Translate

marți, 11 decembrie 2012

In Dubai, la summit-ul internetului, e tot mai clar dezacordul dintre tarile care sunt pentru mai multa libertate si cele care vor un control guvernamental

Crucialul summit despre viitorul internetului a trecut de jumatate, iar surse care au participat la discutii spun ca diferentele de opinii dintre tarile care sustin dreptul la libera exprimare pe internet si cele care vor un control guvernamental mai strict s-au adancit. Tari precum Rusia, Arabia Saudita, Algeria si Sudan ar fi semnat in secret La Dubai un document prin care guvernele lor spera sa aiba controlul asupra internetului, sustin surse citate de Reuters.

La Dubai a inceput pe 3 decembrie in spatele usilor inchise summit-ul care a nelinistit sustinatorii dreptului la libera exprimare pe internet. Se discuta modificarea unui tratat in domeniul telecomunicatiilor ce nu a mai fost schimbat de 24 de ani, dar marea frica tine de faptul ca o serie de tari cu regimuri autoritare vor impune reguli prin care sa justifice apoi aplicarea si mai dura a cenzurii online

Summit-ul se tine sub egida International Telecommunications Union (ITU) si ONU, iar marile temeri ale tarilor si companiilor care sustin libertatea pe internet tin de faptul ca statele care sustin cenzura - Rusia, China, Iran, Uzbekistan, dar si cele mentionate in primul paragraf - vor presa pentru schimbarea regulamentelor ITU, dand uniunii mai multe drepturi si implicit acestor state mai multe posibilitati de a controla si gestiona internetul pe teritoriul lor, dar si alocarea adreselor.

Aceste temeri par sa fie justificate fiindca inainte de jumatatea summit-ului, vineri, delegatii au refuzat sa adopte o propunere facuta de SUA si Canada care cereau ca modificarea tratatului ITU sa se refere doar la segmentul telecom, nu si la internet

Lucrurile s-au complicat si mai mult dupa ce un oficial american a spus ca stie de o coalitie formata din state precum Rusia, Emiratele Arabe, Algeria si Sudan care sustin amendamente pe care SUA si alte state din Europa de Vest le considera inacceptabile in domeniul guvernantei internetului.

Propunerile acestei coalitii sunt ingrijoratoare, spune oficialul american, si dovedesc dorinta acestor state de a avea mai multa putere de control asupra internetului si mai multa putere de supraveghere si implicit mai multe posibilitati de cenzura.

Un document obtinut de CNET in noiembrie detalia pozitia Rusiei care ar fi sustinut initial ca statele membre ar trebui sa aiba dreptul suveran asupra gestionarii internetuluui pe teritoriile lor, dar si asupra gestionarii numelor de domenii nationale. De partea cealalta sunt state precum SUA si companii mari precum Google care critica dur summit-ul si atrag atentia asupra consecintelor sale in tarile unde cenzura este deja bine instalata.

Vint Cerf, unul dintre creatorii www-ului si actual evangelist la Google, explica intr-un articol pentru CNN de ce summit-ul e important si care sunt pericolele. El spune ca tarile care deja cenzureaza puternic presa scrisa vor sa aiba control si mai mare asupra internetului fiindca se tem ca pe acest canal se pot raspandi mult mai usor idei care acelor guverne li se par periculoase.

Tarile autoritare pot profita de un astfel de summit cu usile inchise pentru a impune reguli care sa nu mai permita nimanui sa fie anonim pe internet, disidentii putand fi mai usor gasiti si arestati. In plus, si providerilor li se vor impune noi taxe si noi reguli care vor face ca internetul sa ajunga mai greu in zone indepartate.

Vint Cerf, un personaj foarte respectat in lumea tehnologiei, mai spune ca ITU trebuie sa isi pastreze prerogativele actuale legate de spectrul de frecvente, insa nu trebuie sa poata lua decizii in legatura cu viitorul internetului fiindca la ITU doar guvernele au drept de decizie, nu si companiile, specialistii si cei care ajuta la extinderea si mentenanta internetului.

Cerf mai spune ca peste 1/000 de organizatii din 160 e tari au luat pozitie impotriva schimbarilor ce se pregatesc in spatele usilor inchise, fara transparenta si fara consultare publica. Controlul strict al internetului intr-o anumita tara este complet inutil si va duce nu doar la cresterea costurilor, dar si la incetinirea extinderii penetrarii internetului, spune Vint Cerf care da ca exemplu revolutia tiparului realizata de Gutemberg, un eveniment care a dat tonul erei informationale. La doar cateva zeci de ani de la inventarea tiparului, monarhii si clericii deja au interzis tiparirea unui numar mare de carti. Istoria nu trebuie sa se repete acum, cu internetul.

Cei de la ITU spunea insa ca la summit-ul din Dubai nu se vor aborda lucruri legate de resurse critice ale internetului precum numele de domenii sau IP-uri. Aceste lucruri sunt deja gestionate de ICANN si acest lucru nu se va schimba.

Cei de la ITU tineau sa linisteasa opinia publica spunand ca tratatul de telecomunicatii trebuie adus la zi, el nemaifiind modificat din 1988 cand nu exista nici macar un site web. Oficialii ITU spun ca internetul este foarte dezvoltat doar in tarile bogate si ca este nevoie de reguli care sa incurajeze investitiile in infrastructura web si in tarile mai sarace.

Google se aratase cea mai vehementa in legatura cu posibilele urmari ale summit-ului si a lansat si o campanie numita Take Action.

Google avertiza ca in aceasta intalnire caracterizata prin secretomanie, unele guverne vor incerca sa obtina drepturi care sa le permita sa cenzureze mai mult internetul si sa impuna noi reguli. Aceste schimbari ameninta inovarea si vor da unor guverne dreptul de a cenzura libera exprimare si de a le taia opozantilor dreptul de a avea acces la internet.
 
Google spune ca doar guvernele au drept de exprimare la ITU, iar aici sunt incluse si statele care nu sustin dreptul la libera exprimare. ITU este o institutie care sustine secretomia, propunerile diverselor guverne sunt confidentiale, spun cei de la Google. Ei adauga ca guvernele nu ar trebui sa aiba dreptul, de unele singure, sa determine viitorul internetului. Sursa Stiri Yahoo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii