Translate

joi, 15 noiembrie 2012

Suedia vrea să importe gunoaie din România, pentru a produce energie alternativă



Suedia, care a învăţat încă de acum câteva decenii să recicleze gunoaiele pe care le foloseşte ca sursă de energie alternativă, nu produce suficiente gunoaie şi este dispusă, prin urmare, să plătească pentru a le importa. Cea care a lansat apelul privind achiziţionarea de gunoaie sortate este Catarina Ostlund, consultant la Agenţia suedeză pentru Protecţia Mediului, relatează joi cotidianul italian Il Giornale.

“Suedia produce o cantitate de gunoaie sub necesarul energetic alternativ. Sperăm, prin urmare, să aducem gunoaie din Italia, România, Bulgaria şi din ţări baltice, deoarece acolo sunt înmagazinate în cantităţi mari”“, a explicat Ostlun.

Potrivit Il Giornale, Oslund ştie bine că aceste ţări “trebuie să găsească o soluţie privind eliminarea gunoaielor”, în timp ce alte ţări, în frunte cu cele scandinave, au început să lucreze la acest proiect în urmă cu decenii şi sunt acum în măsură să reutilizeze cel mai bine gunoaiele

Penurie de gunoi
Suedia are nevoie de gunoaie deoarece este capabilă să recicleze o mare parte din ce produce pentru a genera energie alternativă. Ţara este în măsură să recicleze 36% din gunoaiele sale menajere, numai Danemarca reuşind să o depăşească, cu 54%.

Stockholmul distribuie astfel restul gunoaielor menajere: 14% sunt compostate iar 29% ajung în incineratoare. Rămâne doar un mic procent de sub 5% din total, care ajunge la gropile de gunoi. S-a creat astfel un paradox: Suedia produce mai puţine gunoaie dintre cele care sunt necesare pentru a produce energie. Datorită topirii lor, reuşeşte să asigure 20% din încălzirea urbană a întregii ţări şi să furnizeze electricitate unui număr de 250.000 de gospodării.

Oricine a călătorit de la Stockholm la Goteborg a fost impresionat de indicaţiile expuse în toaletele publice, unde se reuşeşte să se recicleze urina, transformând-o, de exemplu, în îngrăşământ, selectând o anumită tastă de evacuare. Chiar şi în majoritatea locuinţelor private se foloseşte de ani de zile “nomix toilet“, care separă imediat materiile solide de lichide pentru o mai bună reciclare.

Exemplul suedez

Suedia este în măsură să dea un exemplu întregii UE în materie de reciclare a deşeurilor electronice, de la frigidere la blendere, subliniază Il Giornale. Rata de reciclare pe cap de locuitor este de 16,5 kilograme. În Italia, ea este de numai 3 kg pe cap de locuitor. Datorită acestui sistem, Suedia reuşeşte să recupereze 75.000 de tone de fier, 41.000 de tone de sticlă, 8.000 de tone de plastic, 5.000 de tone de aluminiu şi 3.000 de tone de cupru.

Norvegia aprovizionează deja de câţiva ani Suedia vecină, dar în prezent cele 80.000 de tone pe an care provin de la Oslo nu mai sunt suficiente. S-a calculat că nevoia de gunoaie importate va fi pentru Suedia de 800.000 de tone pe an.

România, printre codaşi la reciclare

Ultimul raport privind gestionarea gunoaielor urbane în cele 27 de state membre ale UE apreciază ţări ca Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia, toate acestea dispunând de sisteme complete de colectare a gunoaielor şi în care sub 5% din total ajunge la gropile de gunoi.

În schimb, sunt criticate ţări ca Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Italia.
Sursa Puterea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii