Translate

vineri, 18 decembrie 2015

Cum se prepara slanina de porc – retete traditionale delicioase

Slaninuta de porc cu boia si usturoi
Toate retetele pe care vi le voi prezenta sunt retete vechi de familie, pe care le stiu de la strabunica mea. Retete dupa care prepara in fiecare an porcul bunica mama si acum eu. Sunt retete delicioase care nu ar trebui sa lipseasca de pe nicio masa in ziua de Craciun.
Reteta de slanina alba
Se alege slanina de pe spate si se taie in fasii de 35 x 25 centimetri. Acestea se va freca bine , bine de tot cu sare de bucatarie.
Se aseaza intr-un vas ( butoi, putina) dar in asa fel incat acestea sa nu atinga fundul vasului. Bucatile de slanina se aseaza cat mai strans intre ele pentru a nu prinde aer si a favoriza rancezirea. Vasul se acopera si se aseaza la rece si la intuneric. Dupa ce au stat zece zile la sare, bucatile se scot, se freaca din nou cu sare, si se aseaza in vas dar in ordinea inversa astfel ca cele de la fundul vasului sa fie asezate acum in partea de sus si vice versa.
Dupa alte 11 zile, slanina este maturata si poate fi consumata. Poate fi pastrata cu bucatile una peste alta, la loc racoros si intunecos, fara curenti de aer.
Nu va temeti sa puneti sare peste slanina pentru ca ea va lua doar atat cat are nevoie. Sarea ii da un gust bun.
Reteta de slanina extra
Acest tip de slanina este mai aparte, poate fi preparat din partea din spate a porcului, de preferat de rasa Mangalita.
Taiati bucati lungi de 30-40 cm si late de 10-15 cm, cu o grosime de 1.5 cm. Frecati-le cu sare si asezati-le stans una langa alta itr-un vas de lemn. Le tineti 6 zile. In ziua a treia intorceti bucatile. Dupa ce au fost frecate cu sare si state in repaus 6 zile se vor sara intr-o saramura mijlocie cu ienupar timp de 7 zile.
Dupa aceasta perioada se va scoate din zeama, se va sterge bine si se va presara cu sare fina si coriandru si cuisoare pisate.
Reteta de slanina cu usturoi
Din costita se taie fasii de 30 x 20 de centimetri care se subtiaza pana la grosimea de 2 centimetri jumatate. Se freaca carnea cu sare. Se aseaza intr-un vas de lemn sau de email, insa cu email perfect fara nicio zgarietura. In caz contrar tabla in contact cu sarea va dezvolta substante care duc la alterarea carnii. Peste carnea asezata se mai presara niste sare. Dupa 3 zile bucatile se intorc astfel incat cele de la fund sa ajunga deasupra si invers. Se mai lasa inca trei zile. Dupa scurgerea celor 6 zile, carnea se spala si se tine timp de 1 ora in apa la 80 de grade. La final se freaca cu usturoi pisat si se atarna la racit si la zvantat.
Reteta de slanina cu boia
Se taie bucati de slanina de 30 x15 cm cu o grosime de 2-3 cm. Care se aseaza in vas la sarat timp de 6 zile. Ca si la retetele de mai sus dupa 3 zile bucatile se intorc astfel incat cele de la fundul vasului sa ajunga deasupra si invers. Dupa cele 6 zile se scot de la sare, se spala, li se pune sfoara apoi sa fier 1 ora si jumatate in apa fara clocot. Dupa fierbere se presara peste boia de ardei dulce si usturoi pisat. Cam 15 grame de boia si 5 grame de usturoi per kilogram. Se agata apoi la racit.

Reteta de gusa cu boia de ardei dulce
Partea de sus de la gat , cu sorici sau cu straturi de carne, se sareaza, apoi se desareaza in apa si se pune la fiert in apa fara sare insa cu condimente: boane de piper, foi de dafin, usturoi, ceapa, coriandru si ienibahar. Daca avem gusa proaspata o punem la fiert in apa cu sare si cu condimente. Se fierbe in apa care nu clocoteste tare si se incearca cu furculita pentru a vedea cand este gata. Dupa ce s-a fiert se scoate din apa si se presara cu boia dulce si se pune la racit.
Sursa anunturi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii