Translate

luni, 25 aprilie 2016

Legislatia fiscala din Romania este de opt ori mai stufoasa decat recomanda UE

AOAR: Legislatia fiscala din Romania este de opt ori mai stufoasa decat recomanda UE. Omoara startup-urile si firmele mici
AOAR: Legislatia fiscala din Romania este de opt ori mai stufoasa decat recomanda UE. Omoara startup-urile si firmele mici
Legislatia fiscala din Romania are peste 1.600 de pagini, mult prea stufoasa in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, care recomanda sa nu treaca de 200 de pagini. Una dintre consecintele majore ale legislatiei sufocante este ca loveste in unul dintre cele mai dinamice segmente ale economiei, cele ale antreprenorilor de startup si firmelor mici, potrivit reprezentantilor Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).


"Am incercat sa citesc legislatia fiscala si este de necitit. M-am apucat de citit cu creionul in mana. Cel mai greu este de gasit subiectul si predicatul. Nu am putut. Sunt probleme grave", a declarant Anca Vlad, vicepresedinte al AOAR si proprietara grupului Fildas si a lantului de farmacii Catena.

O persoana responsabila de finantele unei afaceri trebuie sa citeasca in intregime codul fiscal, pentru ca exista pe tot cuprinsul acestuia prevederi pe care trebuie sa le cunoasca, a spus ea. Pe langa Codul Fiscal si mai multe hotarari de Guvern relevante, ANAF a dat anul acesta aproximativ 50 de decizii, care de asemenea trebuie cunoscute, a afirmat Anca Vlad intr-o conferinta organizata de AOAR pentru a discuta despre obstaclele fiscal in calea dezvoltarii economiei Romaniei.

Este imposibil de citit atata si este imposibil de inteles
In Marea Britanie, legislatia fiscala mult mai prietenoasa si are scopul de a atrage investitorii. Britanicii au organizat pe litere si pe domenii de activitate a agentilor economici legislatia, astfel incat sa fie usor de citit.

"Ca volum (legislatia fiscal din Marea Britanie, n.r.) are 200 de pagini. Nu sunt nici 200 de pagini, dar 200 de pagini recomanda Uniunea Europeana sa aiba legislatia fiscala. Cate pagini credeti ca sunt aici (in Romania, n.r.)? Noi am numarat vreo 1.600. Dar cred ca sunt mai multe”, a spus Anca Vlad.

Noi facem legislatie pentru 5% sau pentru 95%?!
Contribuabilii vor in proprotie de peste 95% sa fie corecti si sa-si plateasca taxele, insa legislatia fiscala trebuie simplificata si ordonata, astfel incat contribuabilul sa fie ajutat sa-si respecte obligatiile.

Legislatia fiscala sufoca startup-urile si firmele mici
ANAF este deschisa la discutii cu mediul de afaceri, a declarat Ana Bobirca, vicepresedinte al AOAR, insa in timp ce companiile reactioneaza in timp real la probleme, timpul de reactie al administratiei este mult mai lung.

"Ce fac oamenii intre timp? Se opresc, ingheata activitatea sau sunt sfatuiti sa apeleze la instanta. Modalitatea de adresare general valabila azi este asta. Exista o incurajare de a apela la instanta in orice situatie, ceea ce de principiu ar putea fi foarte bine, dar prelungeste timpul de rezolvare. Este posibil sa obtii o solutie favorabila, dar nu mai ai la ce sa o folosesti, pentru ca intre timp ti-ai inchis business-ul", a afirmat Ana Bobirca.

Impactul acestei stufosenii birocratice se vede mai ales la startup-uri si la firmele mici
Startup-urile si firmele mici sunt cele mai vulnerabile la greutatile generate de legislatia fiscala prea complicata, din cauza resurselor limitate de care acestea dispun.




Sursa wall-street

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii