Translate

vineri, 5 august 2011

"Bursele scad!", "Roşu pe Burse!"

Bursele, azi...
"Bursele scad!", "Roşu pe Burse!"

Este leit-motiv-ul acestei săptamâni, care se încheie pe fondul negativ al unor termeni lingvistici foarte tari folosiţi de presa financiară şi de analişti pentru a marca o scădere care continuă încă: "prăbuşire", "scufundare", "minime istorice", etc.
Terminologia subliniază un emoţional foarte puternic, de obicei folosit de media pentru a comunica şi a prinde la public (acum se fac bani frumoşi în acest domeniu, n.n.), emoţional care însă dăunează foarte tare investitorului, mai ales din perspectiva celui care reacţionează doar emoţional şi discerne foarte greu realitatea, devenind aproape incapabil să acţioneze pe baze raţionale, după o analiză pertinentă şi având o strategie coerentă.

După 8 zile în care veştile proaste s-au îngrămădit, înregistrându-se noi şi noi minime istorice sau pe termen relativ scurt (10 luni), grijile vis-a-vis de revenirea economiei americane se păstrează, deşi votul pozitiv ar fi trebuit, după unii analişti, să atenueze scăderea şi chiar să producă nişte corecţii, iar veştile despre datoriile suverane ale ţărilor din zona euro alimentează temerile investitorilor, mai vechile probleme cu Grecia şi Irlanda, dar şi noile suspectate Spania şi Italia, fiind în centrul analizelor.

Pe Bursa românească se recomandă îngheţarea permutărilor până la apariţia unei direcţii coerente către care să conveargă mai multe elemente, întrucât este foarte greu de identificat o strategie câştigătoare.
Fondurile de pensii nu reacţioneză întrucât strategia pe termen lung nu le permite mişcări de pe o zi pe alta, ceea ce este un semnal în aşteptarea limpezirii situaţiei pentru strategiile pe termen lung, cu atât mai mult cu cât încă nu poate fi vorba despre semnale care să indice o nouă recesiune.

Pariurile câştigătoare de până acum pe termen foarte scurt au fost legate şi de mutarea investiţiilor către zona dolar, care au avut câştig de cauză datorită votului pozitiv, dar şi către obligaţiuni, investitorii încercând conservarea unor câştiguri, pe fondul frustrării aduse de lipsa de intervenţie a politicienilor pentru a impulsiona nişte direcţii pozitive.

*****

Este posibil ca această scădere pe burse să se menţină sub acelaşi imperiu de 0,5-1% pe zi şi săptămâna următoare. Cei care doresc să facă plasamente printr-o investiţie de tip unit-linked ar putea găsi momentul destul de potrivit, indicii bursieri fiind jos, iar scăderea preconizată pentru săptămâna următoare poate să fie benefică pentru perioada de evaluare a poliţei ca timp de aşteptare. Bineînţeles, există oricând posibilitatea de a începe conservator acum, în obligaţiuni, chiar fără pariu pe dolar sau euro, iar momentul limpezirii situaţiei să fie speculat pentru o creştere a contului prin redirecţionare şi mutare pe acţiuni.

coexe.blogspot

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii