Translate

miercuri, 16 iulie 2014

"Dinozauri" industriali, in epoca de gheata. Va rezista economia Romaniei la socul scumpirilor de gaze?

Sfarsitul pare tot mai aproape pentru colosii industriei romanesti care inca mai stau in picioare, dar care depind de energie ieftina. Si asta pentru ca UE insista sa deschidem pietele de gaze si electricitate. Va suferi economia Romaniei o lovitura fatala prin disparitia marilor companii energofage sau se va regenera prin noi modele de business?

CE a declansat saptamana trecuta procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza unor bariere "nejustificate" in calea exporturilor de gaze, potrivit unui comunicat al institutiei, in care se arata ca Bucurestiul are la dispozitie doua luni in vederea reglementarii situatiei, pentru a evita o trimitere in fata Curtii de Justitie a UE. 

"Intrucat producatorii din Romania sunt obligati sa acorde prioritate vanzarilor pe piata interna, iar tranzactiile cu gaze trebuie supuse unor controale prealabile si aprobarii, Comisia considera ca actualul cadru juridic din Romania creeaza bariere nejustificate in calea exporturilor de gaze din Romania si solicita eliminarea acestor bariere", se arata in comunicatul CE. 

Comisia considera ca, prin crearea de bariere in calea liberei circulatii a marfurilor in cadrul pietei interne, Romania isi incalca obligatiile in temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale. 

“Subtextul este ca tu ai gaz, dar nu e al tau, e al celui care plateste mai mult. E problema ta ca nu poti plati mai mult”, explica specialistul in domeniul energiei Catalin Dimofte.

El aminteste ca Romania a facut un targ cu UE in 2007, la aderare, si acum nu poate da inapoi din cauza ca nu ii convine liberalizarea si exportul de gaze. 

Dimofte considera ca nu avem alta solutie decat sa respectam regulile UE si sa acceptam in final scumpirile. 

“Banii n-au culoare, miros sau nationalitate. Petrom si Romgaz ar prefera sa vanda gaze pe mai multi bani”, explica specialistul. 

Industrii pe cale de disparitie 

Scumpirea gazelor va afecta companiile sensibile la evolutia pretului la aceasta resursa. 

“Situatia va fi dramatica pentru Azomures si combinatele de ingrasamite chimice ale grupului Interagro. De suferit vor avea si companiile din domeniul ceramicii si al metalurgiei”, anticipeaza Catalin Dimofte. 

El arata ca si alte mari companii, precum ArcelorMittal sau Alro, se confrunta cu o situatie similara, din cauza scumpirii energiei electrice. 

Pe de alta parte, specialistul in domeniul energiei mentioneaza ca economia este ca un organism viu si nicio companie nu persista vesnic. 

Problema este de echilibru, sa apara alte firme noi. In urma cu 10 ani nu existau toti acesti producatori de componente auto de care s-a umplut Transilvania”, subliniaza Dimofte. 

Acesta mai spune ca proprietarii combinatelor de ingrasaminte chimice stiau de mai multi ani ca pretul gazelor va creste.

“Nu ai ce sa faci. Probabil ca productia de ingrasaminte chimice se va localiza in tarile unde e gazul ieftin, precum Rusia”, adauga specialistul, punctand ca romanii trebuie sa se impace cu gandul ca vor cumpara ingrasaminte mai scumpe. 

Directorul combinatului Azomures din Targu Mures, Mihai Anitei, spunea in aprilie ca Guvernul trebuie sa faca demersuri pe langa CE pentru subventionarea indirecta a marilor consumatori de gaz pentru ca altfel acestia nu vor face fata preturilor impuse la gaz de catre producatori si se vor inchide.

Autoritatile i-au linistit pentru moment pe marii consumatori industriali, anuntand ca gazele nu se vor scumpi pentru ei in aceasta vara. Astfel, tot ce au reusit sa faca este sa prelungeasca agonia acestor companii pentru cateva luni.

Va reusi oare Romania sa ajunga la echilibrul economic mult visat, daca modelele de business vechi de zeci de ani vor esua? In timp ce “dinozaurii” industriali se pregatesc sa intre in era glaciara, la orizont nu prea se intrevad noi corporatii care sa inghita numarul mare de angajati din actualul sistem.

Consiliul Investitorilor Romani avertizeaza ca "asa-numita liberalizare, care nu inseamna decat o majorare agresiva a pretului gazelor naturale din zacaminte aflate in subsolul romanesc, se va solda cu reducerea a circa 525.000 de locuri de munca in economia nationala (cresterea somajului cu 4 puncte procentuale) si disparitia, anuala, a aproximativ 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut al Romaniei (echivalent cu o scadere anuala de 5% a PIB). Sursa Dailybusiness

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii