Translate

joi, 5 iunie 2014

Greenpeace avertizează că pe piaţa din România ar putea exista ceai chinezesc contaminat cu pesticid

Momentan, studiul s-a făcut în China, dar produsele au fost exportate şi în Europa


Mai mulţi producători de ceai chinezesc comercializează produse care conţin pesticide în cantităţi ce depăşesc nivelul maxim admis de Uniunea Europeană, avertizează Greenpeace. Specialiştii organizaţiei au făcut această descoperire în urma unui studiu recent pe piaţa chineză. Fiind, însă, vorba de mărci vândute pe piaţa europeană, astfel de produse s-ar putea regăsi şi pe rafturile supermarketurilor din România, avertizează reprezentanţii Greenpeace România. Aceştia recomandă atenţie maximă la cumpărarea unor astfel de produse.

Lipton-ul din China, un ceai cu pesticide
China este cel mai mare produ­cător de ceai din lume, dar este şi ţara unde se folosesc cele mai multe pesti­cide, avertizează Greenpeace. Potrivit sursei, deşi susţine că intenţionează să diminueze cantitatea de pesticide folosită la nivel naţional cu 20%, până în 2015, şi că a extins gestionarea ecologică a dăunătorilor pentru le­gume, fructe şi ceai, Ministerul chinez al Agriculturii nu se ţine de cuvânt.
Recent, Greenpeace a cumpărat mai multe cutii cu pliculeţe de ceai Lipton, produse şi vândute în China, de către două magazine din Beijing. Mostrele, care includeau ceai verde, ceai oolong, ceai de iasomie şi ceai negru, au fost trimise la un laborator independent pentru testarea conţi­nutului de pesticide reziduale„Am ales aleatoriu o selecţie de produse Lipton de pe piaţa chineză, iar rezultatele au fost foarte grave. Se pune un mare semn de întrebare despre siguranţa produselor Lipton şi pe alte pieţe. Fiind cea mai bine vândută marcă de ceai, Lipton profită de faptul că măsurile pentru controlul pesticidelor sunt slabe în China, totul pe socoteala consumatorilor chinezi”,spune Wang Jing, Campaigner Greenpeace pentru agricultură sustenabilă.
Potrivit acestuia, Lipton şi-a luat angajamentul de a minimiza agrochi­micalele toxice în produsele sale, dar în China face exact opusul. “Fie nu au nici cea mai mică idee despre ce se pulverizează în culturile de ceai, fie, pur şi simplu, nu le pasă”.
În urma testelor, s-a descoperit că toate mostrele Lipton conţineau pesti­cide în cantităţi care depăşeau nivelul maxim admis în Uniunea Europeană, cum ar fi Bifenthrinul, despre care oamenii de ştiinţă susţin că poate afecta negativ producţia de hormoni masculini. Folosirea unora dintre pesticidele detectate este interzisă în producţia de ceai, de către Ministerul chinez al Agriculturii, inclusiv Metho­mylul, care este foarte toxic, la fel şi Dicofolul şi Endosulfanul, care pot afecta fertilitatea, avertizează repre­zentanţii Greenpeace.

Alte mărci de ceai chinezesc, descoperite cu probleme
Potrivit acestora, Lipton se alătură topului ruşinos al celor nouă mărci de ceai chinezesc, despre care Green­peace a aflat că vând ceai contaminat cu pesticide, companii de top ale Chinei, printre care şi mărcile China Tea, Tenfu Tea şi China Tea King, produse de ceai exportate în Japonia, SUA şi Europa. Potrivit raportului Greenpeace, lansat pe 11 aprilie, în urma testărilor s-a descoperit că mostrele preluate conţineau cel puţin trei tipuri de pesticide, cel mai grav caz a fost o mostră în care au fost de­tectate 17 tipuri de pesticide. Pesticide care pot afecta fertilitatea, fetuşii sau pot provoca afecţiuni genetice.
Greenpeace solicită companiei Lipton şi altor companii producătoare de ceai, care îşi desfăşoară activitatea în China, să reducă drastic cantitatea de pesticide folosite, să înceteze com­plet folosirea pesticidelor interzise, cu grad mare de toxicitate şi să stabi­lească un sistem de control al lanţului de aprovizionare şi o trasabilitate eficientă a produselor, care să asigure reducerea folosirii de pesticide şi îndeplinirea condiţiilor legale.

Ceai cu pesticide, şi în România? Posibil.
Rezultatele studiilor Greenpeace făcute asupra produselor de ceai fabri­cate şi comercializate în China ridică întrebări şi în privinţa produselor importate în România, în contextul în care şi ceaiul Lipton se găseşte pe rafturile supermarketurilor din ţara noastră.
Întrebaţi dacă au pus la punct un studiu similar celui din China şi pe piaţa românească sau dacă au în plan un astfel de proiect, reprezentanţii Greenpeace România infirmă faptul, dar avertizează că există posibilitatea ca şi pe piaţa românească să existe ceai tratat cu pesticide este mare. “Studiul pe care noi l-am publicat pe site-ul nostru a fost făcut de Green­peace doar în China. S-au făcut controa­le pe produ­sele din ceai doar acolo, pentru că este o ţară mare producă­toare de ceai. În România, avem în derulare multe campanii, însă, fiind puţini, doar şapte oameni, nu avem încă în monitorizare o campanie pe pesticide. Totuşi, dacă luăm în calcul că producătorii de ceai din China im­portă în Europa astfel de produse, deci şi în România, sigur că putem găsi la rafturi ceai cu pesticide. Recomandăm cumpărătorilor să veri­fice la raft pro­dusele pe care intenţio­nează să le cum­pere, să vadă unde au fost fabricate, de unde sunt importate cutiile cu ceai şi mărcile producă­toare”, spune Irina Bandrabur, purtător de cuvânt al Greenpeace România.

Fructele şi legumele importate, vândute în afara sezonului, risc crescut de contaminare cu pesticide
Reprezentanţii Greenpeace Ro­mânia atrag atenţia că nu doar plicu­leţele cu ceai ar putea conţine pesti­cide, ci şi legumele şi fructele im­portate din străinătate. “În funcţie de ţara de origine, fructele pot fi supuse unui tratament cu un număr mare de diferite pesticide. Cel mai bine este să cumperi fructe şi legume produse local, în sezonul specific. Noi am dat o listă cu ţări în care am găsit produse tratate cu pesticide, iar cei interesaţi o pot consulta pe site-ul nostru. Cel mai bine ar fi ca românii să cumpere produse autohtone, pentru că astfel stimulăm şi producătorii locali”, mai spune Irina Bandrabur.
Potrivit specialiştilor Greenpeace România, o modalitate de a evita pesticidele este consumul de produse organice. Din acest motiv, bebeluşii şi copiii mici ar trebui hrăniţi numai cu produse organice, avertizează Green­peace România.
Aceştia mai spune că o mare atenţie ar trebui acordată şi perioadei de recoltare, deoarece multe fructe şi legume cultivate în mod conven­ţional, cum ar fi ardeii şi roşiile, sunt tra­tate cu pesticide şi alte chimicale mai intens la începutul perioadei de recol­tă decât la câteva săptămâni după începerea sezonului. Acest pro­cedeu accelerează coacerea, astfel încât, în funcţie de vreme, sunt fo­losiţi mai mulţi sau mai puţini agenţi activi.
Consumatorilor li se mai reco­mandă să clătească întotdeauna fructele şi legumele cumpărate cu apă călduţă. Prin această metodă pot fi eliminate măcar o parte din pesticide. “Spălaţi-vă mâinile după decojirea citricelor, bananelor sau a fructelor mango. Altfel, contaminanţii din coaja fructelor pot fi ingeraţi cu uşurinţă. Totodată, este recomand­abil să îndepărtaţi frunzele exterioare ale salatei şi ale verzei”, mai spun specia­liştii Greenpeace România.
Sursa timpolis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii