Translate

joi, 26 iulie 2012

America conduce lumea


Ştim că economia americană este cea mai dezvoltată la nivel mondial, şi că alte economii puternice sunt cea japoneză, germană, chineză sau franceză, însă care este ordinea lor în topul celor mai mari economii ale lumii? Aflaţi în continuare care este ierarhia celor mai mari 10 economii naţionale şi ce anume din structura Produsului Intern Brut le deetrmină să ocupe respectivele poziţii.
În graficul de mai jos este redată ierarhia primelor 10 economii ale lumii. Dupa cum se poate observa, prima economie este cea americană, urmată la o distanţă considerabilă de economia chineză şi de economia japoneză. De remarcat este faptul că economia chineză a depăşit-o pe cea japoneză, China având un ritm de creştere accelerat în ultimii ani, fapt care a alimentat îngrijorările privind supraîncălzirea sa. Următoarele 2 poziţii  sunt ocupate de economii europene, Germania şi Franţa. Urmează în ordine, Brazilia, Marea Britanie, Italia, Rusia şi Canada. Clasamentul este făcut pe baza valorilor PIB raportate de FMI la nivelul anului 2011.
În ceea ce priveşte structura PIB-ului pe sectoare (agricultură, industrie, servicii), cele mai puternice economii de pe Glob se remarcă printr-o pondere semnificativă a sectorului terţiar (servicii). Singura excepţie o constituie China, pentru care ponderea cea mai mare în PIB o are sectorul industriilor urmat, la mică distanţă de sectorul serviciilor.
Pentru România, structura pe sectoare a PIB-ului reflectă stadiul de economie în dezvoltare, cu o pondere de aproape 30% a sectorului secundar (industrie) şi o pondere de aproape 7.5% a sectorului agricol. Iată un grafic comparativ:
Rămâne de urmărit dacă în urma măsurilor de austeriitate, Italia îşi va păstra poziţia a opta în clasamentul celor mai mari economii şi cum va evolua structura sectorială a acestor economii.
Sursa despreinvestitii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii