Translate

joi, 26 iulie 2012

Consiliu al Investitorilor straini


Consiliul Investitorilor Straini isi alegea noua echipa Executiva in luna mai


Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a avut în luna mai cea de a 13-a Adunare Generala. Invitatul de onoare la acest eveniment a fost Presedintele României, domnul Traian Basescu, al carui discurs a reprezentat momentul central. În continuare, în cadrul acestui eveniment, companiile FIC si-au ales noii membri ai Consiliului Director format din 15 persoane.

La prima întâlnire a Consiliului Director au fost alesi cei 4 membri ai Comitetului de directie. Noua echipa executiva, având un mandat de un an, este formata din:

PresedinteShachar ShainePresedinte al United Romanian Breweries - Tuborg Romania
Vice PresedinteMariana GheorgheCEO Petrom
Vice PresedinteGilbert WoodCEO Hall, Dickler
TrezorierSerban ToaderSenior Partner, KPMG


Consiliului Director îsi propune atât o crestere a implicarii cât si a succesului acesteia ca organizatie de lobby. De asemenea, se urmareste cresterea impactului documentelor sale de pozitie si recomandarilor prezentate Guvernului.

În acest sens, de curând FIC a publicat editia din 2009 a Cartii Albe -"Mentinerea cresterii", care ofera o imagine de ansamblu a climatului investitional din România si recomandari specifice pentru îmbunatatirea mediului de afaceri.

Cartea Alba este rezultatul muncii depuse de grupurile de lucru FIC. Directori generali ai companiilor membre FIC se întâlnesc în cadrul grupurilor de lucru pentru a discuta probleme importante ale mediului de afaceri din România. Având la baza experienta lor internationala, care adesea include participarea pe alte piete în curs de dezvoltare, ei fac recomandari de îmbunatatire a mediului de afaceri.

Cartea Alba din 2009 reitereaza recomandarile FIC cu privire la diverse domenii de interes, cum ar fi: regimul fiscal, flexibilitatea pietei muncii, protectia mediului, sistemul juridic, guvernanta corporatista, sectorul energetic, agricultura, finantarea europeana si legislatia de încurajare a investitiilor.

La forumul Institutului ASPEN care a avut loc în aceasta primavara, recomandarile specifice facute de FIC cu privire la masurile anti-criza s-au discutat cu Primul-ministru Emil Boc si ministrii relevanti din Cabinet.

Documentul de pozitie FIC în legatura cu masurile anti-criza recomanda urmatoarele obiective principale: a) reducerea deficitului bugetar; b) limitarea deficitului de cont curent; si c) consolidarea si mentinerea stabilitatii mediului economic si juridic.

Fiecare obiectiv a fost sustinut prin masuri concrete care ar trebui luate în considerare atunci când Guvernul îsi adopta strategiile economice. FIC a recomandat Guvernului un plan coerent si credibil pentru a sprijini activitatea economica interna, în strânsa colaborare cu Banca Centrala si institutiile financiare internationale. FIC propune un set de actiuni pentru îmbunatatirea credibilitatii financiare a României.

Principala metoda a FIC de abordare a problemelor este prin intermediul grupurilor de lucru care includ participanti voluntari din cadrul companiilor membre. Mai mult de 150 de profesionisti din 80 de companii multinationale au contribuit la documentele de pozitie elaborate de grupurile de lucru. Acest demers se bazeaza pe experienta profesionala a participantilor în grupurile de lucru si se materializeaza în formularea recomandarilor.

Fiecare grup de lucru este condus de unul sau doi membri care raporteaza Consiliului Director despre activitatile de lobby desfasurate de fiecare grup de lucru în parte.

În prezent functioneaza urmatoarele grupuri de lucru:

1. Fiscalitate, condus de Serban Toader (KPMG) si Stephan Maria Weber (Ursus Breweries); 2. Flexibilitatea pietei muncii, condus de Veronica Savanciuc (Lowe & Partners) si Kurt Strohmayer (JW Marriott); 3. Mediu, condus de Markus Wirth (Holcim) si Constantin Hariton (Saint-Gobain); 4. Guvernanta corporatista, condus de Gilbert Wood (Hall, Dickler) si Claudia Pendred (EBRD); 5. Sistemul juridic, condus de Gilbert Wood (Hall, Dickler); 6. Agricultura, condus de Jean Valvis (Valvis Holding); 7. Energie, condus de Mariana Gheorghe (Petrom); 8. Infrastructura, condus de Markus Wirth (Holcim).

Grupurile de lucru sunt implicate activ în discutii cu partea executiva a guvernului si, în unele cazuri, cu comisiile parlamentare. Membrii grupurilor de lucru FIC se întâlnesc în mod regulat cu înalti oficiali guvernamentali pentru a discuta propunerile de îmbunatatire a mediului economic.

Domnul Shaine, noul Presedinte a multumit echipei executive precedente pentru contributia remarcabila adusa FIC în timpul mandatului lor si a declarat ca este o mare onoare pentru el sa preia aceasta pozitie.

Principalele teme propuse de domnul Shaine pentru activitatile viitoare ale FIC sunt: (1) discutarea imediata a masurilor care trebuie luate pentru a depasi criza economica; (2) consolidarea si cresterea numarului membrilor FIC, cooptând marii investitori straini din România; (3) pledarea pentru o legislatie specifica în vederea cresterii flexibilitatii pietei muncii; (4) lobby pe lânga factorii de decizie din România pentru implementarea masurilor în vederea atragerii de noi investitii atât în domenii noi, cât si în cele deja existente; (5) stabilirea de linii de comunicare cu UE si autoritatile locale, în special cu privire la îmbunatatirea perceptiei asupra economiei românesti.

În viitor, FIC va continua sa joace un rol important în difuzarea expertizei la nivel global si a celor mai bune practici UE, informatii pe care managerii firmelor membre FIC le-au acumulat din experienta lor anterioara la nivel international.

Din perspectiva FIC, existenta unui sistem juridic previzibil, transparent si eficient, pe baza statului de drept, precum si aplicarea uniforma a legilor existente sunt esentiale pentru cresterea investitiilor straine directe în România, care pot îmbunatati mediul de afaceri si pot duce la o crestere economica durabila în România. 
Sursa fic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii