Translate

marți, 2 iulie 2013

Lucrurile s-au stricat în țara asta când munca lui Vasile a început să fie disprețuită în societate

Tovarășul de spriț al lui tata este, de o viață, Vasile, un tâmplar. Prietenia dintre ei s-a legat datorită unor lucruri mai simple decât vă închipuiți...când pe Vasile l-a durut spatele, l-a sunat repede pe tata, care, medic fizioterapeut fiind, a știut să i-l repare, iar când tata a căzut, într-o seară, cu patul lui șubred, tata l-a sunat pe Vasile, iar Vasile ne-a făcut în toată casa niște paturi de putem juca și fotbal pe ele.Ambii au fost mulțumiți ..unde vreau să ajung?
Lucrurile s-au stricat în țara asta când munca lui Vasile a început să fie disprețuită în societate. A fost o modă, poate mai e, că e de bonton ca toți tinerii să meargă la facultate, nicio mamă n-a mai vrut să-și facă băiatul tâmplar. Mândria absolută a unei familii (întreținută de fudulia elitei) era ca, în acei patru ani de studii universitare, să se laude că are copiii studenți.
Evident, facultățile private au speculat puternic trendul și iată-ne o țară întreagă plină de telectuali cu diplome. Sistemul de învățământ încurajează, conștient sau nu, genu’ acesta de ascensiune artificială.
Pe fundalul asta, a apărut meritocratul Funeriu. Care meritocrat ce a făcut în mandatul lui? A înăsprit examenul de final, fără să fi reformat deloc sistemul.
Meritocrație într-un sistem putred înseamnă încurajarea fuduliei. Atât și nimic mai mult. La un moment dat, Funeriu a vorbit despre necesitatea înființării școlilor de meserii, dar n-a concretizat nimic. În mandatul lui, tema schimbării manualelor a fost moartă, la fel ca în mandatele inepuizabilei Andronescu. Zecile de licee cu promovabilitate zero nu trebuie să existe, problema e a sistemului, nu a elevilor care nu iau bacul. Nu e obligatoriu ca toată lumea să facă liceul, ca să nu mai vorbim de facultate, important este să îndreptăm copiii către ce li se potrivește. Degeaba întreținem tensiunea aceasta la bac, între proști și deștepți. Toată lumea știe că un elev cu înclinații intelectuale ia bacul fără probleme (desigur, cu muncă, dar fără să depună eforturi supranaturale), problema este să nu transformăm acest bac într-un moment de frustrare pentru ceilalți. Hai să începem să schimbăm sistemul de la clasa zero, iar apoi putem vorbi și despre performanță. Nu invers.
Sursa Sidonia Bogdan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii