Tribunalele sunt sufocate de numărul ma­re de insolvenţe. Se dau termene în procesele co­merciale şi la 14 luni... se judecă şi la ora 17 în tribunale...
Măsuri Urgente ce se impun pentru nor­ma­lizarea situaţiei în economie:
- Anularea Legii Insolvenţei!
- Emiterea de urgenţă a unei legi severe prin care toţi patronii firmelor aflate în insolvenţă, în reorga­nizare sau în faliment să-şi achite în 2 luni toate datoriile la statul român, bănci şi firme creditoare (care au livrat marfă şi nu au încasat banii)! Dacă nu-şi achită în 2 luni toate aceste datorii, proprietarii firmelor să fie pedepsiţi, în funcţie de suma neachitată!
- Un dosar penal pentru înşelăciune cu file cec ne­achi­­tate să fie finalizat la parchet în maximum 4 luni! Având în vedere că autorul înşelăciunii este cu­noscut, nu e normal să se studieze un dosar 4 ani şi să se finalizeze cu NUP. Trebuie o lege severă cu pe­dep­se drastice dacă nu se achită integral fila cec până la finalizarea anchetei de la Poliţie!

Statul român are peste 10 miliarde de euro bani nerecuperaţi de la firmele ce au intrat în insolvenţă, băncile 4 miliarde, firmele private peste 10 miliarde...
Cu asemenea val enorm de insolvenţe pe care guvernele nu l-a oprit şi România se îndreaptă tot spre insolvenţă, dar una chiar reală! Nu o insolvenţă nereală în care se ascund firmele ce vor să fure băncile, bugetul de stat prin neplata taxelor sau firmele creditoare. România se îndreaptă repede către FALIMENT!
Dar există două categorii sociale care nu se îndreaptă spre insolvenţă: avocaţii şi lichidatorii. Ei se îmbogăţesc în această perioa­dă neagră pentru economia ţării, în care datorită avalanşei de insolvenţe firmele serioa­se sunt jefuite cu sume enorme, la fel şi băncile, dar şi sărmanul buget al atatului.
Iar ca totul să fie complet şi astfel să se blocheze şi mai rău economia ţării, acum a fost votat în Parlament noul Cod penal - unde neplata filei cec nu este pedepsită cu închisoare, ci doar cu o amendă extrem de mică. Cu alte cuvinte Parlamentul ţării a votat ca din primavara lui 2014 pedeapsa cu închisoare pentru neplata filei cec să fie ELIMINATÂ! Acest lucru este extrem de grav! Odată ce se scoate din noul Cod penal pedeapsa cu închisoare pentru neplata filei cec... în România va fi un mare dezastru în economie!
1. Toate procesele pentru înşelăciune prin neplata filei CEC se vor termina cu NUP şi o amendă de maximim 1.000 de lei, deşi patronii păgubiţi au cheltuit enorm de mulţi bani şi stres în 3-5 ani de procese. Ei se vor răzbuna pe statul român şi nu vor mai da taxe la stat!
2. În România nu se va putea livra marfă cu plata la 2-3 luni pentru că nu va exista o siguranţă a plăţii mărfii livrate!
România are nevoie de un element de siguranţă în tranzacţiile financiare între firme şi anume fila cec pentru plata mărfii livrate.

Valeriu Leucuţă este proprietarul companiei SC Cable SRL din Oradea, care se ocupă cu importul de cablu de fibră optică, cu afaceri de 25 milioane de lei în 2012
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013
Sursa ZF

Un comentariu:

  1. Fila cec neachitată, biletele la ordin fara acoperire, cambiile, scrisorile de garantie sau alta instrumente de plata false ar trebui să se pedepsească cu în­chi­soare de la 3 la 15 ani pentru ÎNŞELÂCIUNE, aşa cum prevede Codul penal, conform articolului 215 alin. 1-4 C.P. Vedeti pe cineva in puscarie pentru aceste infractiuni? Nope. Asta e justitia din Romania, de aia nu merge nimic.

    Castigi o licitatie cu statul, executi lucrarea, si dupa aia, cand se strica dupa 2 ani si ai de platit, bagi firma in faliment si dispari. Ce daca la licitatie ti s-a cerut o scrisoare de garantie FIX pentru astfel de situatii, aia e o frectie pentru unii, o poveste pentru prosti.
    Comentariul ii apartine lui https://www.facebook.com/oleniuc

    RăspundețiȘtergere

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii