marți, 27 martie 2012

Pentru Raiffeisen Bank criza s-a terminat: profit de 96 mil. euro şi credite mai mari cu 16%


Cu toată relansarea economică firavă de anul trecut, austriecii de la Raiffeisen au raportat un profit net de 96 mil. euro foarte apropiat de câştigul din anul de boom 2007, creşterea de 16% faţă de 2010 fiind pusă pe seama îngheţării cheltuielilor cu provizioanele la 48 mil. euro ca urmare a scăderii ponderii creditelor neperformante.
Raiffeisen rămâne astfel a doua bancă de pe piaţă după nivelul profitului calculat conform standardelor internaţionale de raportare, fiind devansată de BRD cu un câştig de aproape 111 mil. euro pe IFRS.
"Este un rezultat foarte bun în condiţiile economice pe care le traversăm în ultimii ani. Capitalizarea bună, precum şi diversificarea surselor noastre de venituri ne-au permis să creştem venitul băncii cu 6% şi să ne continuăm dezvoltarea. Am reuşit să ne consolidăm poziţia de bancă puternică, păstrând în toată această perioadă un control strict asupra costurilor şi o administrare prudentă a riscurilor", spune Steven van Groningen, de 10 ani preşe­dintele Raiffeisen Bank.
După scăderea soldului creditelor cu 3,5% în 2009 - primul an de criză -, austriecii au consemnat doi ani la rând de creştere a creditării cu două cifre - 18% în 2010 şi respectiv 16% în 2011, ajungând la un portofoliu de 3,53 mld. euro. În 2008 creditele creşteau cu 14%, faţă de 23% în 2007.
Această dinamică a susţinut diluarea ponderii neperformantelor de la 7,6% în 2010 la 6,4% în 2011, banca evaluând drept foarte bună calitatea creditelor noi acordate. Raiffeisen este probabil singura bancă mare de pe piaţă care nu se plânge de costul riscului şi nici de lipsa cererii de credite.
Pe zona corporate, creditele au urcat cu 20%, evoluţie explicată prin atragerea de clienţi noi, precum şi prin creşterea activităţii celor existenţi, rezultând tranzacţii mai numeroase şi de volume mai mari. La retail activele au crescut cu circa 18%, cererea din partea pieţei fiind catalogată drept "modestă".
În particular Raiffeisen se laudă cu o creştere de 26% a creditării pentru IMM-uri - un sector care în general le dă mari dureri bancherilor şi a fost perceput de la începutul crizei ca foarte riscant.
Depozitele atrase anul trecut au avut o creştere cam la jumătate din dinamica pe credite, ajungând la 3,95 miliarde de euro, cu 7% mai sus faţă de anul 2010, când creşterea fusese de 9%. Raiffeisen raportează astfel un raport credite/depozite de 89%, comparativ cu un nivel de 83% în 2010, deşi incluzând creditele înregistrate la Viena se ajunge la un dezechilibru semnificativ (peste 117% la nouă luni din anul 2011).
Depozitele companiilor au scăzut cu 4%, fiind prin definiţie mai volatile, dar cele ale persoanelor fizice s-au majorat cu 15% fără ca banca să fi intrat în focul luptei pentru resurse prin dobânzi peste media pieţei.
Pe lângă veniturile generate de creditare, austriecii menţionează "contribuţia importantă" pe care a avut-o trezoreria la rezultatul băncii pe 2011, aducând 17% din venituri. Banca a înregistrat la sfârşitul anului trecut un portofoliu de titluri reprezentând echivalentul a 863 mil. euro, adică 16% din active, ceea ce îi asigură o "lichiditate optimă", potrivit reprezentanţilor Raiffeisen.
La capitolul cheltuieli, banca raportează o creştere de 3%, acuzând contribuţia mai mare la fondul de garantare a depozitelor şi efecte ale majorării TVA de la jumătatea lui 2010.
Controlul costurilor a fost susţinut inclusiv prin ajustarea efectivelor cu circa 3%, Raiffeisen încheind anul 2011 cu 5.911 angajaţi, respectiv cu aproape 200 mai puţini decât în 2010. În paralel numărul unităţilor a crerscut cu trei, până la 543.
Austriecii au încheiat 2011 cu active de peste 5,5 mld. euro, în creştere cu 8% faţă de 2010. Rata solvabilităţii a fost de 10,9%, aproape de pragul de 10% urmărit de BNR.
Sursa ZF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii