Translate

miercuri, 19 septembrie 2012

Discursul presedintelui ELDR sir Graham Watson in Parlamentul European de la Strasburg de pe 12 septembrie 2012


România oferă un studiu de caz din studiile de tranziţie de la comunism. România are un preşedinte presupus că a ar fi fost membru al securităţii, o clasă politică care imi este teama ca nu au reusit să  se separe de trecut, o cultură care dupa douăzeci de ani, încă nu a scapat de tot de corupţia comunismului.

Din acest episod recent nu iese nici-un un partid castigator, inclusiv Uniunea Europeană.

Comisar Reding, va spun ca nu a fost în nici un sens o "lovitură de stat", sau  "lovitură de stat parlamentar".

O majoritate a membrilor unui parlament ales în mod democratic a votat pentru a contesta un președinte cu o lunga istorie de abuzuri facute din biroul său, pentru că a încercat să transforme o democraţie parlamentară într-un fief prezidenţial. Curtea Constituţională a declarat procedură de suspendare președintele să fie constituțională. Preşedintele însuşi a acceptat procedura atunci când sa dus la Parlament să răspundă la întrebări.

Ce sa întâmplat atunci sunt aproape chestii de basm. Aceasta îi face pe mulți să fie de acord cu Emil Constantinescu, în scrisoarea sa către președintele Schulz că mandatul actual al președintelui din România este nelegală.

În România, numirile în funcții publice sunt de prea multe ori partizane. Președintele și-a protejat postul său, prin plasarea amicii săi în poziții de putere. Transparency International, Freedom House și alții au avertizat împotriva unei inversari treptate a statului de drept.

Nu este pentru prima dată, cand președintele este confruntat cu o punere sub acuzare. Când a schimbat legea referendumului, împotriva avizul Comisiei de la Veneția, prietenul său Ombudsmanul a respins o petiție pentru a contesta mutarea de la Curtea Constituțională.

În nici o altă țară a UE nu este declarat un vot invalid dacă mai mult de jumătate dintre oamenii nu au participat la vot. De ce a Comisia a insistat pentru asta in cazul româniei?

În orice altă țară, în cazul în care mai mult de 85% din votanti au votat  pentru un președinte pentru a merge, acel presedinte este demis!

O parte a problemei este că Partidul Popular European, dornic de a stimula poziția sa majoritate, a salutat în oamenii săi ori cum ar fi ;Berlusconi, Borisov și Băsescu: Echipa B a Europei. Au jucat rapid la pierdere cu statul de drept. Totul din cauza  PPE, toate protejate de PPE.

Socialiștii europeni au decis să se mute în acest an Congresul de la București, la Bruxelles.
Știm PPE nu are nici un sens o astfel de rușine, deoarece au dat prim-ministrul Orban ovaţii în picioare cinci minute! Ele sunt pe aceeași pantă alunecoasă cu Saakaşvili.

Le amintesc de cuvintele lor Konrad Adenauer: Dumnezeu a pus limite pentru înțelepciunea omului, dar nu pe prostia lui.

Daca toate partidele din Europa nu sunt scrupuloase in ceea ce priveste  cu privire la regulile de detaliu ale democrației și statului de drept, viitorul Europei este în pericol.

Cel mai bun lucru pentru România acum ar fi alegeri noi, atât Parlamentul, cât și pentru președinte, în urma recomandării Comisiei de la Veneția. Și o convenție între toate părțile să stabilească niște reguli de bază despre cum să se comporte într-o democrație.

UE ar putea reflecta, de asemenea, pe avantajul de a fi sistem parlamentar față de sistemele prezidențiale.

Originalul in engleza il gasiti la adresa www.grahamwatsonmep.org.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii