Translate

luni, 4 august 2014

Din 2014 micii fermieri trebuie sa produca numai lapte de calitate europeana. Laptele de la tara interzis la vanzare

Micii fermieri vor trebui sa respecte norme minime de igiena, incepind cu 1 ianuarie 2014, daca vor sa-si vinda laptele pe piata, in conditiile in care la 31 decembrie expira perioada de tranzitie aprobata Romaniei pentru alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui de vaca materie prima, informeaza AGERPRES.
Sute de mii de tarani care mai castigau ceva bani din vanzarea laptelui la piata raman fara principala sursa de venit, iar statul pierde, deoarece acestia nu vor mai plati nici macar taxa pentru inchirierea tarabelor.
La nivelul judetului Alba s-au depus un numar mare de cereri pentru subventia pe lapte, comparativ cu cele depuse la nivel national: 1.171, fata 12.726 cereri, respectiv un procent de 10% din totalul cererilor depuse pe tara. In Alba sunt inregistrati peste 1000 de crescatori de bovine si ovine. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 10 – 30 iunie, o campanie de informare la nivel judetului Alba, prin care si-a propus sa aduca la cunostinta producatorilor si procesatorilor masurile care trebuie intreprinse pentru asigurarea conformitatii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene
Romania a primit in noiembrie 2011 acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerintele comunitare, pina la finele anului 2013, produsele obtinute din acest lapte putind fi vindute doar pe piata nationala.
Laptele crud de vaca trebuie sa indeplineasca standardul de calitate din UE, respectiv numarul total de germeni sa fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numarul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. In aceste conditii, fermierii trebuie sa produca numai lapte de calitate europeana (care respecta parametri de igiena de curatenie si de sanatate ai animalului si ai mediului de crestere), iar procesatorii trebuie sa preia numai lapte conform standardelor UE.
Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Manastireanu, micii fermieri cu 2-3 vaci nu trebuie sa faca investitii in vederea obtinerii unui lapte conform cu cerintele UE, insa cei care au mai multe animale si obtin o cantitate de lapte mai mare, trebuie sa-si achizitioneze un aparat de muls si un racitor.
In acest sens, Guvernul a aprobat o hotarire privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea crescatorilor de animale care detin pina la cinci capete vaci de lapte si care se organizeaza intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul comunei.
Valoarea totala a sprijinului financiar este de 70,87 milioane lei, iar cuantumul este de cel mult 5.000 euro pentru fiecare forma asociativa si cuprinde costurile aferente achizitionarii, instalarii tancurilor de racire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 de litri/unitate administrativa teritoriala organizata la nivel de comuna. Suma cuprinde si costurile cu asigurarea service-ului pentru o perioada de 12 luni de la instalare.
Potrivit unei analize efectuate de specialistii MADR, preluarea zilnica a laptelui materie-prima provenit de la fermele de mici dimensiuni devine tot mai neatractiva pentru procesatori, din cauza costurilor legate de colectarea laptelui si a lipsei existentei unei oferte cantitative concentrate.
La elaborarea Hotaririi de Guvern s-a tinut seama si de pericolul ca unitatile de procesare sa considere neviabila economic colectarea laptelui materie-prima de la nivelul fiecarei ferme de dimensiuni reduse, intrucit respectarea cerintelor ce tin de igiena mulsului nu este suficienta pentruasigurarea standardelor de calitate a laptelui.
Masura ajutorului de minimis vizeaza 41.500 de gospodarii din toata tara, care au intre unu si cinci capete si care, de la 1 ianuarie 2014, practic vor fi in imposibilitatea de a comercializa lapte neconform sau certificat ca fiind conform pe piata sau spre unitatile de procesare. In cadrul acestor gospodarii se regasesc 210.000 de capete, dintr-un total de 1,131 milioane de capete de animale inscrise in registru la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
Beneficiarii ajutorului de minimis nu vor trebui sa plateasca nicio taxa, iar primariile le vor pune la dispozitie cu titlu gratuit terenul unde va fi amplasat tancul de racire a laptelui.
ANSVSA a organizat in acest an o campanie de informare la nivel national, prin care si-a propus sa aduca la cunostinta producatorilor si procesatorilor masurile care trebuie intreprinse pentru asigurarea conformitatii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene. Scopul acestei campanii a fost de a oferi informatiile necesare celor care cresc un numar mic de animale, astfel incit sa-si poata valorifica in continuare laptele, iar unitatile de procesare sa aplice masurile necesare pentru a procesa si vinde in continuare produsele in Romania.
Productia totala de lapte de vaca, in anul 2012, a fost de 41,8 milioane de hectolitri, in scadere cu 4,4%, comparativ cu anul anterior, releva datele Institutului National de Statistica /INS/.
Sursa centruldepresa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii