Translate

luni, 1 august 2011

Armata turcă a demisionat

Turcia: Toata conducerea armatei a demisionat, in urma divergentelor cu guvernul asupra promovarii militarilor incarcerati

Seful statului major turc precum si comandantii armatelor terestra, a aerului si marinei au demisionat vineri pe fondul divergentelor cu guvernul privind promovarea generalilor incarcerati pentru presupusa implicare in comploturi anti-guvernamentale, anunta AFP.

Mai multe consultari au avut loc in ultimele zile intre seful statului major, generalul Isik Kosaner, si premierul Recep Tayyip Erdogan, inaintea reuniunii de la inceputul lunii august a Consiliului Militar Suprem (YAS) care decide promovarile in ierarhia militara.

42 de generali sunt incarcerati in prezent fiind acuzati de implicare in diverse comploturi care vizau rasturnarea guvernului Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, nascut dintr-o miscare islamista), aflat la putere din 2002.

Armata direa ca acesti militari sa poata beneficia de o promovare, desi se afla in inchisoare, in asteptarea procesului, in timp ce guvernului dorea ca acestia sa fie pensionati.

Agentia semioficiala Anatolia a precizat ca seful statului major si comandantii au cerut sa iasa la pensie.

Decizia generalilor de a renunta la functii are un rol simbolic foarte important, in conditiile in care armata, garantul laicitatii statului, a pierdut foarte mult din forta incepand cu 2007, o data cu lansarea mai multor anchete asupra unor comploturi care vizau partidul guvernamental.

Preluarea puterii de catre AKP, in 2002, a starnit temeri legate de punerea sub semnul intrebarii a laicitatii statului.

Generalul Kosaner fusese numit in acest post in 2010, pentru un mandat de trei ani.

Anul trecut, bazandu-se pe ofensiva judiciara anti-complot, membri civili ai YAS, (in special prim ministrul) au busculat rutina promovarilor.

Fara a merge pana la a-si impune deciziile militarilor, civilii au refuzat sa promoveze militari care au fost implicati in scandaluri complotiste, ceea ce a antrenat inclusiv o intarziere in numirea actualului sef de stat major.

inliniedreapta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii