Translate

marți, 18 septembrie 2012

Peştii cu malformaţii din Olt au impacientat pescarii

Mai mulţi pescari din judeţ se plâng de o malformaţie pe care o întâlnesc tot mai frecvent la peştii din Olt. Aceştia susţin că în ultimele luni au capturat sute de peşti care prezintă o secreţie anormală la nivelul capului. Reprezentanţii AJVPS Olt confirmă aceste sesizări, însă măsurile se lasă aşteptate. Pe de altă parte, cei de la DSVSA Olt îi îndrumă pe cei care depistează astfel de probleme la peşti să se adreseze direcţiei pentru teste medicale gratuite ale vertebratelor.

Oamenilor le este teamă să mai meargă la pescuit în zonele în care a fost depistată această problemă şi vor să afle care este sfatul specialiştilor în acest caz. Deşi au cerut explicaţii de la asociaţiile de pescuit la care sunt abonaţi, aceştia s-au lovit de indiferenţă şi nepăsare. Peştele capturat nu a fost consumat, iar principala suspiciune a pescarilor rămâne poluarea apei.

„Ne este frică să mai consumăm peştele”

Pescarii sunt nemulţumiţi că nu sunt prelevate probe de la peşti şi duse la un laborator pentru a şti dacă sunt sau nu expuşi unor riscuri de îmbolnăvire în cazul în care îl consumă. Aceştia susţin că specia cea mai afectată este carasul, deşi este o specie cunoscută ca fiind rezistentă la braconajul cu produse chimice.

„Am prins astfel de peşti mutanţi în mai multe zone de pe Olt, la Moşteni, Mamura, Mărgheni şi Fărcaşele. Am vorbit cu alţi pescari din judeţ care au întâlnit această problemă. Peştii, în special carasul, prezintă o malformaţie după cap, un fel de cocoaşe pline cu o secreţie lichidă care se aseamănă cu puroiul. Ne este frică să mai consumăm acest peşte bubos, vrem să ştim la ce riscuri ne expunem şi nimeni nu ne spune. Dacă sunt afectaţi şi cei care nu prezintă aceste cocoaşe şi noi îi consumăm? Dacă noi, pescarii, ne-am dat seama că este o problemă pe distanţe destul de largi, cu siguranţă şi cei care sunt plătiţi pentru asta cunosc problema. Peştele a fost otrăvit sau apa a fost poluată pe aici, prin zonă, pentru că aceşti peşti nu puteau trece de ecluze spre nord. Ce facem, plătim bani pentru permise şi mergem să pescuim în bălţile private ca să fim siguri că nu ne infectăm cu cine ştie ce?”, declară Laurenţiu Preda, unul dintre pescarii care au capturat mai mulţi peşti cu această problemă.

„Am primit nişte sesizări în acest sens”


Dumitru Dinică, secretarul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv(AJVPS) din Balş, confirmă aceste sesizări venite din partea mai multor pescari, însă nu consideră că este cazul ca aceştia să se impacienteze. Acesta susţine că este pentru prima dată când primeşte acest tip de sesizări.

„Au venit câteva persoane la mine şi mi-au spus despre această problemă, nu cred că este vorba de mare lucru. Peştii pot fi loviţi, nu pot spune nimic până nu sunt făcute nişte teste amănunţite de către autorităţile competente. Până acum nu am întâlnit acest gen de situaţii. Dacă vor continua să existe astfel de sesizări, vom lua măsuri, dar este posibil să fie o întâmplare prinderea acestor peşti”, declară Dinică. 

„Să ne aducă un peşte cu această problemă şi-l vom testa”


Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt susţin că nu au primit vreo sesizare în acest sens până acum. Aceştia îndrumă pescarii care prind peşti cu acest tip de afecţiune să îi aducă la Direcţie pentru a fi testaţi corespunzător.

„Nu am primit până acum o astfel de sesizare, nici nu cred că este vorba despre ceva grav, pentru că am fi fost anunţaţi de către asociaţiile de pescuit sau de către alte autorităţi competente dacă această problemă ar fi fost întâlnită frecvent. Oricum, cei care depistează peşti cu acest tip de probleme pot veni la noi pentru a-l testa gratuit. Aceasta este cea mai rapidă şi eficientă soluţie pe care o au la îndemână, iar noi le vom spune dacă sunt sau nu expuşi vreunui risc în cazul consumului acestor peşti”,declară Veronel Bolborea, directorul executiv al DSVSA Olt.

Peşti cu malformaţii, prinşi şi pe Dunăre 


În urmă cu mai puţin de două săptămâni, şi pescarii de pe Dunăre au semnalat această problemă a peştilor „cocoşaţi” sau „buboşi”, cum au fost numiţi. Şi atunci a fost vorba tot de specia caras, peşti prinşi în apropiere de localitatea Moldova Nouă. În judeţ, acest tip de peşti a fost prins în râul Gengea, de lângă Balş. Atunci, principala suspiciune se baza pe deversarea mizeriei de la Colegiul Tehnic în râu.

„Am mai întâlnit cazuri pe Gengea, la Balş, când am prins nişte peşti cocoşaţi care probabil ajunseseră aşa din cauza deversărilor făcute de Colegiul Tehnic în urmă cu mai mulţi ani. Atunci, boala de la peşti s-a manifestat în timp, poate că şi pe Olt este aceeaşi problemă. Este destul de suspect, pentru că, acum câţiva ani, tot în Balş, au fost aruncate substanţe toxice în Balta Gării, iar câteva sute de kilograme de somn au murit din această cauză în câteva zile. Atunci, carasul nu a avut nimic, pentru că, de regulă, este o specie foarte rezistentă la aceste probleme. Până nu dispare această problemă a peştilor cu malformaţii, nu o să mai mergem la pescuit, pentru că ne este teamă să nu ne îmbolnăvim”, declară Costel Răducu, pescar din Balş.
Sursa gazetanoua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii