Translate

joi, 13 decembrie 2012

De Cartea Recordurilor. Cum au fraudat "baietii destepti" 85 mil. euro de la BRD si Volksbank

Ancheta in cazul retelei care a fraudat bancile BRD si Volksbank cu 85 milioane de euro dezvaluie fapte cu adevarat incredibile. In esenta, s-a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, ca atunci cand cunosti pe cine trebuie, poti sa iei credite practic fara limita, bineinteles cu ajutorul unor documente falsificate.

De la buletine de identitate la contracte de proprietate, in Romania se poate falsifica orice. In absenta unor minime elemente de securitate si cu complicitatea unor notari, poti merge linistit la banca pentru a lua un credit.

Functionarii, daca stii sa ii motivezi, nu vor pune nicio intrebare pentru ca, pana la urma, si ei au de castigat din comisioanele oferite de banca.

Astfel se creaza, foarte simplu, o afacere pe banii altora. In cazul in care controlul intern al bancii nu sesizeaza frauda, vei putea relaxat sa te bucuri de bani.

“Reteta perfecta” a functionat pana la un punct si in cel mai nou caz de frauda, de la BRD si Volksbank. Cu complicitatea unor notari si functionari ai bancii, “baietii destepti” au luat 85 milioane de euro. Asta pana ce controlul intern al bancilor sa sesizeze frauda.

Am vazut multre anchete spectaculoase care s-au pierdut in ceata. Sper sa existe si o finalizare a acestor anchete pentru a fi o lectie pentru toata lumeaMircea Cosea, analist economic

„Se practica falsurile, nu e prima data cand aflam de asta, se utilizeaza tot felul de relatii de acoperire trecand prin filiere ascunse de la un compartiment al bancii la altul. Banii ajung la beneficiar care apoi ii impart la toti cei care au participat la fraude”, explica analistul economic Mircea Cosea.

Potrivit analistului Aurelian Dochia, “frauda nu este importanta ca valoare, dar nu poate fi nici neglijata pentru ca vine intr-o serie de scandaluri care parca se tin lant in ultima vreme si vine in conditiile in care sistemul bancar, de doi ani de zile, datorita creditelor neperformante, a suferit pierderi”. 

Potrivit analistului Mircea Cosea,  „astfel de fraude nu se opresc la nivelul unui director de banca. Banii se impart pe diverse criterii pana mult mai sus, pe scare ierarhica”.

Expertul se asteapta, astfel, ca in zilele urmatoare sa aflam si de alte nume grele implicate in dosar.

De altfel, pe surse au aparut informatii ca membrii retelei se laudau c? au sprijin la varful structurilor de control ale statului. In discutiile dintre membrii retelei fraudelor bancare apar si numele fostului ministru de interne, Vasile Blaga, si al fostului sef al politiei, Liviu Popa. Acestia au respins, ieri, orice implicare in scandal.

S-a umplut paharul tepelor

Analistul economic Ionel Blanculescu spune ca „anul acesta s-a umplut paharul, atat in ceea ce priveste fraudarea bancilor, banilor europeni etc”. Astfel s-ar justifica cele doua dosare de fraudare bancara din ultima luna. 

„Bineinteles cand ajungi la fundul sacului, ajungi sa fi mai atent. Cred ca s-a ajuns la o masa critica care a creat aceasta actiune generalizata”, a mai explicat analistul.

A inceput campania de curatare a sistemului bancar de fraudatoriIonel Blanculescu, analist economic

Mircea Cosea  este convins ca astfel de fraude sunt si la alte banci. „Ma astept sa apara si alte dosare. Este doar un inceput”, a precizat acesta.

„Cred ca Directia de Supraveghere din BNR se afla in spatele acestei operatiuni impreuna cu cele doua banci implicate. Este important sa eliminam putregaiul din sistemul bancar. Ma astept sa vad astfel de actiuni si in domeniul fondurilor europene, pentru ca in jurul acestora misuna acesti escroci, asa-zisi oameni de afaceri specializati in fraude”, a spus Blanculescu.

Expertul spune ca aceste dosare trebuie sa traga semnalul de alarma. 

 “Trebuie luate masuri. Dincolo de cele luate de justitie, este important ca bancile sa isi imbunatateasca sistemele interne de supraveghere si control pentru ca astfel de lucruri sa nu mai aiba loc pe viitor. Este clar ca exista o deficienta de control la nivelul bancilor”, a declarat analistul.

Ancheta, in plina desfasurare

DailyBusiness.ro a relatat joi despre perchezitiile facute de procurori in Bucuresti si trei judete, ce au vizat o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la BRD si Volksbank pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiul fiind de 85 milioane de euro.

Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Sapte directori de banci sunt vizati in ancheta DIICOT privind fraudari bancare, intre care Dana Bajescu, directorul Grupului BRD Dorobanti din Bucuresti, ajungand la audieri, a declarat, joi, avocatul acesteia.

Notarul Paula Rosenberg - sotia artistului Damian Draghici, consilier al premierului Victor Ponta pentru problemele romilor, ales senator pe listele USL - a fost adus cu mandat de politisti la sediul DIICOT, pentru audiere.

Ce spune BRD

“BRD - Groupe Societe Generale a luat cunostinta in dimineata zilei de 13 decembrie 2012 de solicitarea DIICOT de a efectua perchezitii la sediile a doua unitati bancare din Bucuresti, in cadrul investigatiilor de mai mare amploare ce vizeaza obtinerea in mod ilegal de credite de la mai multe institutii financiare”, se arata intr-un comunicat al bancii.

Potrivit prevederilor legale, BRD a asigurat conditiile necesare efectuarii perchezitiilor, conform mandatelor emise de autoritati. In acelasi timp, operatiunile cu clientii bancii au continuat in conditii normale, arata oficialii bancii.

“Precizam ca activitatea bancii nu este afectata de aceasta operatiune si ramanem in continuare la dispozitia clientilor nostri. BRD coopereaza de mai multe luni cu autoritatile asupra anchetelor in curs si continua sa asigure tot suportul necesar pentru finalizarea cercetarilor dispuse in acest caz”, se mai spune in document.

Ce spune Volksbank

De asemenea, se vehiculeaza si numele Volksbank printre bancile prejudiciate in acest caz. 

"Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 milioane anuntate de DIICOT", au declarat joi oficialii bancii.

"Creditele beneficiaza de garantii imobiliare. In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010", au adaugat ei.

In ceea ce priveste informatiile privind implicarea unuia dintre vicepresedintii bancii – Lucian Cojocaru – in acest caz, banca a subliniat ca "acesta nu este audiat cu privire la activitatea sa" in cadrul bancii.

“Volksbank are o echipa de management noua, toti membrii directoratului fiind numiti dupa septembrie 2010. Frauda a fost identificata si raportata autoritatilor in mai 2010”, au spus reprezentantii institutiei.

Ei au adaugat ca banca ofera tot sprijinul autoritatilor in acest caz, iar activitatea curenta a Volksbank se deruleaza in mod normal. Sursa dailybusiness

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii