marți, 8 ianuarie 2013

Cheltuielile romanilor, aproape egale cu veniturile. Pe ce se duc banii

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul al treilea din 2012, in medie, de 2.214 lei lunar pe gospodarie (771 lei pe persoana) si au reprezentat 90,1% din nivelul veniturilor totale, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii au fost: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, de doar 1%.

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare in urban fata de rural cu 312 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 10 lei.

Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 43,3% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 17,4% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2012, in medie, 42,0% din consumul gospodariilor.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli (19,1%), este legata de plata utilitatilor pentru locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei).

In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (15%), iar la polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (0,9%) si cele pentru educatie (0,3%).

Veniturile gospodariilor

Veniturile totale medii lunare au fost, in trimestrul III din 2012, de 2.457 lei pe fiecare gospodarie si de 856 lei pe persoana.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.080 lei peluna pe gospodarie (725 lei/persoana), iar veniturile in natura la 377 lei/luna/gospodarie (131 lei/persoana).

Potrivit INS, in trimestrul III 2012, veniturile banesti medii au reprezentat 84,7% din total. 

Salariile si celelalte venituri asociate acestora au reprezentat cea mai importanta sursa de venituri (51,1%), la formarea veniturilor totale ale gospodariilor contribuind, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23%), veniturile din agricultura (4,2%), veniturile din activitati neagricole independente (3%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (2%). O pondere importanta au fost detinute si de veniturile in natura (15,3%) si de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,6%). 

In trimestrul III din anul trecut, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 23,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 8,6% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. Tot pe segmentul urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64% din salarii, de 22,2% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,4% din total. 

In mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38% din totalul veniturilor, cea mai mare parte a acestora (27,7% din totalul veniturilor) fiind formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura (10,3%). O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a mai revenit veniturilor salariale (29,6%) si celor din prestatii sociale (24,3%). Sursa Dailybusiness

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii