joi, 22 noiembrie 2012

Cum au schimbat Polonia autostrazile construite cu fonduri UE


Cum au schimbat Polonia autostrazile construite cu fonduri UE
Polonia a reusit sa atraga de la UE 6 miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru construirea de autostrazi, care au ajutat economia tarii si au contribuit la reducerea decalajului fata de economiile occidentale. Polonia a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor structurale si de coeziune, in perioada 2007-2013, cu alocari de 67,3 miliarde de euro, astfel ca se opune oricarei reduceri a viitorului buget al UE.
Comparativ cu tarile vest-europene, reteaua poloneza de autostrazi este inca slab dezvoltata, dar este totusi formata din circa 1.300 de kilometri de autostrazi si peste 1.000 de kilometri de drumuri expres.
La iesirea de pe noua autostrada intre Berlin si Varsovia este pregatit terenul pentru primul parc tematic de distractii din Europa Centrala, la Grodzisk, la est de capitala poloneza, care urmeaza sa fie finalizat in 2015.
"Pentru un astfel de proiect, nu putea fi un amplasament mai bun decat cel de aici, datorita autostrazii", a declarat primarul localitatii Grodzisk Mazowiecki, Grzegorz Benedikcinski.
El a aratat ca localitatea se afla la 36 de kilometri de centrul Varsoviei, respectiv la jumatate de ora de mers pe autostrada, drum care altfel ar fi parcurs in doua ore, din cauza ambuteiajelor.
Autostrada care leaga Varsovia de Berlin a fost finalizata la timp pentru deschiderea in luna iunie a campionatului de fotbal Euro 2012, co-organizat de Polonia si Ucraina. Aceasta autostrada urmeaza sa fie prelungita catre est, in directia Moscovei.
"La Grodzisk totul s-a schimbat. Autostrada a atras noi investitii", a spus primarul, invocand formarea unui efect al bulgarelui de zapada odata cu proiectul parcului de distractii, investitie de 620 milioane de euro.
Benedikcinski a subliniat ca parcul va fi singurul de acest timp pe o raza de 1.000 de kilometri, astfel ca piata este enorma. Circa 160.000 de copii polonezi calatoresc anual in strainatate pentru a vizita un parc generic, in principal Eurodisney din apropierea Parisului sau Heide Park din Germania.
Adventure World Warsaw, detinatoarea proiectului din Polonia, anticipeaza ca parcul de distractii va atrage turisi din Germania, Slovacia si Cehia. Parcul va beneficia in afara de autostrada de un nou aeroport in nordul Varsoviei, la Modlin, unde sosesc curse low-cost.
Sursa finantistii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii